Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIJEPO MU JE

Već je pet godina na istom poslu: 'Tko vam u Hrvatskoj može garantirati dug ostanak?'

Samir Toplak
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/5
18.07.2019.
u 07:05

Osim što pripremam treninge i što se malo odmaram, nađem se često s prijateljima. Razmišljam da si kupim PlayStation. Malo mi fale moji psi, kaže Toplak

Samir Toplak, trener zaprešićkog nogometnog prvoligaša, kreće u svoju šestu sezonu na klupi ovog kluba. Došao je u Zaprešić 2014. godine i, ako izdrži na klupi do kraja sezone, postat će trener s najduljim stažem na klupi jednog hrvatskog prvoligaša. Za sada rekord u rukama ima Slovenac Matjaž Kek koji je na klupi Rijeke sjedio 5,5 godina.

– Doista, već sam dugo u Zaprešiću. Ali, ja sam čovjek koji ne voli puno mijenjati sredine. U igračkoj karijeri igrao sam samo za dva kluba, Varteks i Bochum. Nisam ptica selica. Jednostavno nisam takav. Meni je u Zaprešiću dobro sve dok ne dođe nekakva super ponuda – rekao je Toplak.

Sve radimo sami

Što bi bila super ponuda?

– Ili negdje na Istok za dobar novac ili nekakva dobra sredina u Europi – kaže.

Kada ste došli u Inter 2014. godine vjerojatno niste mislili da će te ovako dugo ostati?

– Naravno da nisam mislio. Tko vam u Hrvatskoj može garantirati da ostane dugo na klupi jednog kluba? Ali, uspio sam. Za sada. Ono što me muči svake godine je činjenica ada se stalno borimo za ostanak u ligi. Utječe to na psihu trenera. Uvijek sam u stresu. Svake sezone stvaram novu momčad. U proteklih pet godina kroz klub je prošlo stotine igrača. Samo su dvojica ostala četiri godine, Čeliković i Mazalović. U svakoj sezoni znali smo s nekim igračima pogoditi, ali bilo je i puno onih s kojima nismo. U klubu nemamo sportskog direktora koji bi skautirao i dovodio kvalitete igrače. S druge strane mi imamo takav budžet da ne možemo dovesti igrača kojeg primjerice želi Lokomotiva ili Slaven Belupo, da ne kažem Osijek, Rijeka, Hajduk ili Dinamo. Mi moramo dovoditi igrače iz Druge pa čak i Treće lige i čekati da budu senzacija. Kao što je bio Jakov Puljić.

Stručni se stožer godinama u klubu nije promijenio?

– Ne mijenjam ono što je dobro. Nas je četiri u stožeru, najmanje od svih prvoligaša. Nemamo analitičara, nemamo kondicijskog trenera, nemamo ništa...Sve sami radimo. Nas četiri radimo posao što u nekom drugom klubu radi dvadeset osoba.

U pet godina HNL se dosta promijenio?

– Svi su klubovi puno napredovali. Primjerice, Osijek je prije pet godina životario, danas su super jaki. Budžeti rastu iz godine u godinu, a nažalost mi tu još dosta kaskamo za ostalima.

Bilo bi puno lakše kada bi strani investitor ušao u klub?

– Mislio sam da će se to dogoditi uoči sezone. Sad više ništa ne očekujem. A dolaskom investitora budžet kluba se odmah diže za nekih osam milijuna kuna. Za taj novac mogu se kupiti ozbiljni, pravi igrači.

Na početku trenerske karijere dvije sezone bili ste pomoćnik Zlatku Daliću u Varteksu. Nije Vas zvao za pomoćnika u hrvatsku reprezentaciju?

– S Dalićem sam u odličnim odnosima. Čujemo se, vidimo se. Nije me zvao. Možda i bolje. Morao bih u tom trenutku dobro razmisliti. Jer, taj poziv bio bi dvosjekli mač. Ili bih ostao mjesec dana, da smo primjerice izgubili od Ukrajine i ne otišli u Rusiju, ili bih bio heroj. U tom trenutku za mene bi to bila velika dilema – ostati u klubu Prve lige ili otići na nepoznati teren. Dobro da nisam morao razmišljati.

Često idem u Varaždin

U Zaprešiću još uvijek živite u stanu koji nije Vaš?

– Ne razmišljam o tome da kupim neku nekretninu u Zaprešiću. Imam dva stana u Varaždinu. Nešto da kupim na moru me ne zanima. Nisam morski čovjek. Više volim putovati. Bio sam lani na Baliju. Supruga i ja. Djeca su već velika. Starija kćerka radi u Londonu, a mlađa studira u Rijeci. Žena radi u Varaždinu tako da sam tu u Zaprešiću sam. Ali, svaki slobodni trenutak odem doma.

Slobodno vrijeme?

– Imam ga dosta. Osim što pripremam treninge i što se malo odmaram, nađem se često s prijateljima. Razmišljam da si kupim PlayStation. Malo mi fale moji psi. Imam 13 godina starog zlatnog retrivera i od Komnena Andrića sam nedavno uzeo švicarskog ovčara. Prvi se zove Kovu, a drugi Zeus. Ako ne znate, Kovu je lik iz poznatog crtića „Kralj lavova“. Moja druga ljubav su životinje. U jednom trenutku sam razmišljao da budem veterinar – rekao je Toplak.

>>>> Pogledajte novo pojačanje Dinama za lijevu stranu obrane

Komentara 2

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
08:24 18.07.2019.

Financijski stabilan klub bez ambicija, na zalost na istoku i jugu ugaseni su nogometni bazeni talenata.

Avatar Untouchable
Untouchable
08:57 29.07.2019.

Kmečavac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije