Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka se nastavlja

Zakomplicirali smo stvar, ali nema drame: Evo što Hrvatskoj treba za plasman na Euro

Hrvatska reprezentacija
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/6
09.09.2019.
u 22:45

Za prva dva mjesta u skupini, koja direktno vode na Euro 2020., Hrvatska ima dvije meč lopte ispred vlastitih navijača

Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je u Bakuu remi. Nadali smo se pobjedi, ali nema panike. Naime, situacija u skupini je sljedeća:

Hrvatska je odigrala pet utakmica i ima 10 bodova, na prvom je mjestu, a budući da je Slovačka na gostovanju uspjela svladati Mađarsku s 2:1, Slovaci i Mađari sada imaju isti broj odigranih utakmica i po bod manje u odnosu na Vatrene. 

Wales ima šest bodova nakon četiri odigrane utakmice, pa teoretski i momčadi koju predvodi Gareth Bale također može na devet bodova iz pet ogleda.

Do kraja je Dalićevim reprezentativcima ostalo odigrati domaće utakmice protiv Mađarske i Slovačke, te gostujući susret kod Walesa.

Dakle, za prva dva mjesta u skupini, koja direktno vode na Euro 2020., Hrvatska ima dvije meč lopte ispred vlastitih navijača. Ako dobijemo Mađare i Slovake, priča je zaključena. U tom slučaju ni eventualni poraz od Walesa ne bi ništa značio.

Naravno, postoje varijante i prema kojima bi i 15 bodova bilo dosta, a o  tome je nakon utakmice progovorio i sam izbornik Dalić:

- Kiksali smo i zakomplicirali si situaciju koja je mogla biti znatno komotnija. Ipak, moramo ići dalje i spremati se za novu utakmicu. Za plasman na EP nam treba 15 bodova i nije bitno kada ih osvojimo - naglasio je Dalić.

Ipak, bilo bi krasno već u sljedećem ogledu svladati Mađare i uzeti u sudbinu u svoje ruke, izboriti te meč-lopte, pa neka naši rivali razmišljaju o kombinacijama i rezultatima drugih utakmica.

Evo i rasporeda:

HRVATSKA

10.10. Hrvatska - Mađarska

13.10. Wales - Hrvatska

16.11. Hrvatska - Slovačka

MAĐARSKA

10.10. Hrvatska - Mađarska

13.10. Mađarska - Azerbajdžan

19.11. Wales - Mađarska

SLOVAČKA

10.10. Slovačka - Wales

16.11. Hrvatska - slovačka

19.11. Slovačka - Azerbajdžan

WALES

10.10 Slovačka - Wales

13.10. Wales - Hrvatska

16.11. Azerbajdžan - Wales

19.11. Wales - Mađarska 

Idelan scenarij? Kada bismo pobijedili Mađarsku, a kada bi istoga dana Slovaci i Velšani podijelili bodove. Tada bi se otvorile još poneke kombinacije. No, pustimo sada to.

Međutim, da i ne završimo među najbolja dva u skupini, vrata Eura ne bi nam bila zatvorena. Naime, novi kvalifikacijski sustav Uefe omogućuje nam da, hipotetski gledano, izgubimo sve preostale utakmice u kvalifikacijama, a i dalje se plasiramo na Euro.

A sve zbog jedne nove vrste doigravanja  nevezane za kvalifikacijski ciklus. Nakon što prve dvije momčadi iz svake od 10 skupina osiguraju 20 od 24 mjesta na Euru, preostala četiri mjesta imat će se priliku ugrabiti preko doigravanja koje je na rasporedu između 26. i 31. ožujka 2020.

Tamo će se naći 16 reprezentacija prema plasmanu u prvom izdanju Lige nacija. Preciznije, po četiri najbolje rangirane preostale reprezentacije iz svake jakosne skupine Lige nacija (A, B, C i D).

S naše strane gledano, ako se barem pet reprezentacija od osam koje su na ljestvici ispred Hrvatske (9.) u jakosnoj skupini A Lige nacija putem kvalifikacija plasiraju na Euro (što je izgledno jer riječ je o favoritima svojih skupina), Hrvatska ima sigurnu šansu za Euro putem doigravanja protiv tri slabije reprezentacije po rankingu.

Da malo razjasnimo i dio odigravanja playoffa. Spomenutih šesnaest reprezentacija bit će ždrijebom po jakosnim skupinama Lige nacija raspoređene u četiri mala turnira u Final Four stilu, a svaki pobjednik turnira popunit će završna četiri mjesta na Euru.

Ključne riječi

Komentara 75

PR
prajdali100
23:05 09.09.2019.

Mađare sam večeras gledao, tragikomični su.Slovake znamo.Ako ove ne možemo doma " natamburati"onda i ne trebamo ići na to prvenstvo.

TH
than
00:04 10.09.2019.

Previše osciliramo. Zadnjih 6 utakmica - pobjeda nad Azerima, pa poraz od Madjara, pa pobjeda nad Velsom, pa poraz od Tunisa (prijateljska, ali nije trebalo doci do toga i to još kod kuće), pa pobjeda nad Slovacima, pa egal sss Azerima. Mi nismo spojili dvije pobjede zaredom još od polufinala SP-a.

RI
rikavac
23:22 09.09.2019.

Sta je problem jedan kiks i odma kalkulacije. Bolji smo od ovih repki u skupini duplo dobit cemo sve i idemo prvi. Svakom se moze desit los dan danas bio i to je to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije