Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branko Tuđen

Za Savez bi bilo bolje da Šuker ode. Čak i u socijalističkoj Hrvatskoj...

Davor Šuker
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
21.05.2019.
u 07:09

Šuker i dalje Savez vodi kao konfederaciju županijskih saveza, bez dubljeg promišljanja u bit ukupnog interesa. Šukerova snaga, ako negdje jest, onda je to u inozemstvu i on tamo može mnogo

Kada je na sjednici Skupštine Zagrebačkog nogometnog saveza ovih dana Tom Kačinari neizravno napao predsjednika Tomislava Svetinu, bilo je jasno da u pozadini toga nije nastup beogradske Crvene zvezde na turniru mladeži ZNS-a u Zagrebu, nego da još nisu zakopane ratne sjekire dviju družina koje su se u prosincu izravno borile za prevlast i da to još tinja i da će tako biti još neko vrijeme.

Na Skupštinu nije došao ni Dinamov zastupnik. S jedne strane tu je Zdravko Mamić, čija je grupacija izgubila u borbi za vlast i utjecaj u nogometnom Zagrebu, te s druge Tomislav Svetina, negdašnji Mamićev prvi suradnik koji je shvatio da se Mamićeva zvijezda gasi i da u nju vjeruju još samo Mirko Barišić, Vlatka Peras i Miroslav Rožić.

Čak i najvjerniji Tomislav Marčinko dignuo je sidro. Nije sasvim sigurno da i ostavka Brune Marića nema neke veze s Mamićem.

Ako sukob Mamić – Svetina još tinja, to znači da je Mamić nogometno živ. To bi mogao potvrditi i podatak da na sastanku nije bio Božidar Šikić, član Izvršnog odbora ZNS-a, koji je obnovio prijateljstvo s Mamićem i kojemu ovaj, čini se, nudi direktorsko mjesto.

S obzirom na to da Skupština i uprava Dinama imaju zakonsko pravo djelovanja, Mamić bi preko sebi lojalnog i u tom poslu vještog Šikića dodatno osigurao utjecaj jer nikad se ne zna tko se od sadašnjih može pokolebati, a možda nisu ni dovoljno sposobni za tu vrstu posla.

Izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić koji, prema svemu sudeći, juri prema ulozi prvoga čovjeka HNS-a, posebice sada kad je pravomoćnom uvjetnom presudom stekao i dokaz da nije u kaznenom postupku, napustio je Skupštinu ZNS-a poslije deset minuta i nije čuo neizravan napad Kačinarija na Svetinu.

Kustić je ostao tek toliko da bi obavijestio da Šuker po inozemstvu lobira za poziciju dopredsjednika Uefe, to je Kustić priopćio tišim i važnim glasom, ali nije izravno rekao što će biti ako Šuker bude izabran. Znači li to nove izbore u HNS-u?

Za Savez bi bilo bolje da Šuker ode, posebice za onaj dio koji se odnosi na unutarnji ustroj jer Šuker za to nema volje pa ni znanja. On nema smisla za domaću politiku, svađa se s novinarima i sluša pojedine županijske savjetnike.

Šuker i dalje Savez vodi kao konfederaciju županijskih saveza, bez dubljeg promišljanja u bit ukupnog interesa. Šukerova snaga, ako negdje jest, onda je to u inozemstvu i on tamo može mnogo.

Ako Kustić i nije čuo Srebrića, zasigurno zna da je ovaj predložio da se 16. srpnja, na dan povratka sa Svjetskog prvenstva, proglasi danom nogometne zahvalnosti, po uzoru na Dan domovinske zahvalnosti, vjerojatno najveći državni praznik.

Baš takav naziv čini se pretjeranim, pogotovo ako se prihvati podjela treće hrvatske lige na dvije skupine.

Jer već to je u suprotnosti s “domovinom i zahvalnošću”. Podjela Hrvatske na dva dijela, pa i u trećoj nogometnoj ligi, nije dobra. Čak i u socijalističkoj Hrvatskoj, a to dobro znaju Srebrić i Ante Pavlović, postajala je Hrvatska liga kao treći stupanj natjecanja, i to jedinstvena.

Podjela kakva se predlaže u nogometnoj organizaciji, baš negdje kod zagrebačke Zračne luke “Dr. Franjo Tuđman”, neprirodna je, protupovijesna i antipolitička. To se ne bi smjelo već i zbog prizvuka starih podjela, od vremena “trojedinice”, od 1868. godine kada su Mađari Hrvatsku i Slavoniju vezali za sebe, a Dalmaciju preuzeli Austrijanci.

U nas su razlike zavičaja i mentaliteta, zbog povijesnih okolnosti, jače od ideoloških i, da se ne bi pretjerivalo u prvim suprotnostima, druge često služe kao pokriće. To je stav koji je svakako i za raspravu.

To bi morao znati Marijan Kustić koji je i političar i dao je svoj glas razbijanju tri treće lige koje nisu bile idealne, ali su bile bolje od pet ili dvije. Jedna jedinstvena treća hrvatska liga je najbolja. Ako ne, onda tri.

Komentara 20

PR
prajdali100
07:51 21.05.2019.

Kada vani spomeneš prezime BOBAN ili ŠUKER sve je jasno.Ti ljudi su proslavili naš nogomet.Nije Šuker neki genijalac ali nekakav Tuđen i njegovo pisanje je odvratno.

TO
tomislav71
10:21 21.05.2019.

Žao vam je što nogomet nije kao košarka goveda yu.......

MO
moškov
07:27 21.05.2019.

Evo najbolje je da plenkicka kgk i njonjo i njonjo II imenuju jos jednog komesara hdzejca uz kustica pa da se opet igra ju liga....itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije