Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zašto šuti Vlada?

Nastup na SP-u promovira zemlju, a ministarstva se ne javljaju...

navijači
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
15.12.2013.
u 13:44

– Izbornik kaže kako bi bilo idealno da dođemo 10-12 dana prije natjecanja koje otvaramo 12. lipnja u Sao Paulu

Izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović još zbraja dojmove nakon jednotjednog posjeta Brazilu uoči i nakon ždrijeba skupina za završnicu SP...

– Pola godine uoči početka natjecanja još je vidljivo da će SP u Brazilu biti veliki izazov za Fifu! Mnogi objekti još nisu gotovi i taj problem infrastrukture, koji im je od prvoga dana bolna rana, još nije riješen. Ali nogomet je u Brazilu poput religije i svi su strahovito motivirani da organiziraju najbolje natjecanje u povijesti SP-a, tako da vjerujem da će do 12. lipnja sve ipak biti spremno – kaže Vrbanović i nastavlja:

Klima – kriterij za kamp

– Brazil je golem, ima oko 200 milijuna stanovnika, velik je poput Europe, ima dvije vremenske i nekoliko klimatskih i temperaturnih zona! Problem prijevoza između gradova vrlo je naglašen, gotovo je moguće putovati samo zrakoplovima budući da ne postoje autoceste poput europskih.

Kamp Tivoli, u kojem će biti naša reprezentacija, zacijelo je najluksuzniji i najbolji kamp u kojem je naša reprezentacija odsjela na nekom velikom natjecanju! I prvi je put kamp brzo izabran, nije se čekalo do zadnjega trenutka...

– Čak su i uvijek pedantni Nijemci zakasnili, željeli su naš kamp, ali on je bio nama prva opcija, a njima ne pa smo imali prednost u odabiru! Dobro smo se pripremili, čekali smo što će donijeti ždrijeb i znali smo kriterije na osnovi kojih ćemo izabrati kamp – najvažnije je, naime, uz udobnost, bilo izabrati kamp lociran u sličnim klimatskim uvjetima onima koji vladaju u gradovima u kojima ćemo igrati utakmice! Izbornik Niko Kovač odmah je to stavio kao prioritet...

Fifa plaća boravak za 50 osoba, tko će biti smješten u Tivoliju?

– Isključivo ljudi vezani uz reprezentaciju! Dakle, 23 igrača, stručni stožer, predsjednik Davor Šuker i ja, glasnogovornik, povjerenik za sigurnost itd. Samo oni kojima je tamo i mjesto! A HNS će za, primjerice, članove Izvršnog odbora i svoje goste uz pomoć agencije organizirati smještaj u hotelima u gradovima u kojima će se igrati utakmice! Kamp će, dakle, biti posve zatvoren, neće biti nezvanih gostiju, menadžera... Kovač je na tome inzistirao jer želi da momčad bude fokusirana na natjecanje – kaže Vrbanović.

Naglasimo da Fifa posebno plaća letove zrakoplovom do Brazila i natrag te tijekom natjecanja u Brazilu! Traje li let dulje od četiri sata, svaka momčad ima pravo na karte za poslovnu klasu i ti troškovi ne ulaze u onih milijun i pol dolara namijenjenih za pripreme uoči te za boravak tijekom natjecanja.

Kad će Hrvatska doći u Brazil?

– Izbornik kaže kako bi bilo idealno da dođemo 10-12 dana prije natjecanja koje otvaramo 12. lipnja u Sao Paulu.

Što može država Hrvatska marketinški izvući iz ovoga SP-a? Utakmica s Brazilom mogla bi biti najgledanija sportska priredba ikad u svijetu? Koliko uopće vrijedi ta utakmica?

– Znatno više nego što to možemo i zamisliti! Reći ću vam ovako: kad biste pitali čelnike svih nogometnih saveza svijeta bi li radije da im netko pokloni milijun eura ili da igraju utakmicu na otvaranju SP-a s Brazilom u Brazilu, njih 99 posto izabralo bi ovo drugo! To je neprocjenjivo... A ovo biste pitanje, inače, trebali postaviti Vladi Republike Hrvatske, poglavito ministarstvima turizma, vanjskih poslova, gospodarstva! Da ne govorimo o Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta... Iskreno se nadam da će država znati poentirati na događaju koji će te večeri gledati oko dvije milijarde ljudi!

Sponzori se ne javljaju

Jeste li nakon ždrijeba kontaktirali s bilo kojim ministarstvom Vlade RH?

– Zasad ne. No HNS će inicirati sastanak kako bismo zajednički što bolje predstavili našu zemlju.

Je li vam ministar Željko Jovanović čestitao na plasmanu na SP?

– Bio je na utakmici s Islandom, stisnuo mi je ruku i čestitao...

Koliku dobit HNS očekuje od SP-a?

– Teško je to reći. Zasad je sigurno da ćemo od Fife dobiti osam milijuna dolara za sudjelovanje. Sve poslije ovisi o igrama i rezultatima, a vidjet ćemo što će biti u marketinškom smislu.

Može li marketinški dobitak biti veći od natjecateljskog? I je li se možda ovih dana javio neki novi sponzor?

– Zasad nema navale sponzora... A gospodarska je situacija kod nas takva da ne treba očekivati veću marketinšku zaradu od one koju daje Fifa.

>>Švicarska je izgledna opcija za prijateljsku utakmicu u ožujku

Komentara 37

Avatar nevjerni_vjernik
nevjerni_vjernik
15:35 15.12.2013.

Koja Vlada ? Što Milanovićeva Vlada ima s Hrvatskom,osim što na nju radi prikrivenu agresiju svakoga dana.

CA
campa
14:51 15.12.2013.

Političari pa samim tim i naša vlada nemaju vremena baviti se tako nevažnim stvarima kao odlazak na SP i koristi koje bi iz toga bile za naš turizam i gospodarstvo.Oni se već desetak godina bave samim sobom pokušavajući odgonetnuti tko je kriv za naše sustavno privredno propadanje.Treba odgonetnuti što je starije koka ili jaje iliti tko je krivlji SDP ili HDZ.Kad to odgonetnu onda će javno čestitati uspjeh nogometne vrste možda tamo neke 2019 godine.

DU
Deleted user
15:56 15.12.2013.

Nisu to ovi iz takozvane vlade još skužili. Sami su jučer rekli da "nisu baš najbrži"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije