Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAROVITI NOGOMETAŠ

Zapamtite ovo ime: Dječak od 14 godina postao multimilijunaš!

Youssoufa Moukoko
Foto: Instagram/ youssoufa_10
1/2
11.04.2019.
u 22:08

Moukoko je od Nikea dobio sponzorski ugovor na 10 godina vrijedan ni više ni manje nego 10 milijuna eura!

Nije tajna da se u nogometnom svijetu vrti sve više novca i da kapitalizam ulazi u sve pore sporta. Klubovi kupuju sve mlađe igrače, tržište se pomlađuje i svi ulažu velike nade u još nedefinirane klince. No, klubove se još donekle može razumjeti. Igrači će se razviti, oni ulažu u njih, rade s njima u školama...

No, ono što rade sponzori pomalo je riskantno. A jedan riskantan korak napravio je jedan od najpoznatijih proizvođača sportske opreme – Nike. Naime, od mladog igrača Youssoufe Moukokoa (14) napravio je milijunaša.

Želi osvojiti Ballon d’Or

Moukoko je od Nikea dobio sponzorski ugovor na 10 godina vrijedan ni više ni manje nego 10 milijuna eura!

Mladi njemački reprezentativac i član omladinskog pogona dortmundske Borussije tako se ne mora previše brinuti za svoju bližu budućnost.

No, nije ni Nike tako postupio bez razloga. Youssoufa Moukoko jedan je od najnadarenijih svjetskih nogometaša u svome godištu. Rođen je u Kamerunu, ali je s roditeljima otišao u Njemačku. U Borussiju je došao 2016. godine iz hamburškog St. Paulija. Već je tada bio zvijezda jer je za njemačku U-16 reprezentaciju debitirao 2017., sa samo 12 godina. Tada je za nju zabio tri gola u četiri utakmice. Time si je utabao put prema uspjehu i zasad je na dobrom putu. Igra za tri godine stariju momčad Borussije (U-17). Nastupio je dosad u 49 utakmica te postigao čak 79 pogodaka. Ove je sezone za momčad U-17 postigao 36 pogodaka u 21 utakmici.

– Dolazak u Borussiju, u tako veliki klub, za mene je bio veliki korak – rekao je Youssoufa koji ima velike planove za budućnost i nije nimalo skroman.

– Da budem iskren, cilj mi je postati profesionalni igrač u dortmundskoj Borussiji, osvojiti s njom Ligu prvaka, ali i Ballon d’Or – rekao je u jednom intervjuu mladi igrač, koji je sada pod velikim pritiskom.

Naime, mora opravdati povjerenje sponzora, ali i kluba, iako s 14 godina nitko ne može tvrditi da će postati svjetska nogometna megazvijezda.

Bilo kako bilo, novca ima, 10 milijuna eura vrijedan ugovor s Nikeom puno mu znači. A raznim dodacima ugovoru mogao bi dobiti i bonuse. Sve to ovisi o tome kada će nastupiti za prvu momčad Borussije. Prema propisima Bundeslige, zaigrati smije tek kad navrši 16 godina.

Prevarili su se s Aduom

Nike se već jednom prevario u pretpostavkama o budućim nogometnim velikanima kada je milijunski ugovor potpisao s Freddyjem Aduom.

On je također imao 14 godina i smatrali su svi da je čudo američkog MSL-a. Bilo je to 2003. godine, a ugovor je bio vrijedan milijun dolara. Igrao je poslije Adu i za Benficu, Monaco... da bi potkraj igračke karijere nastupio i za srpsku Jagodinu.

Svoj potencijal nikada nije potpuno razvio. 

 

Ključne riječi

Komentara 3

GR
gragakarlovac
22:36 11.04.2019.

Zion Williamson ce dobiti 10mil na godinu.

MA
ma03
22:34 11.04.2019.

nista od njega

WW
wwwcroxxx
22:51 11.04.2019.

Ništa se ne brinite. I Mike Tyson je imao 500 miliona dolara pa je prije par godina prosio na ulici za koricu kruha. Novac vrlo lako isklizne iz novčanika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije