Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maksimir

Zlatanov šou! Bilića peku trica i zvižduci publike

Hrvatska - Svedska (1)
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/10
29.02.2012.
u 21:30

Hrvatska - Švedska 1:3. U prijateljskoj utakmici u Maksimiru hrvatska je nogometna reprezentacija izgubila od Švedske sa 1:3. To je prva provjera Bilićevih izabranika u ovoj godini, sto dana uoči EP-a.

Uoči početka utakmice, urednik sportske rubrike Večernjeg lista Ante Buškulić predao je Luki Modriću statuu “Pobjednik” Stipe Sikirice kao najboljemu hrvatskom nogometašu u 2011. godini. Modrić je tako treći put postao Večernjakov laureat, nakon 2007. i 2008. godine.

Kao protiv Grka

Natruhe crvenila na blijedo lice hrvatske reprezentacije u prvom poluvremenu donio je tek nespretni autogol Šveđanina Jonasa Olssona u 44. minuti, u trenucima kada je malobrojna i rezignirana publika već dignula ruke od vatrenih.

Naime, nemoć Hrvata podsjetila je na neke njihove maksimirske “evergreene”, poput onoga protiv Bjelorusije ili Grčke, a spomenuti pogodak nije imao baš nikakve veze s nadahnućem nekoga od Bilićevih igrača: Schildenfeld je sa svoje polovice poslao dugu i neupotrebljivu loptu u švedski šesnaesterac, a J. Olsson glavom spakirao loptu u vlastitu mrežu, na užas svoga vratara Isakssona.

Od samoga početka bila je očita indisponiranost Bilićevoga orkestra. Najprije zamalo kobno poigravanje i nonšalancija Pletikose (napucao Elmandera i samo pukom srećom nije savladan), a potom u 13. minuti lagana egzekucija Šveđana. Ibrahimović je nesmetan proigrao Elma, a Pletikosa zakasnio s intervencijom i pokosio švedskog napadača u šansi za gol - jedanaesterac i hladnokrvna egzekucija Ibrahimovića za 0:1.

- Hrvatska je dobra momčad, kao i reprezentacije koje nas očekuju na Euru. Igrali smo dobro i zbog toga smo sretni, nadamo se da ćemo nastaviti tako - kazao je Zlatan Ibrahimović, koji je izjavio da razumije hrvatski ali da ga loše govori pa je pričao na engleskom.

Iz prvog poluvremena valja izdvojiti i pretjeranu oštrinu Vide na Ibrahimoviću, jezoviti start s dvije noge, sankcioniran samo žutim kartonom, dok je Vedran Ćorluka odšepao u svlačionicu uz pomoć fizioteraputa zbog ozljede stražnje lože.

Tek što je počelo drugo poluvrijeme, novi šok za ionako uzdrmane Bilićeve trupe. Kontru je povukao nezadrživi Zlatan Ibrahimović, Holmenov pokušaj odbio je Pletikosa, a Larsson odbijenu loptu pospremio u mrežu.

Dva pokušaja Rakitića

Tek tada su se domaći malo razbudili pa je uslijedila totalna ofenziva prema švedskim vratima. Iz nje su se rodila dva sjajna dalekometna pokušaja Rakitića, prvi tik pokraj vratnice, a drugoga je fantastično ukrotio vratar Isaksson.

Otužnu maksimirsku priču zaključio je još jednim pogotkom Sebastian Larsson, a opet je sve režirao genijalni Zlatan za kojega hrvastka obrana nije imala baš nikakvo rješenje.

Na žalost, prvi Bilićev test za EP doživio je potpuni fijasko, što je maksimirska publika opet popratila zvižducima. Ovo je treći najveći poraz Hrvata u domaćim utakmicama, a sve ih je doživio Slaven Bilić: Nizozemska 0:3 i Engleska 1:4 (obje 2008.), te Švedska 1:3. A u Maksimiru Hrvatska još od 2006. godine nije dobila veliku utakmicu: ni Engleze, ni Ukrajince, ni Grke, ni Turke, ni Šveđane.

Tijek utakmice:

90' Još jedan pokušaj Šveđana, pucao je Bajrami

85' Šveđani su se rastrčali po terenu i ne dozvoljavaju našima da slože akciju. Ibrahimović je izašao s terena uz pljesak s maksimirskih tribina

81' Šimunić napravio prekršaj i dobio žuti karton

79' Eduardo je zatresao švedsku mrežu, ali sudac nije priznao pogodak zbog zaleđa

78' Pokušaj Jelavić iz voleja, a lopta je otišla u korner

77' Šveđani zatvorili sve prilaze svojim vratima

73' Modrić je izašao iz igre, zamijenio ga je Vukojević

69' 1:3 Ibrahimović je odlično pronašao Larssona, koji je prošao našu obranu i zabio još jedan pogodak

67' Perišić je ušao u igru, a zamijenio je Vidu

61' Hrvatska sada igra mnogo bolje, nego što je pokazala u prvom poluvremenu

58' Opet je zaprijetio Rakitić, ali je vratar Isaksson odlično obranio njegov udarac

56' Rakitić je odlično izveo slobodan udarac s 25 metara, a lopta je prošla uza samu vratnicu

50' Naši su pritisnuli, ali se Šveđani uspješno brane

47' 1:2 Švedska ponovo vodi. Strijelac je bio Larsson

46' Izbornici su u nastavak ušli s nekoliko novih igrača. U našem sastavu sada su Kranjčar, Eduardo i Jelavić

Završilo prvo poluvrijeme: Hrvatska - Švedska 1:1

44' Gooooool! 1:1 Hrvatska izjednačila autogolom J. Olssona. Schildenfeld je dugom loptom tražio Olića pred kaznenim prostorom gostiju, a švedski je branič prebacio svog vratara Isakssona

37' Mandžukić je dobio žuti karton zbog prigovora

36' Vida je prekršajem zaustavio Ibrahimovića i za to je dobio žuti karton

33'  Ibrahimović je sjajno opalio iz slobodnog udarca sa 35 metara, a Pletikosa se morao dobro potruditi da zaustavi njegov udarac

29' Pranjić je zamijenio Ćorluku koji se ozlijedio

23' Naša reprezentacija i dalje igra nepovezano, ne možemo spojiti više od dva-tri dobra dodavanja

17'  Rakitić nabacio s lijeve strane pred gostujuća vrata, ali Ćorluka nije uspio zahvatiti loptu

16' Modrić je isprobao udarac, ali je lopta otišla visoko iznad vrata

13' 0:1 Švedska vodi u Maksimiru. Ibrahimović pogodio iz jedanaesterca

11' Slobodan udarac izveo je Srna, izravno u švedskog vratara

9' Pletikosa se poigravao u svom kaznenom prosoru, nasreću sve je završilo bez posljedica

8' Mandžukić probio desnu stranu i ubacio u kazneni prostor, ali Šveđani izbacuju u korner.

6' Šveđani uhvaćeni u još jednom zaleđu

5' Obje reprezentacije počele su oprezno

1' Počela je utakmica

Sastavi

HRVATSKA: Pletikosa - Vida, Schildenfeld, Šimunić, Ćorluka - Srna, Dujmović, Modrić, Rakitić - Mandžukić, Olić

ŠVEDSKA: Isaksson - Granqvist, Mellberg, J. Olsson, M. Olsson - Larsson, Elm, Kallstrom, Toivonen - Ibrahimović - Elmander

Izbornik Bilić naglašava da je današnja utakmica protiv Švedske posljednja provjera do izbora igrača za Europsko prvenstvo.

Igrače ćemo pratiti u klubovima, ali više nemamo mogućnost isprobati ih na utakmici. Dakle, neki će nakon Švedske zacementirati svoj položaj, a neki bi ga mogli kompromitirati! Nije ovo ni prijetnja ni upozorenje, nego samo želim da se test shvati maksimalno ozbiljno – kaže Bilić.

A kako igrati protiv Švedske:

– Ovo je naš najbolji test za Irsku, sličan je način igre tih momčadi. Moramo Švedima parirati u trčanju, agresiji i kompaktnosti, a bude li tako, onda će naša kombinatorika i pojedinačna kvaliteta donijeti prevagu. Momčadi kao što su Švedska i Irska ne mogu se dobiti samo “haklom” – podvukao je hrvatski izbornik Slaven Bilić

Ključne riječi

Komentara 146

SA
santos008
22:25 29.02.2012.

Bolje su igrali \'\'Ferate\'\' i \'\'Papundek\'\'

SV
sven222
22:03 29.02.2012.

Šimunić je za ku..c...kod sva tri gola mu se igrači ubacuju iza leđa...on je svoje dao i jedinomože još igrati u HNL-u

DU
Deleted user
20:54 29.02.2012.

cisti penal na srnu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije