Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon 96 godina

Zagreb seli iz Kranjčevićeve, jer nema novca za troškove održavanja stadiona

03.10.2017.
u 14:52

Mi u ovom trenutku jednostavno nemamo novca da pokrivamo troškove održavanja stadiona koji je u vrlo lošem stanju. Troškovi režija su jednostavno preveliki, kao i održavanje objekta na mjesečnoj razini - rekao je Dražen Medić, prvi čovjek NK Zagreb

Nogometni klub Zagreb od 30. listopada više neće biti vlasnik koncesije stadiona u Kranjčevićevoj. A to je bio dom Zagreba od 1921. godine kada je stadion, čija je izgradnja počela 1910. godine, bio završen.

U Kranjčevićevoj je prvo igrala Concordia, a poslije Drugog svjetskog rata tu je uglavnom i jedino igrao Zagreb čiju su momčad od milja zvali “Pjesnici iz Kranjčevićeve”. Danas na stadionu, uz trećeligaša Zagreb, igraju još prvoligaši Lokomotiva i Rudeš.

Tko će platiti veliki dug?

Grad Zagreb, kao vlasnik sportskog objekta, sklopio je s Nogometnim klubom Zagreb ugovor o koncesiji. Ugovor ističe 30. listopada ove godine i sigurno se neće produžiti. Jer, kako su nam rekli u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport, nogometni klub nije poštivao ugovorne obaveze i ostao je poprilično velik dug. Klub je više puta bio upozoren na dugovanja koja nije plaćao, ali uzalud.

- Najbolje rješenje bi bilo da se grad Zagreb pobrine za stadion. Mi u ovom trenutku jednostavno nemamo novca da pokrivamo troškove održavanja stadiona koji je u vrlo lošem stanju. Troškovi režija su jednostavno preveliki, kao i održavanje objekta na mjesečnoj razini - rekao je Dražen Medić, prvi čovjek NK Zagreb.

Kako stvari trenutno stoje klub će se poslije 30. listopada morati iseliti iz prostorija stadiona. A u tim prostorima je 96 godina povijesti ovog kluba, od fotografija do trofeja.

- To oko selidbe ćemo još vidjeti - rekao je kratko Medić.

Ako se dogodi selidba onda bi se sve te stvari morale prebaciti u Zagrebello, u Veslačku ulicu. Pitanje je da li sve to tamo stane. Povijest kluba je doista velika. Tu su igrala velika nogometna imena - Dražan Jerković, Zlatko Škorić, Atif Lipovac, Celestin Gašparini, Slavko Kovačić, Božo Bakota, Dragan Rukljač, Petar Močibob, Željko Smolek, Joško Popović, Ivica Olić, Mario Mandžukić, Davor Vugrinec i mnogi mnogi drugi, I impozantna je i lista trenera Zagreba - Miroslav Blažević, Zlatko Kranjčar, Vlatko Marković, Dražan Jerković, Ivo Šušak, Igor Štimac, Nikola Jurčević...

Zagreb je bio prvak Hrvatske 2002. godine. Bio je prvi klub koji je prekinuo prevlast Hajduka i Dinama u osvajanju hrvatskih naslova prvaka, i prvi je hrvatski klub nakon 57 godina koji je bio državnim prvakom, a da nije bio splitski Hajduk ili zagrebački Dinamo. Trener tog slavnog naraštaja bio je Zlatko Kranjčar, a najbolji strijelac Ivica Olić. Jedini je nogometni klub u Hrvatskoj koji je bio prvak 1. HNL i 2. HNL. 1990./91. bio je prvak Druge lige Jugoslavije, s istim brojem bodova kao i Vardar, ali boljom razlikom pogodaka.

Zagrebov igrač Nikola Jurčević bio je uvjerljivo najbolji strijelac lige s 25 golova, pratio ga je Cibalijin Davor Čop. Za Zagrebovu momčad igrali su Gospić, Piplica, Čeko, Kalapač, Da. Biškup, Dr. Biškup, Jelavić, Perković, Jurković, Beljan, Granov, Latinčić, Petričić, Ušljebrka, Župetić, Jurčević, Slato, Jurčec, Karoglan, V. Papić, Pinturić, Vukić, Hasi, Harmat i Barun. Vodio ih je Ivo Šušak. Još je sjajnija bila generacija koja je osvojila hrvatski naslov - Vasilj, Olić, Franja, Poldrugač, Milinović, Krpan, Štrok, Bulat, Duro, Hasančić, Ješe, Pirić, Stavreski, Šabić, Čačić, Osibov, Lovrek. Trener je bio Zlatko Kranjčar.

Nezaustavljiv pad

Zagreb je član Prve hrvatske lige od njezinog osnutka, 1992. godine. Nakon 15 godina Zagreb je ispao iz Prve lige, ali se već sljedeće sezone vratio u društvo najboljih. U posljednje dvije godine klub je ispao iz Prve u Drugu ligu, a onda iz Druge u Treću HNL zapad gdje danas igra. Nakon osam odigranih utakmica Zagreb je trenutno peti s pet pobjeda i tri poraza. Za vodećom Opatijom zaostaje sedam bodova i nema nikakvih naznaka da će se klub dogodine plasirati u viši rang.

Anto Vrdoljak bio je čak 18 godina čelni čovjek kluba. On misli da je priča o koncesiji paravan za nešto drugo.

- Mislim da će se Kranjčevićeva ulica pretvoriti u građevinsku zonu. Htjeli su nas iseliti još tamo 2000. godine kada su nam nudili zemljište na Jarunu. Nije prošlo - istaknuo je Vrdoljak.

Teško da će se na mjestu nogometnog stadiona graditi nešto drugo. Uostalom Gradski ured je izričito u svom dopisu napisao da će se stadion dati na upravljanje Ustanovi Upravljanje sportskim objektima. Dalje, piše u dopisu, da će na stadionu i dalje igrati momčadi Lokomotive, Rudeša, ali i Zagreba. I to besplatno. Uostalom, Lokomotiva i Rudeš nisu ni do sada dali ni lipe za održavanje stadiona.

Ustanova za upravljanje sportskim objektima preuzet će kompletnu brigu oko stadiona i podmirivati mjesečne troškove, ali dug nogometnog kluba Zagreb i dalje će ostati. A on je sigurno sve, samo ne mali. To jako dobro zna Dražen Medić koji je preuzeo klub prije 13 godina, 2004. godine. Dakle, Zagreb nitko ne tjera iz Kranjčevićeve, barem što se tiče igranja utakmica. Opet, neće izgledali lijepo ako dođe do selidbe kluba koji stanuje na ovoj adresi 96 godina. Navijači i stariji igrači Zagreba su užasnuti situacijom koja se zbiva oko kluba.

- Žalosno je na kakve je niske grane spao klub. Za sve je kriv samo jedan čovjek, onaj koji je u klubu posljednjih 13 godina i koji je u klubu sve, od trenera do predsjednika. I zanimljivo kako nikad nije bio kriv, ni kada je Zagreba ispao u Drugu, ni kada je ispao u Treću ligu. A što se tiče selidbe, tko zna kakve su tu mutne radnje u igri - rekao je Zlatko Dračić, nekadašnji igrač Zagreba.

Komentara 7

AR
Artukovic
16:07 03.10.2017.

Medicu.....ostat ces zapamcen kao glupan koji je unistio 100 godina stari klub.A i najbolje bi bilo taj stadion srusiti,prodati zemljiste,i napraviti stadion tipa Dugopolja,Rujevice,od nekih 10 000 mjesta i neka tamo igraju Lokosi,Rudes.....

SJ
Sve je uzalud
15:25 03.10.2017.

......šta Bandić sa hrvatskim domo_ljubima trlja ruke....

MA
Majur
16:20 03.10.2017.

Napokon je Medić uspio što je naumio....zemljište.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije