Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mišljenje velikana

Zambata: Andrej je majstor baš poput Raula, imao bi on mjesta u Bayernu!

30.09.2020.
u 09:52

– Razlika u odnosu na mene i Šukera, pa i Kramarića, Messija, Ronalda, Ibrahimovića... jest činjenica da ja nijedan pogodak nisam postigao iz jedanaesterca – sa smiješkom ističe veliki Sinjanin

Fotografija je iz ljeta 2009. godine, s pomoćnog igrališta u Maksimiru. Na njoj nekadašnji Dinamov kralj strijelaca Slaven Zambata i današnji kralj strijelaca Bundeslige, tada 18-godišnji Andrej Kramarić, netom proglašen najboljim igračem i strijelcem Ramljakova memorijala.

– Sjećam se toga proglašenja. Kada sam mu predavao nagradu, zagrlio sam i poljubio Andreja i rekao mu: “Želim ti da me jednoga dana nadmašiš po broju golova”. Znate da sam slab prema napadačima, da mi je Andrej oduvijek bio ljubimac i ja doista želim da ga povijest pamti kao jednoga od najvećih strijelaca ikada – kazao nam je jučer vitalni 80-godišnjak Slaven Zambata.

Statistika kaže da je za Dinamo postigao 156 službenih golova, još 21 zabio je za reprezentaciju Jugoslavije. U jednoj kategoriji i dan-danas je rekorder: ima 0,7 pogodaka po utakmici za nacionalnu momčad, među igračima koji za nju imaju više od 30 nastupa. Odnosi se to i na hrvatsku reprezentaciju pa tako naš najbolji strijelac Šuker ima 0,65 pogodaka po utakmici (45 golova u 69 nastupa).

– Razlika u odnosu na mene i Šukera, pa i Kramarića, Messija, Ronalda, Ibrahimovića... jest činjenica da ja nijedan pogodak nisam postigao iz jedanaesterca. Naime, u Dinamu su u moje vrijeme nepogrešivi izvođači bili Čonč, Jerković, Matuš i Belin, pa nisam nikako mogao doći na red – sa smiješkom kaže veliki Sinjanin.

U šesnaestercu kao kod kuće

A koja je još sličnost između njega i Kramarića? To što su obojica zabila dva pogotka Bayernu, u razmaku od 57 godina. Zambata je bio prvi Hrvat koji je to učinio, tamo davne 1963. kada je Dinamo u pohodu na finale Kupa sajamskih gradova slavio u Münchenu s 4:1. Istim rezultatom kao i prekjučer Kramarićev Hoffenheim.

– Bayern je tada počinjao svoj uspon i počeo preotimati “zehcigerima” primat u Münchenu. U toj utakmici dva pogotka zabio sam ponajboljem svjetskom vrataru Seppu Maieru, a zabio sam mu i 1967. u Hamburgu, u utakmici Njemačka – Jugoslavija. Eto vam još jedne sličnosti; ja sam izrešetao Maiera, a Kramarić Neuera. Obojica su svjetske vratarske klase – ističe Zambata.

Zašto ste slabi na Andreja Kramarića?

– Zato što je majstor. A to njegovo majstorstvo još više dolazi do izražaja na poziciji povučene špice i drago mi je što je tako, što se ne mora hrvati i tući sa stoperima, koji bi ga svojom brutalnošću možda i “pojeli”, nego što dolazi iz drugoga plana i onda tako neumoljivo trpa.

I to radi sa stilom, maestralno, svojom profinjenom tehnikom šuta, uglavnom niskim udarcima koji su vratarima najneugodniji. Usto, Andrej ima i fantastičan lažnjak, dribling i mirnoću u realizaciji. On je u šesnaestercu kao kod kuće, kao nekada Raul ili u nekadašnjoj Jugoslaviji Santrač – nastavlja Zambata.

Bi li igrač Kramarićeve lucidnosti imao mjesta u Bayernu?

– Iz svoga iskustva znam da vrhunski igrač uvijek može dati još više ako je u boljoj momčadi. Bayern igra na nekoliko fronta, prisiljen je stalno rotirati 20-ak igrača i jedan igrač Kramarićeve klase svakako bi bio blizu prvoj momčadi i došao bi do izražaja – napominje Zambata.

Je li Kramarićeva forma teret ili najbolja vijest za izbornika Dalića? Naime, dojam je da Andrej u reprezentaciji nije dovoljno dobro iskorišten.

Dalić će ovo sjajno iskoristiti

– Ma kakav teret pa ovo je za Dalića najbolje što se moglo dogoditi i sigurno će mnogo toga promijeniti u reprezentaciji. Poznajući Dalićevo trenersko znanje, izbornik će Kramarićevu formu sigurno najbolje iskoristiti.

Optimist sam oko Andrejeva statusa u reprezentaciji. Ponavljam, “šifra Raul”, a takvih je igrača malo – zaključio je Slaven Zambata, jedini Dinamov napadač koji je postigao hat-trickove protiv svih suparnika u velikoj četvorci, Partizana, Crvene zvezde i Hajduka.

Inače, Andrej Kramarić postao je peti hrvatski nogometaš koji je Bayernu zabio dva pogotka u jednoj utakmici, nakon Zambate, Ante Rebića (u finalu Kupa 2018. za Eintracht), Klasnića, koji je u dresu Werdera srušio Bavarce 2006. godine u finalu Liga kupa (2:0), te Tomislava Marića koji je u dresu Wolfsburga Bavarcima zabio 2001. godine u remiju 3:3.

Klasnić je bio strijelac za Werder i u pobjedi nad Bayernom (3:1) u Münchenu, 2004. u bundesligaškoj utakmici.

Kramarić je drugi put otkad je u Hoffenheimu bio igrač odluke protiv Bayerna, kojega je nokautirao pogotkom za 1:0 u utakmici odigranoj 8. travnja 2017. godine. Osim Andreja i Klasnića, i Mladen Petrić dva je puta svojim pogocima srušio Bayern, oba puta 2009. godine u dresu HSV-a, i oba puta bilo je 1:0.

Još dvojica naših igrača mogu se pohvaliti odlučujućim pogocima protiv Bavaraca. Ivo Iličević i Srđan Lakić bili su strijelci za Kaiserslautern u pobjedi nad Bayernom 2:0 u kolovozu 2010. godine. 

Čvrsta tekma, dobri koeficijenti, odličan uvod u vikend. Ponudu Germania kladionice pronađi ovdje.

Komentara 2

RE
RedTree
13:15 30.09.2020.

A gdje!? Bayern igra preko krila, to ne paše Kramariću. Drugo oni bi mogao pucati na poziciju Mullera koji više pridonosi u vezi i zaštićen je u Bayernu više nego Lewandovski i Neuer. Treći faktor godine, znamo kako Bayern na to gleda. Bolje mu je igrati u Hoffenheima, nego u Bayerna biti na klupi.

HR
hrvat123
13:30 30.09.2020.

samo jedan je Slaven Zambata, bilo ga je milina gledat, sjecam se utakmice u Maksimiru protiv onog velikog i jakog Partizana koji je bio u finalu LP a utakmica u Maximiru a mi totalni autsajderi po svim prognozama i Partizan povel ali veliki Zambata 90 minuta nije stao i toliko je izmoril njihovu obranu da neki nisu vise mogli trcati i veliki Zambata dao gol glavom i utakmica zavrsila 1-1

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije