Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financiranje

Velika Vladina povišica sportu, a nogomet se ponio džentlmenski

Tomislav Družak i Josip Čop
Foto: Dražen Brajdić
1/2
23.01.2020.
u 14:12

Među nacionalnim sportskim savezima po primanjima iz proračunskih sredstava prednjače rukometni (7,5 milijuna kuna) i vaterpolski (6,8) savez, a treći je košarkaški (6,2)

Tomislav Družak, novi državni tajnik za sport, sazvao je svoju prvu press konferenciju, ali ne da bi promovirao svoje imenovanje na tu dužnost, nego da bi javnosti predstavio pomake u financiranju sporta. U pratnji svog zamjenika i glavnog operativca SDUŠ-a Krešimira Šamije, Družak je objavio neke ohrabrujuće brojke za zemlju koja je i dalje na dnu Europske unije po izdvajanju za sport.

- U mandatu ove Vlade došlo je do popriličnog povećanja sredstava pa će nacionalni savezi za svoje redovne programe dobiti 32 milijuna kuna više nego 2016. Sveukupno, u odnosu na referentnu 2016., sport će dobiti 90 posto više, no ni tu nećemo stati - kazao je Družak na kojeg se nadovezao njegov zamjenik Šamija:

>> Pogledajte galeriju: Ove fotografije slavlja iz Beče se pamte

Tomislav Družak i Josip Čop
1/14

- Naš cjelokupni proračun je preko 423 milijuna kuna i on je usklađen s, u srpnju donešenim, nacionalnim programom sporta. Hrvatska je jedna od najuspješnijih nacija po broju medalja na broj stanovnika, a mi najviše želimo utjecati na segment na koji nismo ponosni a to je da smo jedna od najneaktivnijih nacija Europske unije.

Ovaj put, Središnji državni ured za šport pohvalio se da će krovne sportske udruge (njih pet) u olimpijskoj 2020. godini dobiti 49,2 posto više sredstava nego u olimpijskoj 2016. A to pak znači da će od ukupna 224 milijuna kuna, Hrvatskom olimpijskom odboru pripasti 176 milijuna kuna što je 54 milijuna kuna (44,3 posto) više nego prije četiri godine odnosno 26,4 milijuna kuna više nego lani.

Ono što im je SDUŠ distribuirao, HOO će podijeliti nacionalnim savezima, ali i za svoje druge programe kao što su stipendije sportaša, razvojni programi, trenerski programi i slično. Nacionalnim sportskim savezima pripast će 103,1 milijuna kuna pri čemu su iznad svih rukometni (7,5 milijuna) i vaterpolski (6,8 milijuna) savez. Treći na toj listi je Hrvatski košarkaški savez (6,2 milijuna), a potom slijede skijaški (4,08) pa nogometni savez (4,06).

Kako to da je tako uspješan sportski savez poput HNS-a tek peti, za nijansu ispred odbojkaškog (3,9), pojasnio je glavni tajnik HOO-a Josip Čop:

- Hvala HNS-u koji shvaća situaciju financiranja ostalih sportova. Oni su u tome zaista korektni i s obzirom da imaju puno vlastitih izvora, došlo je do džentlmenskog dogovora po kojem oni ne insistiraju na iznosu na kojeg bi imali pravo temeljem postojećih kriterija.

Najveće četverogodišnje povećanje pripalo je Hrvatskom školskom sportskom savezu, a ono iznosi 106,6 posto jer je sa 9,7 milijuna taj iznos skočio na 20 milijuna kuna.

- Mi nismo u poziciji da osvajamo medalje za Hrvatsku, ali jesmo u poziciji da mijenjamo mentalni sklop - kazao je predsjednik HŠSS-a Nikica Perković.

Sretni mogu biti i u Hrvatskom sportskom savezu gluhih koji su se sa dva milijuna popeli na tri i pol, no ta je udruga povećanje od 75,8 posto doista i zaslužila jer njihova je muška reprezentacija od 1993. godine na najvećoj svjetskoj sceni osvojila četiri zlata, jedno srebro i dvije bronce.

- Za nas je 2020. predolimpijska jer Olimpijada gluhih je 2021. godine. Ova godina je za nas presudna jer smo zaposlili pet osoba koje će se baviti uključivanjem djece i mladeži u sport. Škole za gluhu djecu polako se zatvaraju jer ta djeca se uključuju u redovan sustav i to je pohvalno, no na taj način ipak gubimo djecu u sportu gluhih jer je manje specifičnih programa za njih. Naša najveća barijera je komunikacija i mi na tom polju moramo više raditi - rekao je Oliver Lušić, predsjednik HSSG-a.

Gotovo istu četverogodišnju povišicu (76 posto) dobio je i Hrvatski akademski sportski savez u čije ime se zahvalio glavni tajnik Davor Habljak:

- Naši programi su obilni pa nas u ovoj godini čekaju Europske sveučilišne igre u Beogradu te 30 raznih svjetskih studentskih prvenstava.

Hrvatski paraolimpijski odbor čekaju Paraolimpijske igre u Tokiju pa se njihov dopredsjednik Josip Držajić razveselio četverogodišnjem povećanju sredstava od 43,6 posto odnosno onome od 17,9 posto u odnosu na prethodnu godinu:

- Mi očekujemo da ćemo u Tokiju nastupiti sa 23-24 sportaša i da ćemo se kući vratiti s medaljama. Sport osoba s invaliditetom je skup, nerijetko skuplji i od onoga standardnog, jer naši sportaši trebaju asistente i specijalne rekvizite. A uspjesi naših sportaša jak su motivirajući faktor za druge mlade ljude s invaliditetom kojima sport produžuje život jer oni, bez sporta i vježbanja, umiru vrlo često u mladoj dobi.

>> Što nas čeka u polufinalu protiv Norveške? Najavljuje Večernjakov novinar Mladen Miletić

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije