Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šok uoči Davisova kupa

Željko Krajan više nije izbornik hrvatske reprezentacije!

Željko Krajan
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
09.11.2019.
u 17:23

O razlozima se ne govori: navodno su igrači tražili novu formulu razdiobe i nisu željeli da se izbornik nagrađuje iz njihova dijela, nego su tražili da njega plaća Savez iz svoje polovice prihoda

Lavina se zakotrljala s (ne)očekivanim otkazom Marina Čilića teniskoj reprezentaciji uoči završnog turnira Davisova kupa u Madridu (zbog problema s koljenom), nastavila se (ne)očekivanim pozivanjem 40-godišnjeg veterana Ive Karlovića da se vrati i pomogne Hrvatskoj (neki su bili za, neki protiv) da bi sve završilo na (ne)očekivanoj temi: raspodjeli novca.

Udar te lavine ozbiljno je uzdrmao odnose u reprezentaciji (i Savezu) branitelja naslova u tom sportu. Toliko, da je samo nekoliko dana uoči polaska naše vrste na to natjecanje (počinje 18. a završava 24. studenoga) došlo do smjene izbornika Željka Krajana koji nas je i doveo na svjetski tron.

Željko Krajan
1/9

U posebnom priopćenju HTS-a upućenom u subotu stoji da je "suradnja okončana sporazumno" a prenosi se i izjava predsjednice Hrvatskog teniskog saveza Nikoline Babić:

"Nakon zajedničkog sastanka užeg vodstva HTS-a s igračima, na kojem su osim mene bili dopredsjednici Neven Nakić i Franc Regina, izvršni direktor Vlatko Jovanoski i sportska direktorica Jelena Kostanić Tošić, zaključeno je da na završni turnir Davisova kupa u Madrid reprezentacija neće ići pod vodstvom izbornika Krajana, te smo s njim dogovorili  sporazumni prekid suradnje.

Zahvaljujem se izborniku Krajanu na svemu što smo zajedno ostvarili i postigli. Međutim, od sada idemo u novom formatu. Nakon otkazivanja Marina Čilića zbog ozljede te nemogućnosti odaziva Ive Karlovića, odluka je bila odlazak u Madrid s mladim igračima s kojima želimo i možemo graditi budućnost. Igrači su na prvom mjestu, oni svim srcem igraju za našu reprezentaciju i zemlju i sigurna sam da će dati sve od sebe da postignu što bolji rezultat. Vjerujem da će naši navijači i javnost poštovati ovu odluku igrača i HTS-a te pružiti potporu i mir igračima uoči odlaska na ovo važno natjecanje".

U priopćenju se ne govori o razlozima otkaza Krajanu, ali smo iz dobro obaviještenih izvora doznali da trvenja u trokutu igrači - izbornik - HTS nisu od jučer i da su dugo tinjala. Naime, financijski kolač je s novim formatom Davisova kupa mnogo veći, pa su i apetiti porasli. I kod igrača i kod Saveza. Dosad je raspodjela išla po formuli: pola (timu) - pola (Savezu), a od ovih 50 posto koji idu timu 30 posto je dobivao prvi igrač, 30 posto drugi, a 40 posto ostali.

No, sad je igračima (teško je reći kojim, ali očito većini) zasmetalo da primjerice Karlović kao drugi igrač (prvi je Borna Ćorić) dobije 30 posto, pa su inzistirali na novoj formuli: 30 posto prvom igraču, 18 posto drugom, po 2,5 posto našim mladim igračima Nini Serdarušiću i Borni Goji, koji također putuju u Madrid, 40 posto bi se podijelilo na igrače parova Ivana Dodiga, Matu Pavića, Nikolu Mektića i Franka Škugora, a sedam posto bi išlo ostalim članovima stožera. A izbornik?

Igrači više nisu željeli da se on nagrađuje iz njihova dijela, nego su tražili da izbornika plaća Savez iz svoje polovice prihoda. Tako je  otprilike izgledao temeljni matematički problem, ali čini se da su u međuvremenu pale i teške riječi, proradila je sujeta. Čilić se distancirao od svega (ionako ga neće biti u Madridu), ostali se nisu pojedinačno izjašnjavali, ali saznajemo da su se našli s predsjednicom  Babić (koja se nije javljala na naše pozive) i iznijeli joj svoj stav...

Jasno je da se u teniskim reprezentacijama igrači više pitaju (posebno ako su jedinstveni što ovdje, čini se, nije bio slučaj) nego u nekim drugim sportovima, ali izbornike načelno postavljaju i smjenjuju savezi, na temelju odluka upravnih odbora. No, u ovom slučaju takvih odluka nema (neki su nam članovi Upravnog odbora HTS-a rekli da nemaju pojma o tome), a predsjednica Babić je, uz pomoć svog dopredsjednika Nevena Nakića, čini se, odlučila skratiti put (suprotno od onoga kako tretira Ivu Majoli).

Od Krajana je zatraženo da odmah podnese ostavku (ili će biti smijenjen), što je on kad je vidio "koliko je sati" i učinio, a reprezentaciju bi u Madridu, prema tim informacijama, s klupe vodio netko od igrača, spominje se Franko Škugor koji ionako ne bi ondje igrao.

>>> Pogledajte veliko finale turnira 'Gem Set Hrvatska' na Šalati

Komentara 30

MM
Mirko_Motika
17:35 09.11.2019.

mi uspijemo rasturiti sve šta valja

KA
kajinx
18:09 09.11.2019.

Kako uništiti hrvatski šport? Evo kako!

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
17:28 09.11.2019.

Ivu Majoli za izbornika muške teniske .... ženska kuži tenis a znala bi i motivirat indisponirane hrvatske tenisače , osim samopuzdanja podiže i sve što treba 😍

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije