Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSI MAX!

Van Gaal i Mourinho ga ismijali, a sada sa Subašićem lovi naslov

Radamel Falcao
Foto: Reuters/PIXSELL
03.01.2017.
u 10:03

Današnji je Falcao grabežljivac kaznenog prostora, “lisac u kokošinjcu”. Nešto manje brz i eksplozivan nego prije ozljede, ali jednako intuitivan u postavljanju i vješt s loptom, piše Max!

Radamel Falcao izronio je iz noćne more zvane Premier League i preporodio se na Azurnoj obali. Kolumbijski je napadač već do Badnjaka zabio 15 golova za Monaco, koji se bori za francuski naslov prvi put nakon 2003./2004.

Osim što drži drugo mjesto u La Ligueu s dva boda manje od Nice, Monaco, za kojeg brani naš Danijel Subašić, probio se u osminu finala Lige prvaka kao pobjednik grupe s Bayerom, Tottenhamom i CSKA-om. No, još više zadivljuje podatak da je Monaco u polusezoni zabio 82 gola u svim natjecanjima!

A udarna igla najefikasnije europske momčadi je Falcao, čije srednje ime na portugalskom znači sokol, a kojega u domovini zovu i El Tigre. Markantni se Kolumbijac proslavio zabivši 72 gola za Porto između 2009. i 2011. te 70 u Atléticu od 2011. do 2013. Ujedno je ušao u povijest kao prvi i jedini osvajač dvaju uzastopnih Europskih liga s dvama različitim klubovima.

Kobna selidba u Englesku

No, sve mu je krenulo naopako nakon što ga je ruski magnat Dmitrij Ribolovljev doveo iz Atlética u Monaco za 60 milijuna eura. Na utakmici francuskog kupa u siječnju 2014. pretrpio je puknuće prednjih križnih ligamenata, zbog čega je pauzirao šest mjeseci i propustio SP u Brazilu. Tek pošto je proglašen sposobnim za igru, “zaletio” se i brzopleto pristao na posudbu Manchester Unitedu.

– Nadam se da ću ostati na Old Traffordu mnogo godina i postati klupska legenda – objavio je navijačima, no gorko se prevario. Louis van Gaal nije volio Sokola. Postupao je s njim kao s početnikom, povremeno ga ponižavajući prebacivanjem u drugu momčad Uniteda. Nakon što je zaključio sezonu s četiri gola u 29 nastupa, engleski izvjestitelji proglasili su ga jednim od najgorih prinova lige u 2014./2015., a United je odustao od prava na otkup ugovora.

Monaco ga je iduće sezone smjestio u Chelsea, ali se pod zapovjedništvom Joséa Mourinha proveo još gore. Za momčad koja je tada bila u rasulu postigao je jedan pogodak u 12 nastupa u svim natjecanjima prije negoli je u studenom ozlijedio mišić i ispao iz igre do kraja sezone. Nekad strah i trepet travnjaka, u Engleskoj je postao predmet ismijavanja.

Poslije dvije propale sezone doimao se kao igrač koji više nema što ponuditi na najvišem nivou. Kad se činilo da je “gotov”, povratkom u kneževinu pronašao je nadahnuće koje ga je nekoć učinilo najmoćnijim centarforom svijeta. Trebalo mu je samo pet mjeseci da zabilježi najbolji učinak otkad je u srpnju 2013. napustio Vicente Calderón.

Po isteku posudbe u Chelsea, Falcao je ljetos imao priliku raskinuti ugovor s Monacom i prihvatiti neku od ponuda iz Kine.

Ne samo što je odbio Kineze, nego je pristao na 50-postotno sniženje da Monaco ne probije proračun za plaće!

Uprava, trener i liječnička ekipa obećali su mu pomoć u dostizanju stare topničke forme.

– Poštujem sve svoje igrače, ali on ima višu dimenziju. Razgovarao sam s njim uoči sezone i rekao mu da ću mu pomoći vratiti se na najviši nivo jer vjerujem u njega – kaže trener Leonardo Jardim, koji je povratniku dodijelio kapetansku vrpcu.

Čekaju naslov od 2000.

Portugalac, za Monacovim kormilom od ljeta 2014., kaže da je Falcao pogriješio što je odmah nakon oporavka od ozljede preselio u mnogo brži i tjelesno zahtjevniji engleski nogomet.

– Pokušao je odmah igrati na najvišem nivou, iako je uobičajeno da onaj tko pretrpi takvu ozljedu ostane u klubu dok se potpuno ne oporavi. Nije lako istovremeno igrati i liječiti se. Igrači nisu strojevi.

Falcao ove sezone ne igra jednakim stilom kao u prve četiri europske godine po dolasku iz River Platea. Ograničio je radijus kretanja, rjeđe se usuđuje na prodore iz drugog plana i manje napastuje protivničke braniče kad njegova momčad izgubi posjed. Današnji je Falcao grabežljivac kaznenog prostora, “lisac u kokošinjcu”. Nešto manje brz i eksplozivan nego prije ozljede, ali jednako intuitivan u postavljanju i vješt s loptom.

Društvo u napadu najčešće mu pravi Valère Germain, koji obavlja trkački dio posla i omogućuuje Falcau da stalno prijeti na rubu šesnaesterca. Prije dva tjedna Monaco je nakratko izbio na vrh pregazivši Bordeaux s 4:0 uz Falcaov prvi hat trick u gotovo četiri godine.

– Nikad ne podcjenjujte srce borca – napomenuo je 30-godišnjak, koji s 11 golova predvodi listu strijelaca najplodnije momčadi velikih europskih liga. Uz njega, još je 12 igrača postiglo više od četiri gola u La Ligueu, među njima Guido Carrillo (7), Thomas Lemar (6), Valère Germain (5) i Fabinho (5).

“Kneževi” su u 19 kola zabili 56 golova, od čega 34 u deset domaćih utakmica. Nastave li ovim tempom, približit će se rekorderu Racingu iz Pariza, koji je 1959./1960. zaključio prvenstvo s fantastičnih 118 golova. No, to je sporedna meta u odnosu na naslov prvak, na koji Monaco čeka od 2000. godine.

Cijeli tekst čitajte u MAX-u.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije