Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIGA NACIJA

Važan je ostanak u eliti, a može biti i obilazni put do Eura

Hrvatska reprezentacija
Foto: Igor Kralj/Pixsell
06.09.2018.
u 17:17

Natjecanje koje počinje danas svakako nije nevažno, a sad nam je i atraktivno zbog jakih suparnika, Španjolska i Engleska su magneti, jedino je šteta što ćemo Englesku u drugom kolu ugostiti pred praznim stadionom zbog Uefine kazne.

Nebrojeno puta kad bi Hrvatski nogometni savez dogovorio kakvu prijateljsku utakmicu, pogotovu s momčadima iz donjeg europskog razreda, pitali smo se što će nam to.

Napuniti mrežu nekom nogometnom liliputancu u rijetkim je slučajevima dobro, primjerice kad trebate momčadi dići samopouzdanje ili probuditi golgetere.

>> Pogledajte razgovor s fotoreporterom kojem su vatreni promijenili život

No, sad je Uefa osmislila novo natjecanje izvan službenih Fifinih termina, dakle u vrijeme kad su se obično igrale prijateljske utakmice, riječ je o natjecanju koje se zove Liga nacija a starta danas širom Europe. Hrvatska će u to natjecanje krenuti sljedeći tjedan (gostuje kod Španjolske).

Final Four u lipnju

Reprezentacije su podijeljene u četiri razreda po kvaliteti (dosadašnjim rezultatima), a naša reprezentacija je u elitnoj A ligi u kojoj je 12 najboljih reprezentacija Europe. Tih 12 podijeljeno je u četiri skupine sa po tri momčadi, a tako je i sa B, C i D ligom.

U skupini svatko igra sa svakim u gostima i kod kuće, a osim Španjolske, s Hrvatskom je još Engleska. Pobjednici skupina igraju Final Four u lipnju sljedeće godine. Drugoplasirani u skupini ostaje u istoj kvalitativnoj ligi, a posljednji u skupini pada u nižu ligu, iz A lige u B ligu, iz B u C...

Dakle, u svakom slučaju važno je da ne budemo posljednji jer tada u sljedećem natjecanju više ne bismo imali tako kvalitetne suparnike. Ne bi bilo loše ni da budemo prvi, odemo na zavšni turnir i okitimo se Uefinim odličjem te uz to zaradimo solidne novčane nagrade.

>> Pogledajte galeriju s dočeka vatrenih

Hrvatska reprezentacija
1/74

 

Osim toga, važno je osvojiti što više bodova, jer reprezentacije koje se ne plasiraju na Europsko prvenstvo kroz kvalifikacije, mogu do njega doći preko osvojenih bodova.

S Engleskom bez gledatelja

Nadamo se da Hrvatska neće morati tim obilaznim putem do Eura, da će biti jedna od dviju reprezentacija koje će biti na čelu svoje kvalifikacijske skupine i otići izravno na Euro.

Dakle, natjecanje koje počinje danas svakako nije nevažno, a sad nam je i atraktivno zbog jakih suparnika, Španjolska i Engleska su magneti, jedino je šteta što ćemo Englesku u drugom kolu ugostiti pred praznim stadionom zbog Uefine kazne.

I u novom ciklusu bilo bi lijepo gledati najjače europske reprezentacije na nekom od naših stadiona. Zasad su u A ligi Osim spomenutih iz 4. skupine, u A ligi su još u 1. skupini Njemačka, Francuska i Nizozemska, u 2. skupini Belgija, Švicarska i Island te u 3. skupini Portugal, Italija i Poljska.

U B ligi su reprezentacije kao Češka, Turska, Rusija, BiH, Danska..., u C ligi momčadi kao Izrael, Škotska, Albanija, Grčka, Estonija, Slovenija, Bugarska..., a u C ligi su najslabiji, poput Kazahstana, Andore, Malte, Ovčjih Otoka, Makedonije, Kosova, Gibraltara...•

Komentara 1

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
07:59 07.09.2018.

Sve će mo imat i igrače i igru jedino stadion fali 😢

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije