Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bježimo u Karipsko more

Zašto vaterpoliste zovemo barakude? Nekima su dupini bili previše hrvatski

Hrvatska - Srbija, vaterpolo
Foto: Gtres/Pixsell
1/3
30.07.2018.
u 18:06

Svi znaju kako izgleda dupin, može ga nacrtati svako dijete, dok će barakudu biti teško nacrtati a da se razlikuje od girice

Gledam prije neki dan u televizijskoj reportaži dupine u Jadranskom moru, kako elegantno plivaju, igraju se i iskaču iz vode, i ne mogu se čudom načuditi zbog čega se hrvatskim vaterpolistima sve agresivnije nameće nadimak barakude, umjesto da ostanu ono što su oduvijek bili - dupini. Tako smo zvali vaterpoliste iz reprezentacija bivše Jugoslavije u kojima su preovladavali Hrvati, najčešće s mora, i logično je da se sportaše koji se nadmeću u vodi uspoređivalo s tim lijepim i pametnim životinjama.

I kad su Hrvati samostalno počeli osvajati svjetske bazene, oni su još neko vrijeme bili dupini. Ali nekima se to nije svidjelo. Nije bio problem u životinji, tom prelijepom morskom sisavcu, nego u imenu. Nekima je dupin zvučao previše hrvatski jer se ranije, prije hrvatskoga osamostaljenja, češće upotrebljavao naziv – delfin. Zbog toga mi još uvijek imamo puno klubova, tvrtki i drugih organizacija koje se zovu Delfin, Delfinček i kako već. Pa, se taj dupin, jer zvuči previše hrvatski, na jednoj strani sve više izbjegavao, a na drugoj strani koristio se i dalje izraz delfin. Pa, tako na Hrvatskoj televiziji nikad niste mogli čuti za plivanje dupinovim načinom. A kad više nije bilo najuputnije upotrebljavati delfinovim načinom, otišlo se na neutralno – leptirovim načinom, iako kao što znamo leptiri ne plivaju.

I tako smo mi bježeći od hrvatske riječi dupin stigli do Karipskog mora i izmislili neke barakude. Za koje ni ne znamo kako izgledaju, osim da su ribe. I navodno zastrašujuće, ali gle čuda – dupini jedu barakude.

Svi znaju kako izgleda dupin, može ga nacrtati svako dijete, dok će barakudu biti teško nacrtati a da se razlikuje od girice. Osim toga dupini žive u Jadranu, tu pred našim očima. I zato bi HVS, s čije se internetske stranice sve agresivnije forsira novi nadimak (barakude ovo, barakude ono...), trebao poduzeti energičnu i korisnu akciju: proglasiti dupina službenom maskotom hrvatskih vaterpolista. Stilizirani dupini potom bi mogli biti zgodni suveniri koji bi se dobro prodavali.

>>Pogledajte kako vaterpolisti pjevaju "Moja domovina"

Ključne riječi

Komentara 21

DU
Deleted user
19:41 30.07.2018.

Zato što nepismeni novinari garniraju svoje tekstove tim glupostima "dupini", "barakude", 'vatreni", "gospari", "modri", "krojači", "majstori s mora"...kako bi sakrili svoje neznanje i prikazali svoje uratke zanimljivijima nego jesu.

Avatar rubinet
rubinet
19:23 30.07.2018.

glede naziva barakuda..za hrvatske vaterpoliste,držim kako je to loš odabir..od sveg hrvatskog nazivlja,od svih jadranskih 400 riba ...odabrano je nejadransko ime....

Avatar Klodi
Klodi
11:24 31.07.2018.

Kaj se mene tiče može ju bit i šarani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije