Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zoran Vujović:

'Zidane je na prstima ulazio u svlačionicu i bio pričuva Asanoviću...'

Zidane
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
02.05.2017.
u 15:28

Bili smo 1991. suigrači u Cannesu, Aljoša, Bokšić, Zidane i ja, prisjeća se Vujović.

Znate li što je zajedničko Luki Modriću i njegovu treneru Zinédineu Zidaneu, osim što su obojica nogometni genijalci i predvodnici Real Madrida? Naime, Zizouovi roditelji, isto kao i Lukini, bili su zbog rata prisiljeni pobjeći sa svoje rodne grude; Zidaneovi 1953. godine iz Sjevernog Alžira u Pariz, a Lukini 1991. iz Zatona Obrovačkog u Zadar.

Sin skladištara i domaćice

Zinédine Zidane, sin skladištara i noćnoga čuvara Smaila i domaćice Malike, rođen je 1972. godine u Marseilleu, gdje se obitelj preselila sredinom 60-ih, a prve nogometne korake u profesionalnoj karijeri napravio je u Cannesu. Bilo je to 1989. godine, kada je štrkljavi, golobradi 17-godišnji Alžirac otvorenih usta upijao majstorstvo Marka Mlinarića, da bi dvije godine poslije u istome klubu, kada je Mlinka već bio u Segesti, Zidane novoga mentora pronašao u splitskom plemenitašu Aljoši Asanoviću.

Zanimljivo, u isto vrijeme mladi Zizou imao je suigrače u još dvojici Hrvata, mlađahnoj nadolazećoj zvijezdi Alenu Bokšiću (kojega će ponovno susresti 1996. u Juventusu), te prekaljenom internacionalcu Zoranu Vujoviću. Trener im je također bio Hrvat, Mostarac Boro Primorac.

– Vrlo dobro sjećam se mladoga Zidanea – kazao nam je 58-godišnji Vujović i nastavio:

– Tko bi mogao zaboraviti tako nadarenoga igrača, mladića koji nas je sve fascinirao svojom nogometnom vještinom. U to vrijeme bio je pričuva u Cannesu, jer je mjesto playmakera “okupirao” Asanović, a kad god je ušao u igru, ostavio je izvrstan dojam. Dugo sam bio u Francuskoj i poznajem mentalitet mladića porijeklom iz područja Sjeverne Afrike. Imaju urođenu vrhunsku tehniku, talent, znanje i nogometnu inteligenciju koje ti ne može dati niti jedna nogometna škola. Oni su “školovani” na ulicama, livadama u svojim četvrtima, poput Zidanea u marsejskom La Castellaneu. Čim sam ga vidio na terenu, znao sam da će biti veliki igrač.

Zanimljivo, Zinédine Zidane nikada nije zaigrao za svoj Marseille, a svoje nogometne uzore iz vremena odrastanja u rodnome gradu vidio je u Francescoliju, Papinu i naravno opet jednome Hrvatu, Blažu Sliškoviću.

Kakav je Zidane bio izvan travnjaka, je li slušao starije igrače?, pitamo Vujovića.

– Dečko je bio tih, povučen, samozatajan, hodao je na prstima kad je ulazio u svlačionicu od silnoga respekta prema starijim igračima. Gotovo sam petnaest godina stariji od njega i znao sam mu udijeliti poneki savjet. Uvijek me poslušao, nije bio umišljen i mladenački bahat, baš suprotno – kaže Vujović.

Nije Zidane bio baš tiha voda u svojim zrelijim godinama, sjetite se finala SP-a 2006.?

– Tada je burno reagirao jer mu je Materazzi na ružan način spomenuo obitelj. A ti dečki, odrasli u siromaštvu, posebno su osjetljivi kada im netko dirne u njihove najbliže. Razumio sam tada Zidaneovu reakciju – dodaje Vujović.

Volim stil koji je naplativ

Sviđa li vam se Zidane kao trener ili vam je bliži njegov današnji suparnik Simeone?

– Volim stil koji je naplativ, koji donosi rezultat. Real Madrid sastavljen je od igrača koji su po vokaciji napadači i tu Zidane nema puno izbora, od njega se očekuje da igra otvoreno, s puno rizika, što uvijek nosi opasnost. Osobito kad igraš protiv trenera kao što je Simeone. Stil igre Atlética mnogima nije simpatičan, jer je neatraktivan i podređen rezultatu, kao i Juventusov. Za te talijanske barabe znao sam da im Barcelona neće moći ništa. Tako i Simeoneov Atlético teško prima golove; to su dobro organizirani i vrhunski uvježbani japanski samuraji koji ne biraju sredstva da dođu do svoga cilja – zaključio je Zoran Vujović, čovjek koji je u bogatoj karijeri nastupao za Bordeaux, Cannes i Nicu te, naravno, Hajduk i Crvenu zvezdu.

Doista je malo igrača koji se mogu pohvaliti da su svlačionicu dijelili s toliko nogometnih virtuoza. Na primjer, Zoran je igrao s Bakom Sliškovićem, pa slavnim portugalskim španerom Chalanom u Bordeauxu, sa Zidaneom u Cannesu, pa Prosinečkim, Savićevićem i Stojkovićem u Crvenoj zvezdi... Čak ga je i trenirao jedan svjetski prvak, Francuz Jacquet u Bordeauxu.

Komentara 2

Avatar Made in Germany
Made in Germany
18:46 02.05.2017.

Francuzi nikad nisu znali napravid pravi auto... Apsolutno, da je mladi Zidan imao sta vidjet od onda iskusnijeg i boljeg Asanovica. Asanovic je bio odlican igrac i osvojio kao standardan svijetsku broncanu medalju. Eto toliko

PE
peugeot
17:04 02.05.2017.

Cuj, Asanovic (neki) i svjetska nogometna zvijezda Zidane!! Aljosa, ti mozes Zidaneu cistiti samo cipele, ukoliko Zidane nadje za shodno da ti tu uslugu zatrazi. Ne bulazni, covjece!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije