Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ušao u elitni NBA klub

VIDEO Ivica Zubac: Za partiju karijere inspirirali su me Vatreni

28.11.2022.
u 09:59

S učinkom od 31 koša, 29 skokova te po tri asistencije i blokade Zubac je prvi nakon legendarnog Kareema Abdul-Jabbara iz daleke 1978. koji je ostvario takve brojke

Osim uvjerljive pobjede nad Indiana Pacersima (114:100), LA Clippersi su u nedjelju slavili i povijesni statistički učinak njihova hrvatskog centra Ivice Zupca. A divovski i snažni Čitlučanin izveo je predstavu za pamćenje te je upisao 31 koš (uz šut iz igre 14-17 i sedam zakucavanja), čak 29 skokova, tri asistencije i tri blokade i tako postao, kazat će pedantni NBA statističari, jedini igrač s takvim brojkama nakon legendarnog Kareema Abdul-Jabbara.

A jedan od najvećih NBA centara, i još uvijek najbolji strijelac u povijesti NBA lige, takve je brojke ostvario još davne 1978. na utakmici u New Jerseyju. A blokade su se u NBA ligi kao statistički čimbenik počele pratiti od sezone 1973./1974.

>> VIDEO: Kek: Da, zvali su me Jakobušić i Mišković. Hajduk je klub karaktera, a Mišković prijatelj do groba

A na ovu domaću utakmicu njegovih Clippersa, Ivica Zubac stigao je u u dresu s crvenim kvadratićima. A taj susret započeo je negdje tri sata iza velike pobjede hrvatskih nogometaša nad Kanadom (4:1) pa je izbor odjevnog predmeta u kojem će doći na utakmicu sugerirao da je hrvatski košarkaš na posao došao vrlo inspiriran. A nakon dominacije "vatrenih" i on je dominirao.

- To kako su odigrali hrvatski nogometaši protiv Kanade me ispiriralo - priznao je nakon utakmice koja će ostati zabilježena u ljetopisima ovog NBA kluba.

A Ivica je bio samo jedan skok udaljen od utakmica utakmice 30/30 pa su njegovi suigrači s klupe ljutito reagirali kada mu je sudac potkraj posljednje četvrtine dosudio šesti prekršaj onemogućivši ga da dohvati još taj jedan skok. No, i ovako će Big Zu (kako ga zovu u klubu) ući u povijesne NBA knjige.

- Oduvijek sam želio imati utakmicu sa po 20 i više koševa i skokova a kada sam vidio da postoji mogućnost i za 30/30 to sam silno poželio. I zato sam bio ljut na sebe kada sam zaradio taj šesti prekršaj i morao izaći van. No, svaki put kada netko pokuša jurišati na naš obruč ja to pokušavam blokirati.

Kad je osjetio da je u prilici ispisati povijest? Učinak u prvom poluvremenu od 16 koševa i 15 skokova zacijelo mu je takvo što sugerirao.

- Rekao sam tada sebi da ću zgrabiti svaki mogući odbijanac. Ludo je biti spominjan u istoj rečenici s Kareemom.

U posljednjih 10 godina, hrvatski centar je tek četvrti igrač koji je uknjižio 30 koševa i najmanje 25 koševa. A to je za rukom pošlo još samo Dwightu Howardu dvaput (jednom 32 koša i 30 skokova a drugi put 36 koševa i 26 skokova) te Anthonyju Davisu (34 koša, 26 skokova) i LaMarcusu Aldridgeu (31 koš, 25 skokova).

- Ivica za ovu momčad znači jako puno. To je momak koji svim srcem igra svaku utakmicu i sjajno je što je na ovaj način za to i nagrađen. Sretan sam zbog njega a sretni su i njegovi sugrači. Tražili su ga u reketu i zagrađivali svoje igrače tako da on hvata odbijance - kazao je trener Clippersa Tyronn Lue koji mu je za uspomenu donio i loptu s kojom se igralo.

A ovih Ivičinih 29 skokova (čak 12 napadačkih) nije samo njegov osobni rekord nego i najbolji ovosezonski skakački učinak u cijeloj NBA ligi.

>> VIDEO: Kad Dohom 'zaori' bećarac hrvatskih navijača: U obrani stari fajfer Vida

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije