Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjajni SInković

Valent: Nema tajne, slušaš trenera i jako puno radiš

30.09.2017.
u 14:14

Bralić: Još jednom su Sinkovići pokazali da se radi o doista izvanserijskom materijalu.

Braća Valent i Martin Sinković više nemaju dva vesla (dvojac na pariće), nego svaki po jedno u dvojcu bez. Ali rezultati se ne mijenjaju.

– Nije ovo forma kakvu smo htjeli, no nismo odradili 11 mjeseci kako smo planirali, nego svega pet, što nije dovoljno za vrhunski rezultat. No, uspjeli smo ući u finale jer su dečki očito izvanserijski materijal. Ovo nije uobičajeno što smo napravili, no dečki su talenti i izgleda da ćemo uspjeti – kazao je njihov trener Nikola Bralić, kojem njegovi štićenici skidaju kapu za obavljen ovoljetni posao.

Sinergija s trenerom

U to ime Valent Sinković ističe:

– Svi nam se čude, no nema tu nikakvih tajni. Sve je u treningu. Odradili smo odlično ljeto. Ljudi uvijek misle da postoje neke tajne, no obično je – što jednostavnije, to bolje. Kod nas je to i slušanje trenera, mi vjerujemo u to što s njim radimo.

No, valjda ima nešto i u materijalu kojeg Brale ima u svojim rukama?

- Istina je da ne možete od bilo koga napraviti svjetske prvake i olimpijske pobjednike, no ni najbolji materijal to neće biti bez vrhunskog treninga pa je to sinergija jednog i drugog.

Jesu li Sinkovići mislili da će im, nakon promjene discipline, krenuti baš ovako dobro?

– Jesmo, oduvijek smo mislili da možemo. Ne bismo mijenjali disciplinu da nismo tako mislili. Bilo je tu dosta tehničkih izazova, no mi smo vjerovali da to možemo postići. Mnogima se u početku činilo da su da su Valent i njegov mlađi brat olako napustili komfornu zonu u kojoj su bili dominantni i u kojoj su mogli još godinama osvajati medalje.

– Nakon što smo osvojili sve što smo mogli u dvojcu na pariće, odlučili smo potražiti novi izazov. I ovo sada nas čini još motiviranijim, da postignemo što nitko nije. A ni jedna posada, u novijoj veslačkoj povijesti, dosad nije bila svjetski prvak u dvojcu na pariće, a potom u dvojcu bez. Kada želiš u nečemu biti prvi u svijetu onda je to dodatni motiv, baš kao nam je dodatni motiv to da pokušamo zlato osvojiti u novoj disciplini već na sljedećim Olimpijskim igrama – objasnio je stariji Sinković.

Premda im kao novacima nije fer to stavljati na leđa, Sinkovići sasvim dobro podnose breme favorita i u novoj disciplini. Jer, nakon najboljih vremena u četvrtfinalu i polufinalu, mnogi u njima sada vide i favorite za zlato u sutrašnjem finalu (u 16.38 po hrvatskom vremenu).

Bazen kao nagrada

- Nije nam to teret. Uostalom, čini se da smo se mi, Talijani i Novozelanđani izdvojili od ostalih. Bude li sve u redu to bi trebale biti tri medalje. Gušt će nam biti veslati taj finale, jedva čekamo. Imamo jako dobar osjećaj jer u polufinalu nismo pokazali svoj maksimum. Talijani imaju jaki finiš, Novozelanđani su jaki kroz sredinu utrke, a mi ovaj put nećemo izlijetali kao u dublu jer zasad još nemamo tu tehničku kvalitetu da to činimo. Više ćemo pokušavati kroz sredinu i finiš. Mislim da ćemo se tući za zlato.

Kako sada stvari stoje, čini se da nema povratka na veslanje s dva vesla.

– Zasad je tako. Ne mogu reći što će biti za dvije godine, no kako sada razmišljamo, ostali bismo u dvojcu bez kormilara.

Nije li jednim veslom tehnički zahtjevnije veslati nego dvama?

– Svaka od disciplina ima neke svoje specifične zahtjeve, no u dvojcu bez teže je održavati ravnotežu čamca. Morate biti savršeno sinkronizirani i u tom je smislu teže. Osim toga, mi smo cijelu veslačku mladost proveli u skul veslanju, na dva vesla. U Hrvatskoj krećeš od toga.

U četvrtak nakon utrke, Martin i Valent dobili su dozvolu za odlazak na bazen. Kako li je to strogi Brale dopustio?

– Dopusti li naš trener takvo što kada je zadovoljan? Mora nas nečim počastiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije