Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NARUŠENI ODNOSI

Zašto je Niko Kovač smijenjen? Ponizio legendu kluba, igraču rekao da je ispao glup...

Niko Kovač
Foto: DPA/Pixsell
1/6
04.11.2019.
u 20:00

U svom posljednjem nastupu pred igračima, dan nakon katastrofe u Frankfurtu (1:5), prve Bayernove petice u mreži nakon finala Njemačkog kupa 2012. godine, kada su od Borussije (D) poraženi 2:5, Kovač ih je kritizirao

Niki Kovaču na klupi Bayerna očito nije presudio rezultatski podbačaj, jer ga objektivno nije ni bilo, nego, kako tvrde Bildovi insajderi, narušen odnos s igračima, koji bi se, prema zaključku čelnika kluba, mogao reflektirati na cijelu sezonu i dugoročno proizvesti negativne posljedice.

Dakle, Niko Kovač nakon deset je kola u Bundesligi osvojio dva boda manje (18/20) nego u istom razdoblju prošle sezone, a zaostatak za liderom, tada Borussijom (D), sada Borussijom (M), identičan je – četiri boda. Usto, Bayern je s Nikom na klupi u prva tri kola grupne faze Lige prvaka maksimalan s devet bodova, dok je u istoj fazi prošle sezone imao dva boda manje. U Ligi prvaka ima i rekordnu pobjedu u gostima, 7:2 nad Tottenhamom.

Nije beznačajan ni podatak kako je Bayern upravo otpustio 12-plasiranog trenera sa svjetske rang-liste (World Football Coaches), bolje plasiranoga od puno zvučnijih imena poput Pochettina (Tottenham, 15.), Ancelottija (Napoli, 17.), Tuchela (PSG, 18.) ili Scolarija (Palmeiras, 23.).

Nedostatak samokritičnosti

Pa ipak, Niko Kovač morao je otići jer je nepovratno izgubio potporu svojih igrača. Bild tvrdi kako igrači Bayerna nisu bili zadovoljni Kovačevim izjavama, u kojima je za lošije igre optuživao samo njih. Smatraju kako mu nedostaje samokritičnosti i jednostavno su ga u jednom trenutku prestali slijediti.

U svom posljednjem nastupu pred igračima, dan nakon katastrofe u Frankfurtu (1:5), prve Bayernove petice u mreži nakon finala Njemačkog kupa 2012. godine, kada su od Borussije (D) poraženi 2:5, Kovač ih je kritizirao. U dvadesetminutnom govoru pokazao im je čak 25 situacija s posljednje utakmice i pojedinačno prozivao igrače. Tako je Sergeu Gnabryju zamjerio kako je olako gubio lopte, Comanu da je samo gledao kako se Thomas Müller bori, Thiagu Alcantari da pokušava igrati previše atraktivno, a Boatengu da je ispao glup zbog rano zarađenog crvenog kartona, već u 9. minuti. Kovač je igračima kazao i kako ga ne slušaju jer na treninzima rade jedno, a na utakmicama sasvim drugo. Otkriveno je i kako im je rekao da su u Frankfurtu igrali s premalo strasti, da moraju zasukati rukave, prestati težiti lijepome nogometu i kako ne smiju izgubiti sljedeće dvije utakmice, s Olympiacosom i Borussijom Dortmund.

Sada će te utakmice voditi njegov dojučerašnji pomoćnik “Herr Flick”, 54-godišnji Hansi Flick. U stožeru više nema ni Roberta Kovača, a hrvatska kolonija spala je na jedno slovo, vječnoga trenera vratara Tonija Tapalovića.

Njemački kolumnist Manuel Veth iz Forbesa također tvrdi kako je Niki Kovaču presudio izostanak potpore igrača, i da taj jaz nije od jučer. Podsjetio je na Kovačevu izjavu nakon što su ga nedavno pitali zašto Bayern ne igra poput Liverpoola.

– Morate imati igrače za takvu vrstu presinga. Ne možete po autocesti voziti 200 ako vam je limit 100 km na sat – odgovorio je tada Kovač.

Usto, naglasio je kako je “Klopp tamo već četiri godine...”

– Mi ovdje govorimo o kontinuitetu kakav uglavnom više nigdje ne postoji – istaknuo je Kovač apelirajući na strpljenje čelnika kluba, tražeći dulji vremenski period za izgradnju novoga Bayerna.

Netaktičan prema Mülleru

Time je sebe stavio u poziciju žrtve, tvrdi se u ovoj kolumni, pritom ne vodeći previše računa kako će njegove izjave o pojedinim igračima odjeknuti u svlačionici. Primjerice, ona kako će Thomas Müller dobiti priliku tek kada netko bude ozlijeđen. A Müller je legenda Bayerna, institucija i jedna od najutjecajnijih figura u svlačionici.

Kovač, međutim, nije jedini krivac za Bayernove neočekivane rezultatske kikseve i činjenicu kako, zahvaljujući svojoj obrambenoj ranjivosti, već devet utakmica zaredom nije uspio sačuvati “čistu” mrežu, čak ni protiv drugoligaša Bochuma u njemačkom kupu.

Naime, sportski direktor Hasan Salihamidžić se u prijelaznom roku fokusirao na dovođenje Leroya Sanea, potom i Philippa Coutinha, atraktivnih i skupocjenih ofenzivnih pojačanja, dok je ključna pozicija na kojoj Bayern najviše pati – defenzivni vezist.

Iz te propusnosti u sredini terena proizašle su sve patnje Bayernove zadnje linije, koja je u Bundesligi u prvih deset kola primila čak 16 pogodaka, jednako kao i 13-plasirana Fortuna Düsseldorf, ili jedan više od 14-plasiranoga Union Berlina. Bayern je takvom pripremom za sezonu manifestirao strukturne slabosti, pri čemu trener Niko Kovač nije bio najslabija karika, stoji u zaključku analize.

>>>> Pogledajte koliko vrijede hrvatski igrači

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije