Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Regionalna liga

Zašto ABA liga nije najveći problem hrvatske košarke?

Zadar - Cibona
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
1/3
26.03.2020.
u 23:44

ABA liga ima svojih problema, pojedine utakmice “plešu” po rubu regularnosti kao lanjska finalna serija Crvene zvezde i Budućnosti, ali ABA liga nije najveći problem hrvatske košarke

Nakon preseljenja Cedevite u Ljubljanu hrvatska košarka ove sezone ostala je bez predstavnika u europskim natjecanjima. Prvi put u povijesti! ABA liga ostao je jedini prozor u Europu, ma koliko god taj prozor malen bio i ograničen na samo zemlje bivše države.

Druga je stvar što je knjiga hrvatske košarke u elitnoj ligi regionalnog natjecanja spala na dva slova i što su njezini predstavnici tek promatrači borbe za vrh – Cibonu koja nije konkurentna za vrh i Zadar koji se bori za opstanak, a koji je istovremeno osvajač Kupa i trenutačno prvoplasirana momčad HT Premijer lige.

>> VIDEO Podrška hrvatskih sportaša

Split kroz ABA 2 ligu, pak, ima priliku izboriti najjače regionalno natjecanje iduće sezone.

Jokić pokazao da se može

ABA liga ima svojih problema, pojedine utakmice “plešu” po rubu regularnosti kao lanjska finalna serija Crvene zvezde i Budućnosti, ali ABA liga nije najveći problem hrvatske košarke.

Tvrdnja kako u njoj mladi talenti zbog imperativa rezultata ne dobivaju dovoljno prostora za razvoj ne drži vodu jer rezultata već dugo nema.

Uostalom, ABA liga stekla je ugled rasadnika talenata i među najpraćenijim je ligama izvan SAD-a po koncentraciji NBA skauta. Nikola Jokić, danas jedan od najboljih NBA centara, upravo je proizvod te lige, ali on je bio “projekt” Mege.

Koliko je ABA liga u vidokrugu NBA “lovaca na talente”, pokazao je lanjski turnir Superkupa na kojem se našlo nekoliko desetaka skauta iz najjače košarkaške lige na svijetu.

Nema jamca za Europu

Alternativa je zatvaranje u vlastita četiri zida i igranje lige koja, ruku na srce, ne puca od kvalitete jer od 24 kluba u regiji raspoređena u dvije kategorije ABA lige samo su tri iz Hrvatske, što dovoljno govori.

Uostalom, jesu li se ikone hrvatske košarke Petrović, Rađa i Kukoč nekoć razvijali u republičkoj ligi ili su “rasli” u žestokoj konkurenciji? Posljednja dvojica su s 21 godinom bili klupski prvaci Europe, Rađa i MVP završnog turnira Eurolige.

A i pod pretpostavkom da hrvatski klubovi dobiju zajamčeno mjesto u ULEB-ovu Eurokupu ili Fibinoj Ligi prvaka (mjesto u Euroligi ne mogu zamišljati ni u najluđim snovima) i da nemaju razloga igrati ABA ligu, može li netko jamčiti da će odgovor na ponudu biti potvrdan?

Pa Cibona je svojedobno zbog financija odustala od nastupa u Euroligi koju je na terenu zaslužila, a poslije i od Lige prvaka jer bi to bilo “iscrpljujuće”!?

"Zajedno za Zagreb"

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

"Hrvatska protiv koronavirusa"

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije