Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izgubio bitku

Srpski velikan preminuo od korone! Evo što je o toj bolesti nedavno govorio za Večernji

Ilija Petković
Foto: Screenshot
27.06.2020.
u 21:09

Bivši izbornik nalazio se na odjelu intenzivne njege i bio je priključen na respirator

Danas koronavirus, a prije 48 godina velike boginje imaju najmanje jednu dodirnu točku; obje zarazne bolesti na neko vrijeme zamrznule su sportska natjecanja, naravno u posve drukčijim razmjerima.

Koronavirus globalno, a velike boginje lokalno, premda je epidemija od prije gotovo pola stoljeća bila neusporedivo smrtonosnija. Bivšu Jugoslaviju, preciznije dijelove Srbije, Kosova i Crne Gore, pogodila je na prelasku iz veljače u ožujak 1972. godine epidemija velikih boginja, tzv. variola vera.

Bili su to dramatični tjedni, naročito u tom dijelu Jugoslavije, u kojemu je država praktički bila paralizirana, a informacije o širenju zaraze bile su strogo kontrolirane i izlazile su na kapaljku.

O tim dramatičnim danima nedavno nam je pričao Ilija Petković (74), koji je u subotu preminuo od koronavirusa.

Bivši izbornik nalazio se na odjelu intenzivne njege i bio je priključen na respirator.

U ponedjeljak je primljen u bolnicu jer mu puknuo čir, a imao je problema sa srcem i plućima.

Izgubio je puno krvi nakon što mu je pukao čir na tankom crijevu te se kasnije otkrilo kako je pozitivan na koronavirus.

Jedan od najslavnijih napadača nekadašnje savezne lige, tadašnja zvijezda OFK Beograda. Legenda jugoslavenskog nogometa, rođen u Kninu. Vrlo se dobro sjeća tih dramatičnih dana...

– Bilo je slično kao danas, zabrana javnih okupljanja, međusobnih fizičkih kontakata, premda smo mi u OFK Beogradu cijelo vrijeme ipak trenirali. Istina, situacija je u zdravstvenome smislu tada bila puno gora, jer je smrtnost od boginja bila mnogo veća, pa je i strah kod ljudi bio izraženiji. Iako je ono bila epidemija, a sada je riječ o pandemiji – kazao nam je Petković.

Je li vas bilo strah za vaše zdravlje i za zdravlje vaših članova obitelji, vaših najbližih?

– Iskreno, ja nisam bio toliko u strahu, jer sam boginje već bio prebolio kao dijete u Kninu, a 1972. godine još sam bio samac, nisam imao obitelj u Beogradu. Naravno da smo svi tu epidemiju shvaćali ozbiljno, osobito kada su u medijima objavljene informacije o njoj. Tada smo se svi maksimalno mobilizirali, pa je stoga i bolest bila dosta brzo stavljena pod kontrolu – nastavlja Petković.

Kako danas gledate na koronavirus?

– Imam 74 godine, u dobrom sam zdravstvenom stanju, a život me naučio da takvim stvarima, osobito u mojoj dobi, ne treba prkositi. Ovo je bolest koja ne dopušta pogrešku, stoga sam discipliniran i držim se svih preporuka zdravstvenih službi – rekao je Ilija Petković, a cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Ključne riječi

Komentara 38

NL
ne_lupetkajte
22:47 27.06.2020.

Cista laz, tip je bio vec duze vrijeme bolestan, od raka , prevelikog pritiska pa na dalje. U cijelu paletu na oslabljen organizam dosla je i gripa, tj. korona, kao i kod ostalih pacijenata.

GE
george34
21:36 27.06.2020.

Nije umro od korone vec sa koronom

HA
HarrySpotter
00:38 28.06.2020.

Prije par dana susjed poginuo u saobraćajki pa eto pripišite i njega Koroni da ne bi slučajno nekog zaobišli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije