Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Duje Ajduković

Zbog problema s pokosnicom tri je mjeseca samo ležao, a tata mu je umalo završio u Zvezdi

03.02.2021.
u 15:12

Sve do dolaska u Zagreb brigu o njemu uglavnom je vodio njegov otac Romeo, bivši Hajdukov junior kojega je u jednom trenutku u svoje redove zvala i Crvena zvezda

Utorak nije bio sretan dan za hrvatski tenis, dva mlada Splićanina od kojih puno očekujemo, Borna Gojo (22) i Duje Ajduković (19), doživjela su poraze u mečevima koje su mogli i trebali dobiti.

Gojo je u prvom kolu ATP 250 turnira u Melbourneu u dvoboju protiv Australca Alexeja Popyrina, 114. na ATP listi, propustio čak šest meč-lopti (četiri u drugom setu kod vodstva od 5:4, još dvije u tie-breaku trećeg seta) da bi na kraju izgubio sa 7:6 (8), 6:7 (2), 6:7 (7).

Ajduković je na ATP Challengeru u Antalyi, nakon dvije pobjede u kvalifikacijama, zapeo u prvom kolu glavnog turnira izgubivši od Ekvadorca Emilija Gomeza (164. na ATP listi) sa 6:3, 2:6, 4:6.

Čvrsto vezan uz Ljubičića

Unatoč ovotjednom ranom ispadanju Duje može biti zadovoljan ostvarenim u Antalyi. U dva tjedna dva puta prošao je kvalifikacije, a u prvom je tjednu stigao i do četvrtfinala, u kojem je poražen od iskusnog Španjolca Tommyja Robreda, nekad petog tenisača svijeta, s 1:6, 4:6. Turska turneja donijela je Ajdukoviću novi najbolji plasman karijere, stigao je do 302. mjesta ATP liste i sad bi lakše trebao upadati na challengerima. A opravdano se nada i pozivnici na umaškom ATP turniru, ako ga ove godine bude, što svi željno iščekujemo.

– Challengeri su zatvoreniji nego ranije, teško je upasti na njih, ali snalazim se. Svakako da mi je želja što prije se domoći ATP razine, a onda ću moći pokazati svoju vrijednost – kaže Duje.

Bio je europski prvak u kategoriji igrača do 14 godina, a što se profesionalne karijere tiče, zasad se može pohvaliti četirima osvojenim ITF turnirima. Na challengerima je najdalje dogurao lani odigravši dva polufinala (u Splitu i u Portugalu).

A da je riječ o velikom potencijalu, svjedoči i činjenica da Splićanin sa zagrebačkom adresom (u metropolu je stigao kad je imao 14 godina) u konkurenciji igrača do 20 godina zauzima visoko šesto mjesto na ATP listi (prvi je Talijan Sinner). To je i najbolji plasman nekog našeg tenisača ili tenisačice u ovom trenutku, kad ih se razvrsta po dobnim kategorijama.

S time da je Duje budućnost hrvatskog tenisa slažu se i veliki talijanski stručnjak Riccardo Piatti, kod kojega je Duje, počevši od svoje 16. godine, često trenirao u njegovu kampu u Bordigheri (talijanskom gradiću nedaleko od Monte Carla), kao i naš Ivan Ljubičić, teniski trener i menadžer, uz kojega je Duje čvrsto vezao svoju karijeru.

– Ljubo mi pomaže kad god treba, objasni mi neke stvari. On zna jako puno o tenisu, pomaže mi u tehničkom i taktičkom dijelu igre. Bio je jedan od naših najboljih igrača, a sada je i vrhunski trener i zbilja mi je uvijek na dispoziciji – objašnjava Duje.

Voli nogomet i boks

Iako je često trenirao na Firulama pa neće biti netočno ako ga pridodamo splitskim teniskim velikanima koji su ondje ponikli, Ajduković je zapravo počeo trenirati tenis u solinskom Dalmacijacementu, i to s pet godina.

Sve do dolaska u Zagreb brigu o njemu uglavnom je vodio njegov otac Romeo, bivši Hajdukov junior kojega je u jednom trenutku u svoje redove zvala i Crvena zvezda (u godinama prije nego što je osvojila Kup prvaka). Bio bi Duje sada vjerojatno i bolje plasiran da 2018. nije zbog problema s pokosnicom (potkoljenicom) šest mjeseci bio izvan terena.

A tri je mjeseca, kaže, samo ležao. Nakon toga počeo je surađivati s poznatim kondicijskim trenerom Perom Kuterovcem, obogatio je treninge posebnim vježbama pa su i problemi s nogom prestali.

U slobodno vrijeme voli slušati glazbu, ali i gledati sportske prijenose na televiziji.

Osim tenisa najzanimljiviji su mu nogomet (navijač je Manchester Uniteda) i boks. Omiljeni film mu je “Borat” sa Sachom Baronom Cohenom, a najdraža knjiga “Da Vincijev kod” Dana Browna.

Komentara 1

TR
Travno221
13:18 04.02.2021.

Ovi Splićani su zbilja talentirani za tenis

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije