Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SP brazil

Webb bi mogao biti prvi sudac koji će voditi dva finala svjetskih prvenstava

Brazil's Luiz Gustavo (R) receives a yellow card from referee Howard Webb of England during their 2014 World Cup round of 16 game against Chile at the Mineirao stadium in Belo Horizonte June 28, 2014. REUTERS/Toru Hanai (BRAZIL  - Tags: SOCCER SPORT WORLD
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
09.07.2014.
u 14:48

Posebne metode: Englez se za Brazil pripremao u posebnoj komori

Iako će njegovo suđenje finala prošlog Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi 2010. ostati zapamćeno po tome što nije dao crveni karton Nigelu de Jongu zbog grubog starta, što je poslije i priznao kao pogrešku, Englez Howard Webb ponovo je među 15 sudaca koji će suditi utakmice polufinala, one za treće mjesto pa i samo finale.

– Mogu miran spavati. Rijetko se sjetim neke utakmice a da poslije ne uočim da sam na njoj napravio neku pogrešku. Imao sam razloga tako odlučiti na toj utakmici – odgovorio je Webb na pitanje zašto je baš tako procijenio u tom trenutku.

Bila bi rijetkost da se to i dogodi, no nakon nekoliko grubih sudačkih pogrešaka u nekoliko utakmica prvenstva, počevši nažalost s nama, zapravo i ne bi bilo neočekivano iako i sam Webb, kojeg pamtimo iz kvalifikacijske utakmice nas i Belgije, ističe kako bi to doista bilo neuobičajeno premda nigdje ne piše da to nije dozvoljeno.

Dosad je korektno odsudio utakmicu skupine između Kolumbije i Obale Bjelokosti te osminu finala Brazil – Čile. Kako sam engleski sudac ističe, suci dobivaju jednu po jednu utakmicu na temelju koje Fifa odlučuje hoće li suditi još utakmica na konkretnom prvenstvu.

Englez Webb sudac je upečatljiva izgleda, ali je i vrlo ozbiljan u pristupu poslu. Iako to Fifa nije nigdje izrijekom zatražila, on se za turnir u Brazilu pripremao na poseban način. Na sveučilištu u Sheffieldu dva se tjedna pripremao u posebnoj komori u kojoj su simulirani uvjeti kakvi su ga čekali u Brazilu – 40 stupnjeva i 80 posto vlage. Webb ima iskustva sa suđenjem u amazonskoj državi, u Fortalezi je vodio utakmicu Kupa konfederacija između Brazila i Meksika. Nakon što je to preživio, nije bilo dvojbe da za Svjetsko prvenstvo u Brazilu mora imati drugačije pripreme. Bio je apsolutno iznenađen intenzitetom tamošnjih klimatskih (ne)prilika. Svaki sat vremena koje je proveo na terenima okovanim brazilskom vrućinom i vlagom Webb je gubio otprilike kilogram tjelesne težine.

Bivši je jorkširski policajac inače prvi sudac koji je u istoj godini sudio finale Lige prvaka i Svjetskog prvenstva.

>>Nishimura kandidat za suđenje finala Svjetskog prvenstva

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije