Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dario Šimić

VAR nam je neophodan, suci tjeraju publiku sa stadiona

Hajduk
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/8
27.02.2018.
u 20:20

Ta je tehnološka novost danas neizbježna jer su pokazatelji fenomenalni - kaže Šimić

Je li videotehnologija (tzv. VAR) u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi doista potreba ili ćemo i dalje tehnološki kaskati za Europom i oslanjati se na nadahnuće Kulušićevih sudačkih perjanica, poput Pejina i Pajača?

Predsjednik Udruge nogometni sindikat i konstruktivna oporba HNS-a Dario Šimić tvrdi:

Hajduk
1/7

– Odluku o uvođenju VAR-a već smo trebali donijeti, kako bismo u ruku od godinu dana znali da imamo pošteno suđenje i skinuli pritisak sa sudačke organizacije. Ta je tehnološka novost danas neizbježna jer su pokazatelji fenomenalni.

Ne trpe protok igre

Studenti Katoličkog sveučilišta u belgijskom Leuvenu (KU Leuven) proveli su istraživanje na utakmicama pod ingerencijom više od 20 nacionalnih nogometnih saveza, na uzorku od 804 utakmice od 2016. godine. U 56,9 posto slučajeva u njima su bile provjeravane situacije pri spornim jedanaestercima ili pogocima, 42,3 posto pri dodjeli kartona.

Prosječno trajanje provjere je 20 sekundi (bez pregledavanja snimki događaja), uz prosječno pet provjera po utakmici, a provjere se rade, po potrebi, i kada igra počne ili za vrijeme proslave pogotka, pa ne trpi protok igre (u čak 68,8 posto utakmica spomenutoga istraživanja). Na 533 utakmice nije bilo videoprovjera situacija, dok je samo na pet posto utakmica bilo više od jedne provjere.

Postotak točnosti odluke u situacijama koje su bile provjeravane je 98,9 posto (stopostotna preciznost je nemoguća s obzirom na različite percpcije analitičara na pojedine situacije).

U osam posto utakmica VAR je presudio ishod, a u 24 posto utakmica odluke VAR-a pozitivno su utjecale na utakmicu promijenivši pogrešne odluke sudaca. Korekcija sudačke odluke bez pregledavanja snimki prosječno traje 39 sekundi, a za pregledavanje snimki na igralištu prosječno se potroši 70 sekundi.

Zanemarivo u odnosu na trajanje efektivne igre u utakmicama bez videonadzora, u kojima “gubitak igre” (oko 37 minuta po utakmici) najviše odnesu slobodni udarci 9,5 posto, ubacivanja sa strane 8 posto, ispucavanja vratara 6 posto, korneri 4,5 posto...

No, hoćemo li uvođenjem VAR-a riješiti sve probleme naše sudačke organizacije?

– VAR štiti nogomet i jamči poštenje koje bi privuklo publiku. Nažalost, mi imamo ozbiljan problem sa sucima, jer njihove izvedbe tjeraju ljude od nogometa – kaže Šimić, koji je pripremio poseban elaborat o sistematizaciji u sudačkoj organizaciji.

U njemu sadašnji šef Kulušić te dvojica profesionalaca u HNS-u, voditelj odjela za suđenje i koordinator za razvoj suđenja, odnosno povjerenik za određivanje sudaca Prve lige, pripadaju prošlom svršenom vremenu.

U Šimićevu elaboratu ključne osobe u sudačkoj organizaciji bile bi voditelj odjela za suđenje ili profesionalac koji obavlja sve tehničke poslove za suce i kontrolore, organizira i provodi seminare, ima komunikaciju s Uefom i Fifom, ustrojava sudačku akademiju..., te koordinator za razvoj suđenja koji bi bio zadužen za izobrazbu sudaca i kontrolora u suradnji s voditeljem odjela i ostalim sudačkim instruktorima...

Predsjednik sudaca bio bi bivši Fifin sudac, ne bi bio profesionalac, a obavljao bi dužnost povjerenika za suđenje, imenovao sudačku komisiju...

Pijančevanje, kartanje...

Šimić, očito dobro insajderski informiran, želi omogućiti sucima jasnu i preciznu edukaciju i ne dopustiti više da se seminari pretvore u “pijančevanje, kartanje, nerijetko i kaubojsko obračunavanje”. Također, želi omogućiti sucima napredovanje po principu najboljih, a ne lobija, isključiti nepotizam, skratiti sudačke liste (na listi Prve HNL je 21 sudac i 28 pomoćnika...).

Ako je u HNS-u doista nastupilo vrijeme promjena, ako se vladajući odjednom prikazuju kao reformatori, čekamo prvi njihov zahvat u bolesnom sudačkom tkivu.

POGLEDAJTE VIDEO NAJLUĐIH NOGOMETNIH PROMAŠAJA

Komentara 12

DU
Deleted user
20:30 27.02.2018.

Gledatelje tjeraju igrači poput tebe Šimiću,nekvaliteta hr.nogometa i jako loši stadijoni.

Avatar Mali.Princ
Mali.Princ
23:11 27.02.2018.

Autor to ovako piše odmah na početku: "Je li videotehnologija (tzv. VAR) u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi doista potreba ili ćemo i dalje tehnološki kaskati za Europom....". Pa pitanje... Kojom to Europom? Mi se možemo mjeriti sa njemačkom i talijanskomom ligom koje ga koriste za nacionalno prvenstvo? A sve druge zemlje ga tek testiraju, kao što se i kod nas o tome raspravlja. Jedna Liga Prvaka još nije u pokušaju da VAR primijeni, a vi pišete o nekom kaskanju za Europom. Smiješno. I neka me netko još ispravi ako sam izostavio nečije nacionalno prvenstvo.

DH
dalibor.hren
21:45 27.02.2018.

Tko ga je proglasio KONSTRUKTIVNOM oporbom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije