Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski tekvondaši

Važniji su im olimpijski bodovi nego novci

Nikita Glasnović
Foto: Owen Humphreys/Press Association/PIXSELL
1/5
24.11.2018.
u 22:10

Kada bi se olimpijske rang-liste zatvorile ovog trena, Hrvatska bi na OI u Tokiju imala najmanje troje tekvondaša

Na završnom Grand Prix turnir u Fujairahu (UAE), hrvatski tekvondaši osvojili su tri medalje. Nadalje je dogurala srebrna Nikita Glasnović (57 kg), dok su brončane medalje osvojili Matea Jelić (67 kg) i Lovre Brečić (68 kg).

Glasnović je oduševila pobjedama nad dvostrukom olimpijskom pobjednicom Britankom Jade Jones (11:7) i doprvakinjom svijeta Turkinjom Hatice Kubrom (13:9), a u finalu je pružila jako dobar otpor aktualnoj svjetskoj prvakinji, Korejki Ah Reum Lee (7:11).  Za taj domet, Nikiti je pripalo 48 olimpijskih bodova pa je na toj listi među prvih šest.

I Matea i Lovre, koji su osvojili po 28.8 bodova, da se ovog trena zatvara olimpijska lista, imali bi olimpijske vize.  I oni su doživjeli tek po jedan poraz i to od svjetske elite. Štoviše, Jelić je u četvrtfinalu pobijedila svjetsku prvakinju Ruth Gbagbi, a nakon što je u polufinalu izgubila od trofejne Turkinje Nur Tatar (9:10), Matea je u borbi za 3. mjesto deklasirala kinesku suparnicu Zhang (23:3).

Foto: Owen Humphreys/Press Association/PIXSELL

Nakon što je skinuo trećeg (Gutierez) i drugog (Ketbi) sa SP-a, Lovre je u polufinalu posustao protiv  mladog Korejca Kim Seok Baea (14:27). No, u borbi za broncu aktualni prvak Europe i do 63 kg bio je  na razini zadatka pa je sa 9:6 svladao Tajvanca Huanga.

Ovog trenutka najmanje troje, a moguće i četvero hrvatskih tekvondaša ima olimpijsku normu. U prvih šest na olimpijskim rang-listama su Matea Jelić, Lovre Brečić, Kristina Tomić (49 kg), a vjerojatno i Nikita Glasnović u što bismo se trebali uvjeriti početkom prosinca kada će se "refreshati"  bodovni poredak.

Uskoro će i Grand Slam turnir u Kini (12. - 16. prosinca) i na njemu će nastupiti pet hrvatskih tekvondašica (Jelić, Vuletić,  Glasnović, Štetić i Pole ), ali ne i aktualna i bivša europska prvakinja Kristina Tomić i Iva Radoš koje su odustale da bi sačuvale energiju za kvalifikacijske turnire. A to su učinili i Lovre Brečić i Toni Kanaet jer taj turnir ne donosi  olimpijske bodove, ali zato pobjednicima jamči 70.000 USD, drugome  20.000, a dvojici trećih po 5.000.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije