Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napravio incident

'Za Livajin potez nema opravdanja, ali Dalić ga se ne smije odreći'

Marko Livaja
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/3
30.08.2018.
u 11:37

– Za Livajin potez nema nikakvoga opravdanja. On je time oštetio i sebe i klub i zbog toga će biti kažnjen

Grčki prvak AEK još se nije očitovao o kazni za hrvatskog reprezentativca Marka Livaju (25), no iznos u krajnjoj liniji nije ni važan koliko ponovno neugodno odjekuje skandalozni Markov udarac nogom u prsa nogometaša mađarskog Vidija Danka Lazovića i crveni karton.

– Za Livajin potez nema nikakvoga opravdanja. On je time oštetio i sebe i klub i zbog toga će biti kažnjen. Je li Livaja tom zgodom bio isprovociran, u ovom trenutku nije važno. Marko nije smio tako postupiti – kazao nam je jučer u telefonskom razgovoru direktor AEK-a, proslavljeni nogometaš i trener Dušan Bajević.

Ovo mu je prvi put

Znali ste u klubu da Marko ima podeblji dosje incidenata?

– Upoznati smo s tim, ali sve to je daleko iza njega i, otkad je kod nas, nije napravio ništa sličnoga. Ovo mu je prvi put. No profesionalni nogometaš u svakom trenutku mora voditi računa o svojemu ponašanju, na travnjaku i izvan njega – ističe Bajević.

>> Pogledajte kako je Livaja udario protivnika

Jeste li osobno razgovarali s Livajom poslije utakmice?

– Jesam, ali najmanje na tu temu. Žao mu je bilo, vidjelo se na njemu... A lijepo smo ga upozoravali, znajući da je često labilan u stresnim situacijama, da se mora kontrolirati – dodaje Bajević koji za Livajine igračke kvalitete nalazi samo riječi hvale:

– Marko je i te kako značajan igrač za nas, puno toga dobroga napravio je za AEK, publika ga je sjajno prihvatila i zato mi je još više žao što neće nastupiti u nekoliko utakmica grupne faze Lige prvaka. Livaja je nedavno dobio poziv u reprezentaciju. Smatrate li da bi nakon ovoga trebao biti opozvan?

– To se nikako ne bi trebalo dogoditi. Ne treba dečka sad dodatno ‘ubiti’, nego mu treba pomoći. Sigurno mu poziv u reprezentaciju mnogo znači – zaključio je Bajević. Pokušali smo jučer kontaktirati i Marka Livaju, no nije se odazvao na SMS. Stoga citiramo izjavu koju je dao jednoj grčkoj televizijskoj postaji.

– Došli smo na teren čestitati suigračima, Lazović je zgrabio Hulta za vrat. Pitao sam ga što to radi, a on je postao... bum, vidjeli ste što se onda dogodilo. Sretni smo, ostvarili smo prvi cilj ove sezone. Naravno da sobom nisam zadovoljan, ali sretan sam zbog prolaska momčadi u Ligu prvaka – kazao je Livaja.

Tako će AEK, nakon eliminacije mađarskog Vidija (ukupnim rezultatom 3:2), prvi put nakon 2006. godine zaigrati u grupnoj fazi Lige prvaka, ali u prva tri kola bez Livaje, čiji je temperament, čini se, nemoguće zauzdati.

Ovo mu je bio četvrti crveni karton u karijeri, ali mnogo čuveniji bili su njegovi ispadi izvan travnjaka, zbog kojih je nerijetko imao neplaniranih zastoja u karijeri. Tako se svojedobno, kao mladi reprezentativac, nije javljao tadašnjem izborniku Niki Kovaču pa je logično bio izostavljen s popisa.

Isti stav prema Livaji kao Niko Kovač imao je i njegov nasljednik Nenad Gračan, koji je u veljači 2014. godine Marka s popisa eliminirao nakon teškoga incidenta koji je izazvao kao igrač Atalante. Tada je, podsjećamo, udario svoga suigrača Ivana Radovanovića pa su ga suspendirali i klub i reprezentacija.

Sablažnjavaju se i Grci

Nakon novoga ispada, nad kojim se sablažnjavaju čak i Grci, postavlja se pitanje – zaslužuje li nogometaš tako nagle ćudi, nepredvidljiv i sklon ekscesima, uopće poziv u A vrstu? Smije li se izbornik druge reprezentacije svijeta upustiti u takav rizik jer – što ako se Livaji ‘spusti roleta’ u prijateljskoj utakmici s Portugalcima ili u Ligi nacija protiv Španjolaca?

Na žalost, Dalić u novom sazivu reprezentacije nema previše izbora kad su u pitanju napadači. Mandžukića i Nikolu Kalinića bio je prisiljen prekrižiti, Kramarić je oporavljenik, a u istom statusu je i Ante Rebić, kojega također neće biti u rujanskim akcijama. Stoga je Dalić na popis naknadno uvrstio Duju Čopa, uz Santinija i Livaju.

Ako je Marku Livaji stalo graditi si poziciju u reprezentaciji, morat će nekako suspregnuti svoju agresiju i temperament i iznova početi graditi imidž uzornoga, pouzdanog profesionalca. Njegov talent i nogometaška vrijednost nikada nisu bili u pitanju.

Komentara 30

JO
josip
12:56 30.08.2018.

problem je sto sad svi znaju da je tempirana bomba i namjerno ce ga provocirati da iznude crveni karton

DU
Deleted user
12:27 30.08.2018.

Ovo je najcrnje novinarstvo. Koja je ovo hajka VL-a na hrvatskog nogometaša! Vjerojatno će i sutra pisati o tome. Najsretniji dan u životu mi je bio kad smo srušili jugoslaviju.

BA
balance
12:33 30.08.2018.

Svi smo mi Marko Livaja🇭🇷👊

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije