Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BAYERN Eksplozivni napadač imat će najveću plaću od svih hrvatskih nogometaša

Veliki Bokšić i Šuker za Olića su sada siromasi

05.01.2009.
u 12:47

Dvadesetdevetogodišnji Ivica Olić Bayernu je rekao da! Nogometaš, koji je u 2008. godini zadivio njemački nogomet, otopio led i ušao u srca svakog hrvatskog ljubitelja nogometa, ostvario je svoj veliki san. Bayern će za Olića godišnje izdvajati po 4,5 milijuna eura, što, je ako pogledamo u povijest, najveća godišnja plaća koju je jedan hrvatski nogometaš imao.

Žuti probijao led
Dakako da su vremena ipak drugačija ako se sjetimo hrvatskih majstora lopte koji su u inozemstvo odlazili igrati prije 1990. godine. Sredinom i u drugoj polovici 90-ih nositelji vatrenih, najbolji hrvatski nogometaši, zarađivali su fantastične iznose. Jedan od pionira u tome bio je Robert Prosinečki, za kojeg su se borila dva velika klub - madridski Real i Milan. Bio je svjetska klasa i probijao je led za cijelu povorku sjajnih hrvatskih velemajstora lopte.

Modrić je prestigao i Eduarda


Prelazak Luke Modrića iz Dinama u londonski Tottenham bio je težak 21 milijun eura. To je najveći prijelaz jednog hrvatskog nogometaša iz HNL-a. Iza njega slijedi ugovor koji je Eduardo potpisao s Arsenalom za 18 milijuna eura. Vedran Ćorluka je poslije iz Manchester Citiyja u Tottenhanm prešao za 12 milijuna eura. Od reprezentativaca najviše zarađuju Srna (Šahtar) 2,8 milijuna eura, Modrić 2 milijuna, Ćorluka 1,85 milijuna, Eduardo 1,62...
U to mu je vrijeme godišnja plaća bila oko tri milijuna maraka, što bi, ako je to i moguće preračunati, danas iznosilo upola manje eura. No, tada su hrvatski nogometaši, cijela plejada nakon Bobana, Šukera, Bokšića, Jarnija, prije svih Silvio Marić, Mark Viduka, Dario Šimić jako dobro prošli od ukupnog iznosa plaćenog za prijelaz. Tada su čelnici Croatije dijelili novac od prijelaza pola-pola. Poslije, a pogotovo danas, ta je dioba nepovoljnija za igrača. Bogatstvo ide klubu iz kojeg igrač dolazi.

Olićeva godišnja plaća 4,5 milijuna eura uistinu je sjajna, a najbliži hrvatski igrač po godišnjoj zaradi mu je Alan Bokšić s oko 3 milijuna eura, te Davor Šuker s oko 2 milijuna eura.

U nogometnom svijetu novi je trend da se kupuju nogometaši kojima je istekao ugovor jer novca sukladno novoj globalnoj financijskoj krizi ipak ima manje. Bayern je ovom prilikom gledao i na taj podatak da predmet njegove želje Ivica Olić ima kvalitetne ponude. Da bi ušao u utrku s Juventusom, morao je biti spreman platiti i više no što bi možda u nekim drugim okolnostima platio za 29-godišnjeg nogometaša.

Samo pogoci prodaju
Olić tako ulazi u krug visoko cijenjenih europskih nogometnih napadača. Na njegovu primjeru najbolje se pokazalo koliko je statistika bitna. Olić je igrajući za HSV tijekom 2008. godine na svakoj utakmici bio ili strijelac ili dodavač lopte za pogodak. To je ono što svaki predsjednik kluba, svaki trener očekuju od napadača kad ga kupuju.

Za usporedbu, Ivan Klasnić danas imao nešto više od milijun eura po sezoni, a ni drugi naši napadači, osim Eduarda, kojeg u Arsenalu plaćaju oko 2,5 milijuna eura, nije odskočio. Stoga nema dvojbe da je Olićeva plaća ipak - veliko iznenađenje. On će do kraja sezone još razveseljavati HSV-ove navijače, a u utorak bi trebao protiv Milana i Beckhama igrati prijateljsku utakmicu u Dubaiju.
Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije