Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još bolji i veći

Zagrebački maraton je europski hit s preko 6000 prijava za tri utrke

Zagrebački maraton
Foto: Matija Habljak/Pixsell
1/4
03.10.2019.
u 14:41

Počeli smo prije 28 godina, kad je prvu utrku završilo manje od sto trkača, od toga samo četiri žene. Ove godine smo na oko 6200 prijavljenih trkača u tri utrke, od toga je gotovo polovica žena - istaknuo je predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza Marko Jakopović

U nedjelju 13, listopada, u 10 sati, s Trga bana Josipa Jelačića više tisuća trkača će krenuti u 28. izdanje Zagrebačkog maratona, koje je u četvrtak najavljeno u prostorijama Zaklade Hrvatska kuća disanja u Zagrebu.

Uz maratonsku i polumaratonsku utrku, u programu 28. Zagrebačkog maratona je i utrka Garmin na 10 kilometara, koja će startati u 9 sati.

- Počeli smo prije 28 godina, kad je prvu utrku završilo manje od sto trkača, od toga samo četiri žene. Ove godine smo na oko 6200 prijavljenih trkača u tri utrke, od toga je gotovo polovica žena. Za grad Zagreb je fenomenalno što imamo preko 6000 prijavljenih, od toga 2000 stranaca iz 72 zemlje i sa svih šest kontinenata - istaknuo je predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza Marko Jakopović.

- Zagrebački maraton je jedna od najvećih sportskih priredbi grada Zagreba. Nadam se da ćemo sljedeće godine biti još bolji i veći - dodao je Jakopović.

Voditelj ureda Zagrebačkog maratona Boro Stipić govorio je o organizacijskoj složenosti ovog događaja.

- Naša arena se prostire od Črnomerca do Dubca i na toj trasi moramo osigurati uvjete da svi trkači tog dana daju svoj maksimum. I kad posložite sve na cesti, onda ste ovisni o nebu. Nadamo se da ćemo imati lijepo vrijeme i da će ova prekrasna priča završiti. Zagrebački maraton je ove godine hit u Europi i svijetu. Ostali smo iznenađeni brojem prijava, a posebno nas veseli preko 2000 uplaćenih startnina za državljane izvan Hrvatske - rekao je Stipić te potom iznio i neke podatke vezane uz ovogodišnju utrku:

- Trkači će u tri utrke istrčati preko 100.000 kilometara zagrebačkim cestama, popit će više od 20.000 bočica vode, pojest će više od 4.500 porcija graha i 3.000 kilograma voća, pretežno banana.

Organizatori maratona pozvali su Zagrepčane da izađu na ulice i podrže trkače te ih zamolili za razumijevanje i toleranciju zbog zatvaranja prometnica na dan održavanja utrke u razdoblju od 9 do 15.30 sati.

- Ako može jedan New York, jedan Boston ili Berlin, nadam se da možemo i mi osigurati uvjete da ovi ljudi istrče svoje najbolje utrke - napomenuo je Stipić.

- Zagreb želi biti uz bostonski i njujorški maraton. Ne smijemo zaostajati. Mi nismo mali i imamo visoko letvicu. Nemamo kompleksa da to ne napravimo - rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te obećao 50 posto veće bonuse za one trkače koji ostvare iznimne rezultate, čime će mogućnost zarade za najuspješnije s dosadašnjih 6.000 eura narasti na 9.000.

Osim sportskog segmenta, na predstavljanju Zagrebačkog maratona poseban je naglasak stavljen i na humanitarni aspekt ovog događaja, koji će se ove godine održati 13. listopada, kad se obilježava Europski dan darivanja organa.

- Mogu s ponosom reći da će čak 15 pacijenata s transplantiranim plućima istrčati ovogodišnju utrku na 10 kilometara - rekla je Monika Gvardijan, predsjednica  Udruge INSPIRO te zahvalila svim trkačima koji su uz startninu uplatili i donaciju, a na taj je način prikupljeno više od 20.000 kuna koje će biti iskorištene za obogaćivanje pluća za transplantirane pacijente.

Trasa maratona i polumaratona je uobičajena, sa startom na Trgu bana Josipa Jelačića, Jurišićevom i Vlaškom ulicom, Maksimirskom cestom, Avenijom Dubrava do istočnog okreta u Dubcu, pa istim putem natrag do zapadnog okreta na križanju Ilice sa Selskom cestom. Polumaratonci će trčati jedan, a maratonci dva kruga. Utrka na 10 km će imati okret na križanju na kojem završava Maksimirska cesta, a započinje Avenija Dubrava.

Osim nedjeljnog programa, koji će biti obogaćen i s četiri glazbena punkta duž staze, organizatori su predvidjeli i bogat subotnji program na Trgu bana Josipa Jelačića: dječje utrke sa startom od 10 sati, edukativne radionice za djecu i roditelje, veliki štrukla party te mnogo glazbenih sadržaja od 17 do 21 sat.

>>> Pogledajte veliko finale turnira 'Gem Set Hrvatska' na Šalati 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije