Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVUĆE LEGENDE

Životni maraton za Rickov i Islin osmijeh

05.11.2008.
u 12:14

Nakon što je treći put u veličanstvenoj karijeri Paula Radcliffe osvojila čuveni Newyorški maraton prvo je zagrlila kćer Islu, koja će u siječnju 2009. napuniti dvije godine. Kad je zatrudnjela sa 33 godine mnogi su najvećoj britanskoj atletičarki predviđali kraj karijere, ali Isla je postala samo motiv više u onome što Paula najviše voli - trčanju. I vratila se u rekordno kratkom roku, jača nego prije.

Rođen kao biljka
A u legende tog maratona spadaju svakako i Dick (68) i Rick Hoyt (46), otac i sin čija čudesna priča traje već 30 godina i nevjerojatno je svjedočanstvo požrtvovnosti, predanosti i beskrajne ljubavi oca prema sinu, rođenom u Massachusettsu s cerebralnom paralizom.

Liječnici su nesretnim roditeljima govorili da Ricka smjeste u neku ustanovu jer će cijeli život biti poput biljke, neće moći micati rukama i nogama, niti će moći govoriti.

– Rekli smo ne! To mu ne možemo učiniti. Podići ćemo ga kao i drugu djecu.

S pet godina Rick je naučio abecedu, a nakon što je skupina inženjera sa Sveučilišta Tufts utvrdila da dijete može komunicirati s okolinom, izradili su mu za 5000 dolara interaktivni kompjutor, koji je Rick nazvao “moj komunikator”. I laganim pokretom glave mogao je tipkati slova i početi izražavati misli.

Kada su se vratili s košarkaške utakmice na kojoj je čuo najavu humanitarne utrke za pomoć trkaču stradalom u prometnoj nesreći, Rick je napisao ocu: “Tata, moramo učiniti nešto za njega, pokazati mu da život ide dalje”.

I tada je sve krenulo, 1977. nastao je tim Hoyt, otac i sin otrčali su prvu utrku, prvih pet milja. Dvije godine poslije došli su na prvi maraton i završili u prvoj četvrtini ciljne liste. Već 1985. sudjelovali su na prvom triatlonu, a 1988. i u najtežoj utrci na svijetu – Ironmanu (3,8 kilometara plivanja, 180 kilometara vožnje biciklom i trkački maraton). Kako? Otac je plivao i vukao uz pomoć konopaca gumeni čamac u kojemu je ležao Rick. Uz bicikl je, pak, privezao kolica koja je na kraju gurao u maratonu ili bi ga čak nosio na rukama! Kakav je to pothvat zna svatko tko je pretrčao triatlon, koji je bar triput lakši od Ironmana.

Kolica u Kući slavnih
- Tata je moj idol! Kad on nešto odluči, ne odustaje dok ne uspije. Primjerice, kad smo se odlučili za triatlon, trenirao je i pet sati na dan pet puta u tjednu, čak i kad je radio - piše Rick.

Dick Hoyt dokazao je da nema toga što brižni otac neće učiniti svome djetetu za ljubav, za najveći osmijeh na svijetu, koji je bio na Rickovu licu kada je s ocem “otrčao” prvu utrku. Nisu ih zaustavili ni srčani udar, koji je Dick imao 2003., ni operacija, na koju je Rick morao lani.

Rickova kolica izložena su u Kući slavnih države Massachusetts kao spomenik velikoj sportskoj i životnoj priči koja je 1993. ispisala jedno od najljepših poglavlja. Rick je diplomirao na Sveučilištu u Bostonu, gdje se kasnije i zaposlio. Pomogao je u razvoju računalnog programa "Orlove oči" namijenjenog osobama s posebnim potrebama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije