Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SP u jedrenju

Zlatna braća Fantela: Iskoristili smo priliku kakva se ne propušta

Šime i Mihovil Fantela
Foto: Miranda Cikotić/PIXSELL
1/12
12.08.2018.
u 17:20

Mihovil je za Šimu rekao kako je dobar učitelj, a Šime je za Mihovila rekao kako je dobar učenik u klasi 49er koju zajedno treniraju zadnjih godinu i pol dana

Braću Šimu i Mihovila Fantelu, koji su na Svjetskom jedriličarskom prvenstvu u Aarhusu osvojili zlatnu medalju u klasi 49er, pri povratku u domovinu u splitskoj zračnoj luci u nedjelju su dočekali rodbina iz Zadra te prijatelji i štovatelji a po izlasku iz zrakoplova izjavili su kako su jako sretni zbog svog uspjeha.

- Ne mogu reći da smo očekivali ovakav uspjeh, ali nam se otvorila prilika koju smo iskoristili - kazao je Šime Fantela okupljenim novinarima.

Po njegovim riječima, on i brat Mihovil su na ovom prvenstvu stvorili mentalnu prednost nad konkurencijom.

- Konkurencija nas je respektirala do neke razine kada smo došli u ovu klasu, ali nakon osvajanja titule svjetskog prvaka taj će respekt biti puno veći. Kako se približavaju Olimpijske igre u Tokiju sigurno će nas više respektirati i imat ćemo više šanse za osvajanje medalje - kazao je Šime Fantela dodavši kako je prvi cilj njega i brata Mihovila bio plasirati se među prvih deset i tako ostvariti olimpijsku normu.

- Ali, onda proradi onaj duh - zašto ne uzeti medalju? Drugi dan smo skočili na prvo mjesto i onda smo rekli - ovo je prilika koja se ne propušta - objasnio je Šime.

Mihovil je naglasio kako mu je najsretniji dan na Svjetskom prvenstvu bio drugi dan kada se s bratom probio na prvo mjesto.

- Taktika je bila čuvati se Nijemaca koji su bili jedini konkurenti za zlato i na startu smo se odmah skoncentrirali pored Nijemaca. Oni su pratili naše kretanje i samim time nam olakšali posao i na kraju kad smo bili ispred njih sve je bilo puno lakše - kazao je Mihovil Fantela objašnjavajući odlučujuću situaciju koja je doprinijela osvajanju zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu.

Odgovarajući na novinarska pitanja o bratskom odnosu njih dvojice, Mihovil je za Šimu rekao kako je dobar učitelj, a Šime je za Mihovila rekao kako je dobar učenik u klasi 49er koju zajedno treniraju zadnjih godinu i pol dana.

- Ponosan sam na Mihovila, on ranije nije nastupao u dvojcu ali u zadnjih godinu i pol dan napravio je ogroman iskorak - kazao je Šime o bratu Mihovilu kojem je ovo prva svjetska medalja.

Mihovil je dometnuo kako će se ubuduće "morati naviknuti na medalje." Njegov brat Šime je u dosadašnjoj karijeri ima naslove svjetskog kadetskog prvaka u klasi Optimist, nekoliko naslova juniorskog svjetskog prvaka u klasi 470, tri naslova svjetskog seniorskog prvaka u olimpijskim disciplinama (dva u klasi 470 i jedan u klasi 49eru) i olimpijsko zlato u klasi 470 s Igorom Marenićem.

Predsjednik Hrvatskog jedriličarskog saveza Zlatko Taritaš izjavio je kako je uspjeh braće Fantela velik i iznenađujući.

- Za sve nas u hrvatskom jedrenju ovo je neobično veliki i iznenađujući rezultat. Očekivali smo normu za Olimpijske igre, medalja je puno više, a zlato je vrh vrhova, to je najviše što su dečki mogli napraviti - kazao je Taritaš.

Po njegovim riječima, obitelj Fantela ostvaruje vrhunske rezultate i uvijek se vrhunski priprema i poštuju svoje sportske protivnike.

- To im se vraća, dragi Bog im je vratio sve uloženo - kazao je Taritaš.

Predsjednik HJS-a dodao je kako njegov savez ima veliku podršku od Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatske države, a nada se kako će ovi rezultati potaknuti i druge institucije da im pomognu. 

- Nadamo se da će nas Hrvatska turistička zajednica, odnosno hrvatski turizam prepoznati kao promotore naše zemlje, nažalost to je jedna od stvari koja nedostaje, ali se nadam kako će se i to riješiti - rekao je Taritaš.

>> Pogledajte Lovrenovu urnebesnu ljetnu potragu za Vrsaljkom

Komentara 10

Avatar argus100
argus100
17:31 12.08.2018.

Veliki naklon, svaka čast, to je sportski duh.

IL
ilija26
17:27 12.08.2018.

Bravo

Avatar rubinet
rubinet
17:34 12.08.2018.

mladići..svaka čast!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije