Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska se budi

Veljko Mršić: Meni trebaju oni koji su pravi kada stvari idu loše

Veljko Mršić
Marko Prpić/PIXSELL
02.12.2020.
u 22:08

S izbornikom Veljkom Mršićem o tome kako je uspio rezigraditi nacionalnu vrstu koja će, što u prethodnom kvalifikacijskom ciklusu nije bio slučaj, pobjeđuje one koje možemo pobijediti

Premda je sada nužno spustiti loptu na zemlju i ne prikazivati četiri pobjede u nizu i odlazak na Eurobasket kao "čudo neviđeno", ipak valja i odati priznanje kormilaru koji je hrvatski brod odveo u mirne vode. Ponajprije zbog sustavnosti s kojom se primio posla izbora igrača koji su mu, na koncu, omogućili dvije pobjede nad Švedskom te po jednu nad Nizozemskom i favoriziranom Turskom.

Telefonskim pozivom Veljka Mršića (49) zatekli smo na povratku iz hotelskog fitnessa u kojem je "proslavio" dobro obavljen posao u Istanbulu.

- Otkako smo ušli u balon bilo nam je štošta zabranjeno pa tako i odlaziti u hotelski fitness pa sam ovo jedva dočekao.

A mi smo jedva dočekali da se Bilan, Šakić, Ukić, Krušlin i društvo plasiraju na EP i da mirno spavamo sve do olimpijskih kvalifikacija sljedeće ljeto. A to nam je donijela obrana kakvu je Hrvatska igrala i koja je, nakon tri kola, bila i najbolja među svim sudionicima euro kvalifikacija.

- To je "trademark" ove momčadi. U prva tri kola primali smo prosječno 59 koševa, a protiv Šveđana smo malo popustili jer nam je napad bio dobar pa smo bili malo opušteniji i to samo na ulazu u utakmicu i u drugo poluvrijeme kada smo za sedam minuta primili 26 koševa od ukupna 72.

Dobru obranu igraju samo karakterni momci, a osobnost je bio jedan od glavnih Mršićevih kriterija prigodom izbora igrača.

- Ako se vodiš samo košarkaškim ili tjelesnim kvalitetama i zapostaviš psiho-socijalne crte osobnosti, vrlo vjerojatno ćeš pogriješiti. Kada je kolektivni sport u pitanju, uvijek ću rađe izabrati onoga koji je po vještinama možda nešto slabiji ali je jakog karaktera nego onoga koji je tjelesno i loptački nešto bolji, ali je slabijeg karaktera. Svi smo mi super kada stvari idu dobro pa ćeš prešutjeti čak i kada ti nešto ne štima. No, nama u momčadi trebaju oni koji su pravi kada stvari idu loše koji će ostati na brodu kada isti počne tonuti, a neće prvi tražiti čamac za spašavanje.

Je li Pavle Marčinković slika i prilika takvog igrača?

- Svi ovi dečki su takvi, no on je predvodnik u tome. Čovjek je protiv Turske za 25 minuta na koš puknuo jednu loptu i oko toga nije radio probleme, a onda mu se vratilo protiv Švedske kojoj je zabio pet trica iz šest pokušaja i ukupno 20 koševa.

Kako se na to da nije "prva violina" priviknuo najstariji reprezentativac Roko Ukić (35)? Čini se da je njegova uloga puno šira od igračke?

- Sasvim sigurno, on je sasvim sazrio i lider je ove momčadi bez obzira koliko vremena proveo na parketu. Izvan terena i na terenu, Roko je moja produžena ruka. Premda ni u sadašnjem klubu nema ulogu kakvu je imao prijašnjih godina i zbog ozljede leđa nije došao u najboljoj formi on je u dvije utakmice imao 10 asistencija i niti jednu izgubljenu loptu.

Od početka euro kvalifikacija, izbornikova desna ruka je njegov bivši sugirač Damir Mulaomerović. A Mula je očito bio spreman suspregnuti svog ego, a riječ je o treneru koji je već bio samostalni izbornik jedne reprezentacije (BiH).

- Mulu poznam jako dobro. Imali smo mi, kao suigrači i nesuglasica i trzavica, ali kako smo sličnog karaktera znam da je to bilo zbog velike želje za pobjeđivanjem. Ja se ne bojim uzeti za suradnika trenera koji ima vrijednost i želju da jednog dana bude izbornik.

Nakon što nam je pohvalio cijeli stožer - drugog pomoćnika Kujundžića, liječnika Martinca, fizioterapeuta Šižgorića, masera Buljubašića, psihologinju Martinović i skauta Modrića - Mršić se osvrnuo na ono što dolazi. Hoće li u posljednjem kvalifikacijskom prozoru u veljači provjeravati neke nove klince ili će ići na 6-0 i prvo mjesto u skupini?

- Oko toga se moram usuglasiti s ljudima iz Saveza i svojim asistentima. Možda ćemo probati neke mlađe igrače koje dosad nismo, da ih istestiramo, kao što smo sada Prkačina.

Nije nam htio otkriti na koga to misli, no i nama čini da bi to mogla biti dobra prilika za testirati i ostale zlatne kadete, sad već juniore poput Tišme i Perasovića.

Ključne riječi

Komentara 1

LI
linkser2
09:06 03.12.2020.

svakako je bolje nego prije, odnosno je onako kako otprilike treba biti a to je da riješavamo ove tužne, smiješne kvalifikacije bez stresa... ali ne uzlijećite jer je sve ovo košarkaška lakrdija,ekipe su desetkovane. Nemojmo od solidnog Marčinkovića praviti igrača... ostanite na zemlji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije