Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osječanke dominiraju

Vladarice s Drave! Do 11. naslova bez poraza

Nogometašice Osijeka
Foto: VL
24.06.2017.
u 08:20

– Kada sam došao 2005., klub je bio u minusu 300.000 kuna, u ekipi je bilo devet seniorki, a mlađe kategorije nisu ni postojale – prisjeća se klupski predsjednik Bojan Bodražić.

Hrvatskoj su izvan konkurencije, svijet za sebe! Nogometašice Osijeka potvrdile su i ove sezone apsolutnu prevlast u ženskom nogometu osvojivši 11. uzastopnu dvostruku krunu! Ova generacija uspjela je nadmašiti i do sada najslavniju u klupskoj povijesti koja je između 1994. i 2003. osvojila deset titula prvakinja Hrvatske i osam kupova.

Dominacija Osječanki danas je takva da sličnog primjera u hrvatskom sportu nema. Zapravo, teško ga je naći i u svjetskim okvirima. Prvenstvo su zaključile s 18 pobjeda u 18 utakmica uz gol-razliku 157:2! Da, dobro ste izračunali: +155! Čitave sezone primile su samo dva gola, posljednji još u utakmici 9. kola odigranoj 19. studenog! Čak je i vratarica Mia Pirić ove sezone u prvenstvu i kupu zabila golova koliko ih je i primila!

“Rukometni rezultati” u utakmicama osječkih nogometašica su pravilo, a ne iznimka. U osam prvenstvenih dvoboja zabile su dvoznamenkast broj golova, a najteže su prošli Marjan (završilo je 19:0) i Viktorija (17:0). I do pokala u kupu Osječanke su se prošetale nakon što su u tri utakmice, a u natjecanje su se uključile u četvrtfinalu, zabile čak 28, a nisu primile nijedan gol! I finale nacionalnog kupa protiv Trnave bio im je lakši trening. U utakmici za pokal protivnice u 90 minuta nisu imale nijedan udarac prema vratima, a Osječanke čak 38 (od čega je 18 išlo u okvir vrata), dok je posjed lopte bio je čak 89 posto u korist Osijeka! U finalu!? Prethodno ove sezone Osječanke su dokazale kako se i na parketu jednako dobro snalaze kao na travi te osvojile Kutiju šibica u premijernom izdanju za ženske ekipe.

Klupsko čelništvo naviknuto je već na primanje čestitki iako su prije 12 godina zatekli klub u teškoj situaciji, pred gašenjem.

– Kada sam došao 2005., klub je bio u minusu 300.000 kuna, u ekipi je bilo devet seniorki, a mlađe kategorije nisu ni postojale – prisjeća se klupski predsjednik Bojan Bodražić.

Želimo u Ligu prvakinja

Već dvije sezone kasnije osvojena je prva dvostruka kruna. A taj niz do danas nije stao.

– Postalo je već i teško gledljivo kolika je naša dominacija, i mi se u upravi pitamo odakle tim djevojkama motivacija – veli Bodražić.

Muški i ženski nogomet ne mogu se usporediti ni po statusu ni po primanjima.

– Što se tiče našeg kluba, sve naše djevojke imaju stipendijske ugovore, riješen smještaj ili prijevoz – objašnjava prvi čovjek ekipe s Mačkamame funkcioniranje kluba koji će i ove godine igrati kvalifikacije za Ligu prvakinja.

– Prijavili smo se da opet budemo domaćini jedne od kvalifikacijskih skupina. Do sada smo od 10 nastupa čak osam puta bili domaćini, a dva smo puta ušli među 32 ekipe u Europi što nam je cilj i ove sezone. Pokušat ćemo se na ljeto pojačati za nastup u kvalifikacijama, a vidjet ćemo dokle će nas to dovesti – objašnjava Bodražić.

Djevojke se nogometom bave iz zabave. Neke uz treninge rade, druge još studiraju, a jedna od najboljih, 25-godišnja reprezentativka Izabela Lojna (koja u nacionalnoj selekciji ima 46 nastupa) uskoro će postati policajka. Unatoč još jednoj tituli u nizu nije posve zadovoljna.

– Ne mogu biti potpuno zadovoljna jer cilj nam je bio da ne primimo nijedan gol – iskreno odgovara jedna od najboljih golgeterki u ekipi s Mačkamame koja je netom završenu sezonu okončala s 28 pogodaka.

Ali čak ni s takvim učinkom nije prvi strijelac ekipe. Mateja Andrlić zabila ih je čak 39, od čega čak 10 u posljednje dvije prvenstvene utakmice. Uz vjerojatno najbolju hrvatsku nogometašicu Maju Joščak, “ženskog Luku Modrića”, taj je tercet Osječanki zajedno zabio ukupno 93 gola! Barcelona ima svoj MNS trio, Real BBC trio, a učinkom ih u stopu prati trio ženskog nogometnog kluba Osijek.

Želja o sezoni bez primljenog gola nije nikakva drskost, jednostavno su Osječanke toliko bolje od konkurentica. To je realno stanje odnosa u hrvatskom ženskom nogometu. Sezonu prije Osječanke su primile tri gola, a prije dvije sezone četiri.

Zastrašujuća gol-razlika Osječanki bila još i veća da dva puta suparnice nisu eskivirale dolazak u Osijek pa su utakmice registrirane s 3:0, ali Lojna tvrdi kako i u situaciji u kojoj su nekad i treninzi jači od službenih utakmica nije teško pronaći motiv.

– Nama je najveća motivacija kada protivnice dođu s 11 igračica jer znamo da ćemo odigrati cijelu utakmicu – iskreno priznaje Izabela koja se raduje novim europskim izazovima.

– Još mjesec i pol dana policijske akademije i onda nazad u Osijek za Ligu prvakinja. Još nisu izvučene skupine i ne znamo protivnice, ali nadamo se prolasku dalje. Na to ciljamo svake godine, ali liga nam je takva kakva jest i nemamo jakih utakmica, a to se baš vidi u Ligi prvakinja – komentira.

Hoće li unatoč poslu u policiji nastaviti s nogometom?

PES omiljena igrica

– Ako dobijem službu u Osijeku, hoću – otkriva.

Ključ je klupskog uspjeha i dobra atmosfera.

– Mi smo kao jedna velika obitelj, družimo se izvan terena, nas pet zajedno živi zajedno u stanu, a ostale suigračice često dolaze k nama. Prava smo klapa i vjerujem da zato i jesmo najbolji ovoliko godina – komentira Lojna.

A djevojke vrijeme krate uz virtualni nogomet, PES im je omiljena igrica.

– Nema baš nekoga da je najbolji, ovisi kakav je kome dan, igramo ponekad i u parovima.

Dominacija osječkih nogometašica nastavit će se još godinama, a broj trofeja (a do sada je klub osvojio 21 naslov prvakinja Hrvatske i 19 nacionalnih kupova) rutinski će nastaviti skupljati i generacije osječkih nogometašica koje tek dolaze.

– Kadetkinje su prvakinje Hrvatske, starije i mlađe pionirke prvakinje regije, mlađe pionirke igraju u muškoj konkurenciji u 2. kvalitetnoj skupini gdje su prve. Imamo više od stotinu registriranih djevojčica u mlađim kategorijama što nitko u Hrvatskoj nema, a među njima čak i 12 djevojčica koje još ne idu ni u školu – zaključuje prvi čovjek kluba Bodražić.

Komentara 1

MA
..Marsijanac
23:27 24.06.2017.

Bravo Shokice!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije