Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručni analitičar:

'Vrsaljko je bio nervozan i agresivan, nekad ga košta prevelika želja i požrtvovnost'

UEFA Europsko prvenstvo 2020, Hrvatska - Češka
Luka Stanzl/PIXSELL
19.06.2021.
u 11:20

Dok je Vrsaljko bio jako nervozan i agresivan, Coufal je odigrao jednu jako mirnu i dosta mudru utakmicu - započeo je Krnjić...

Budući da u utakmici drugog kola skupine D Europskog prvenstva između Hrvatske i Češke i nije bilo pretjerano izraženih pojedinaca koji su svojom kvalitetom iskakali, odlučili smo analizirati desne bekove na jučerašnjem susretu - Šimu Vrsaljka koji se još od ljeta 2018. godine nije vratio u pravi kontinuitet utakmica te Vladimira Coufala koji je bio jedan od najboljih desnih bekova engleske Premier lige u protekloj sezoni.

U našoj analizi ponovno nam je pomogao naš stručni analitičar-suradnik Marko Krnjić, direktor tvrtke Edge Football Analytics i nogometni trener s Uefinom A licencom. Njega je najviše u ovoj usporedbi intrigirala razlika u raspoloženjima desnih bekova.

- Moramo spomenuti da su i Vrsaljko i Coufal koncepcijski bili jako važni i u napadu i u obrani za obje ekipe tako da su imali puno posla, ali osjetila se ogromna razlika u njihovim raspoloženjima i u ponašanju na terenu. Dok je Vrsaljko bio jako nervozan i agresivan, Coufal je odigrao jednu jako mirnu i dosta mudru utakmicu - započeo je Krnjić.

POGLEDAJTE VIDEO: Šime Vrsaljko

Vrsaljko bio nervozan

Je li se ta promjena u raspoloženju odrazila i na igru u obrani?

- Moglo bi se tako reći. Vrsaljko je zbog svoje poznate želje i agresivnosti ponekada prejednostavno ispadao iz igre u obrani, pa je onda u punom sprintu požrtvovno spašavao situacije i otklanjao opasnosti. Iako je dobro otkloniti opasnost, do takvih situacija se nije ni morao dovoditi. S druge strane, Coufal je pozicijski odigrao nešto pametniju utakmicu, uistinu je bio jako zrel u postavljanju, pogotovo odlično zatvorivši prostore između sebe i svojih stopera.

No, Coufalu se dogodio i jedan loš trenutak u utakmici kad ga je Perišić prošao za izjednačujući pogodak..

- Da, to je jedina ozbiljna mrlja na njegovoj partiji, ma da se i tu ne može njega puno kriviti. Tu akciju su više obilježili vrhunska igračka inteligencija Andreja Kramarića kod dodavanja i sjajna pravovremenost trka kod Perišića. Još se i na kraju, nakon dobrog pokrivanja Perišića, Coufal nesretno i nespretno poskliznuo.

Vratimo se malo na posjed lopte i dodavanja. Što nam govore brojke da je Coufal imao 84 dodira s loptom u odnosu na  

- Tu se ponovno vraćamo na onaj odnos nervoze i smirenosti jer je Coufal u zadnjoj trećini mirno odlučivao. Umjesto da je žurio s dodavanjima stao je na loptu i u konačnici donio bolju odluku.

A što nam onda govori brojka da je Šime imao 40 od 46 točnih dodavanja za razliku od Coufalovih 33 od 45? Ne znači li to možda da je Šime bio mirniji?

Coufalova ključna dodavanja

- Ne. Vrsaljko je imao bolji postotak dodavanja zato što je imao puno jednostavnijih dodavanja, primjerice dodavanja stoperima prema natrag, dok je za razliku od njega Coufal imao puno više dodavanja u završnoj trećini i konkretnijih dodavanja. Jako dobar pokazatelj vam je i broj ključnih dodavanja, kojih je Coufal imao dva. Dakle, da su njegovi suigrači bili precizniji u završnici, on bi sad imao još dvije asistencije.

Zaključujemo po svim parametrima s ove utakmice da je Coufal trenutno vidljivo bolji igrač od Šime Vrsaljka. Slažete li se s tom hipotezom?

- Slažem se, ali postojale su tu mnoge okolnosti. Dok se Vrsaljko u posljednje tri godine konstantno bori s ozljedama i jako je rijetko na terenu, Coufal je odigrao tri uzastopne sezone iz snova. Prvo je sa Slavijom bio sjajan u Europskoj ligi, pa u Ligi prvaka, da bi u posljednjoj sezoni bio ključ West Hama u najboljoj sezoni kluba u recentnoj povijesti. No, moramo isto tako imati na umu da se Šime žrtvovao za reprezentaciju i da je igrao i kad nije bio zdrav, tako je zapravo žrtvovao kvalitetu vlastite karijere za dobrobit reprezentacije - zaključio je podrobni Krnjić.

POGLEDAJTE VIDEO: Zekić i Besek nakon poluvremena

Ključne riječi

Komentara 13

ZI
Zir
11:43 19.06.2021.

Kao tip je jako dobro odigrao, miran stalozen i sto ne sve,a onda, jedino je kriv za gol tako stalozen, uzas!! Jel se to placa???

DU
Deleted user
12:27 19.06.2021.

Naši očito imaju veliki problem u egu ili tko zna čemu. Nema ničega pozitivnoga među njima. Govor tijela, mahanje rukama jednih prema drugima...tko zna šta je u pitanju. Ili je do nezadovoljstva trenerom. Kao debelo raštimani orkestar koji netko pištoljem tjera da svira.

Avatar comparator
comparator
12:50 19.06.2021.

Uči u utakmicu bez centarfora je znak da se igra na nola nula.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije