Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Važna košarkaška odluka

Za sportskog direktora reprezentacija imenovana Cibonina legenda

23.09.2022.
u 12:20

Nakon što su rasformirali Stručni savjet i tako razvlastili Dina Rađu, u HKS-u su procijenili da im treba sportski direktor i na to su mjesto imenovali Aleksandra Petrovića

Nakon što je reprezentacija ostala bez izbornika, a Hrvatski košarkaški savez bez predsjednika, u krovnoj nam košarkaškoj kući, ponajprije dopredsjednik Nikola Rukavina i glavni tajnik Joke Vranković, donijeli su važnu odluku. Budući je, ne tako davno, raspušten Stručni savjet kojeg je predvodio Dino Rađa, donesena je odluka o imenovanju osobe koja će voditi sportsku i stručnu politiku.

A na mjesto sportskog direktora postavljen je Aleksandar Petrović, bivši hrvatski izbornik u više mandata, stručnjak s bogatim iskustvom. S obzirom da se dosadašnji (Damir Mulaomerović) na toj ulozi zahvalio, njegov će posao, između ostalih, biti i da što prije pronađe novog izbornika ali i da, zlu ne trebalo, vodi reprezentaciju kroz predstojeće dvije predkvalifikacijske utakmice (Austrija, Poljska) ako se do tada ne nađe izborničko rješenje.

Široj hrvatskoj javnosti najpoznatiji kao brat legendarnog Dražena Petrovića, 63-godišnji Aco je čovjek bogatog košarkaškog iskustva. Kao igrač, s Cibonom je bio klupski prvak Europe, a s reprezentacijom bivše SFRJ osvojio je četiri bronce - dvije svjetske (1982. i 1986.) te po jednu olimpijsku (1984.) i europsku (1987.).

Zahvaljujući svom mentoru Mirku Novoselu, prvi trenerski posao dobio je u Ciboni koju je, u prvoj polovici 90-tih, uspješno vodio, a kao izbornik potpisnik je posljednje hrvatske medalje (europske bronce) na velikim natjecanjima osvojene na Eurobasketu 1995. u Grčkoj.

Bio je Aco izbornik u još dva navrata. Drugi put je to bilo uoči i za vrijeme Eurobasketa 2001. s kojeg pamtimo ono famozno ispadanje u četvrtfinalu Eurobasketa od domaćina Turske (nakon "plus 19" u 27. minuti). Treći mandat je pak dobio uoči kvalifikacija za Olimpijske igre u Riju 2016. kroz koje je (u Torinu) trijumfalno prošao da bi na samim Igrama izborio peto mjesto što je najznačajniji domet hrvatske muške seniorske reprezentacije u posljednjih 27 godina.

S mjesta izbornika otišao je u rujnu 2017., nakon eliminacije od Rusije u osmini finala na Eurobasketu u Turskoj , ali dobrim dijelom i zbog netrpeljivosti između njega i tadašnjeg šefa Stručnog savjeta Dina Rađe.

No, ubrzo nakon toga, Aco je postao izbornik brazilske reprezentacije na čijoj klupi je proveo četiri godine. S Brazilom je nastupio na Svjetskom prvenstvu 2019. ali i na olimpijskom kvalifikacijskom turniru u Splitu (2021.) na kojem je pobijedio Hrvatsku ali se nije uspio izboriti olimpijsku vizu za Tokio.

U njegovo trenersko iskustvo valja ubrojati i zapažen izbornički nastup na klupi reprezentacije BiH na Eurobasketu 2013. te trenerski rad u Sevilli, poljskom Anwilu iz Wloclaweka, litavskom Lietuvos Rytasu i vodećim hrvatskim kluboivma kao što su Zadar i Cedevita. Neko vrijeme obnašao je i dužnost izvršnog dopredsjednika Cibone koju je dužnost napustio radi dubokog neslaganja oko sportske politike s tadašnjim direktorom Domagojem Čavlovićem s kojim se našao i na sudu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije