Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stari znanci

Znate li da je Bjelica već 'poderao' Guardiolu? Podsjećamo kada i kako!

Pep Guardiola i Nenad Bjelica
Foto: Press Association/Tomislav Miletić/Pixsell
30.08.2019.
u 10:46

U svojoj prvoj sezoni Guardiola je ispao u osmini finala od Monaca, a u sljedeće dvije u četvrtfinalu, od Liverpoola i Tottenhama.

Dinamo će u u svom sedmom nastupu u Ligi prvaka ugostiti čak 1,27 milijarda eura vrijednu momčad Manchester Citya, predvođenu ponajboljim svjetskim trenerom Pepom Guardiolom.

U zastrašujućoj engleskoj momčadi (za koju nastupaju trojica engleskih reprezentativaca, Walker, Stones i Sterling), najveću tržišnu vrijednost ima Raheem Sterling, čak 140 milijuna eura, gotovo dvostruko više od cijeloga Dinama (73,95 mil. eura).

Zanimljivo, Guardiola će drugi put kao trener gostovati u Hrvatskoj. U ljeto 2011. godine u Split je doveo Barcelonu i u prijateljskoj s utakmici s Hajdukom remizirao 0:0.

Još zanimljiviji je podatak kako su se Guardiola i Bjelica kao igrači međusobno sastajali u španjolskoj Primeri (u kojoj je Bjelica igrao za Albacete, Betis i Las Palmas), a Dinamov trener nadmašio je slavnoga Pepa na Nou Campu postigavši pobjedonosni pogodak za Albacete u senzacionalnoj pobjedi 1:0 (10. lipnja 1995. godine). Tu momčad Barce vodio je Pepov trenerski uzor Johan Cruijff.

Sedam trenerovih trofeja

Guardiola ulazi u svoju treću sezonu s Manchester Cityem. U prošle dvije osvojio je naslove prvaka Engleske, u prethodnoj je tituli u prvenstvu dodao i obje u kupovima (FA kup i Liga kup), a nedavno je drugi put osvojio i engleski Superkup (Community Shield). Ukupno je na klupi Citya osvojio sedam trofeja, a još uvijek mu nedostaje značajniji iskorak u Ligi prvaka.

U svojoj prvoj sezoni Guardiola je ispao u osmini finala od Monaca, a u sljedeće dvije u četvrtfinalu, od Liverpoola i Tottenhama. City je u prošloj sezoni igrao impresivan nogomet, možda i najdojmljiviji u Europi, a drama u uzvratnoj utakmici s Tottenhamom (4:3) bila je jedna od najspektakularnijih utakmica Lige prvaka.

Guardiola je tako ostao na ‘samo’ dva europska naslova s Barcelonom (2009., 2011.), dok je s Bayernom čak tri puta bio zaustavljen u polufinalu. Manchester City ponovno spada u najveće favorite za osvajanje ovoga natjecanja.

Manchester City u prvoj je utakmici prošle sezone bio poražen doma od Lyona (1:2), ali je na kraju natjecanja ipak bio prvi u skupini, ispred Lyona, Šahtara i Hoffenheima. Ukupno je Ukrajincima u dvije utakmice utrpao čak devet komada (3:0, 6:0)!

Potrošio 168 milijuna eura

Guardiola je u prijelaznom roku potrošio čak 168 milijuna eura na pojačanja. Dodatno je hispanizirao Cityeve redove pa je Španjolcu Davidu Silvi dodao još trojicu sunarodnjaka: Rodrija iz Atletico Madrida za 70 milijuna eura, Angelina iz PSV Eindhovena i Pedra Porra iz Girone, obojicu za 12 milijuna eura, dok je za portugalskog braniča Joaoa Cancela iskrcao Juventusu čak 65 milijuna eura.

Guardiola je angažirao i bivšega Hajdukovoga vezista Antu Palaversu i poslao ga na posudbu u belgijski Oostende. Najveći izlazni transfer Citya odlazak je drugoga portugalskoga braniča Danila u Juventus za 37 milijuna eura.

Uz Guardiolu, u stručnom stožeru Citya još su trojica Španjolaca, Arteta, Borell i trener vratara Mancisidor, a direktor nogometa također je Španjolac, bivši igrač Barcelone Txiki Begiristain, koji je predstavljao engleskog prvaka na ždrijebu u Monte Carlu.

- Šahtar najbolje poznajemo, uvijek je težak suparnik. Dinamo i Atalanta novi su suparnici za nas. Obje momčadi igraju dobar nogomet i u našoj skupini bit će sigurno velikih utakmica - kazao je Begiristain.

City je sezonu počeo remijem s Tottenhamom (2:2) i pobjedom nad Bournemouthom (3:1). 

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije