Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smotra u te-kvon-dou

Video: Novinar Večernjeg svjedočio nezapamćenom skandalu na SP-u!

Shuyin Zheng
Foto: Dražen Brajdić
1/10
17.05.2019.
u 23:34

Pokradena olimpijska pobjednica srušila se na postolju, a britanska himna izviždana je usred Manchestera

Neposredno prije i nakon što je primila svoju svjetsku broncu, hrvatska teškašica Doris Pole svjedočila je iz prve ruke velikom sportskom skandalu. Baš kao i publika u Manchester Areni u kojoj se ovih dana odvija Svjetsko prvenstvo u te-kvon-dou.

A trebao je to biti praznik ovog olimpijskog sporta jer u teškaškom finalu sučelile su se aktualna olimpijska pobjednica Shuyin Zheng i braniteljica svjetskog naslova Bianca Walkden.

Bodovno, Kineskinja je bila prilično uvjerljivija (20:11), ali je izgubila borbu jer joj je dosuđeno deset kaznenih bodova. A deseta opomena u ovom je sportu i diskvalificirajuća.

S obzirom da je nekoliko tih opomena na teret Kineskinje bilo vrlo upitno, publika je izviždala pobjednicu koja je u tom trenutku postala trostruka svjetska prvakinja u ovom olimpijskom borilačkom sportu.

>>> Pogledajte kako je Doris Pole doživjela incident u Manchesteru

No, nije baš mogla u tom dometu uživati jer njena kineska suparnica nije prihvatila njenu simboličnu gestu dizanja ruke. Štoviše, Zheng se spustila na tatami odbijajući Biancine čestitke i njene pokušaje da joj da do znanja da je moralna pobjednica.

Zvižduci su se čuli i za vrijeme intoniranja britanske himne "God Save The Queen", a naročito kada se dogodilo nešto do sada neviđeno.

Fizički iscprljena i emotivno shrvana, Zheng je kolabirala na postolju, za vrijeme himne pa britanska šampionka nije znala što joj je činiti. Nije znala niti naša Doris koja je, kada se Zheng malo pribrala, Kineskinji tapšanjem izrazila podršku.

- Malo sam se zbunila, nisam znala što da napravim u tim trenucima. To što je Kineskinja pala na prvakinju svijeta, vjerujem, nije bilo namjerno. Nije ona time htjela pokvariti pobjednici slavlje, nisu Kinezi takva nacija, nego je tu nepravdu Zheng očito odveć emotivno doživjela.

Uostalom, ni ja ne bih čestitala nekome na takvoj pobjedi. Nije isto biti prvakinja i doprvakinja, pogotovo kada doživiš ovako nekorektnu situaciju. Po meni, od deset kazni Kineskinji, pet ih nije bilo - kazala je Pole.

Doživlja je to, za pamćenje, bio i za hrvatsku teškašicu:

- Ovo ću sigurno dugo pamtiti. Ovo nisam nikad vidjela, a kamoli doživjela nešto takvo na metar od mene.

Te manchesterske večeri dogodilo se da zbog razočarenja plaču i pobjednica i pobijeđena finalistica koja je teško podnosila zvižduke svojih kolega sportaša. Poslije u miks zoni, Waldken je uporno ponavljala u stilu "cilj ne bira sredstva":

- Bila sam u nepovoljnoj bodovnoj situaciji, no pronašla sam način kako da pobijedim. Pravila su takva i ja sam ih iskoristila. Da mi se opet dogodi takva borba, sve bih učinila isto. Za svjetsko zlato sve bih učinila.

Nije tu toliki problem što bi ona učinila isto, problem je što bi to učinio i marokanski sudac u borilištu koji je, iz samo sebi poznatih razloga, toliko favorizirao domaću natjecateljicu.

Puno preko mjere dobrog ukusa i takozvanog domaćinskog suđenja. Uostalom, što misle o njegovu suđenju najbolje su rekli gledatelji svojim salvama zvižduka. 

Komentara 8

JD
john.drum.501
08:59 18.05.2019.

Ukinuti domačinstva takvim zemljama. Ovo nije prvi puta.

DE
delegat01
02:41 18.05.2019.

Neponovilo se više nikada...

Avatar indigo25
indigo25
07:54 18.05.2019.

Škandalozno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije