Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Legendarni trener

Vaha otkrio što mu pada na pamet na spomen Dinama: To se nije smjelo igrati

07.11.2018.
u 11:48

Plavi su napravili odličan posao koji sad samo treba dovršiti. Svi čekamo proljeće nakon svih tih desetljeća, kaže Vaha

Dvaput su Vahidu Halilhodžiću ukrali Svjetsko prvenstvo, s Obalom Bjelokosti uspješno je prošao kvalifikacije, ali su ga prije SP-a smijenili.

Frustrirajuće je to bilo Vahi, a gotovo nevjerojatno zvuči da mu se to ponovilo, s Japanom je prošao kvalifikacije i, kad se pakirao na SP u Rusiji, i Japanci su ga smijenili. Dugo nije mogao isprati gorčinu zbog toga.

>> Pogledajte video: Navijači stoje u redu kako bi kupili ulaznice za utakmicu Dinamo - Spartak

Čak je dvojio hoće li gledati ovaj zadnji SP, ali oraspoložila ga je naša reprezentacija koju je uredno pratio i hvalio od prvog dana do finala.

No onda se okrenuo poslu, ne više na čelu neke od reprezentacija iako je bilo poziva, odlučio je otići u Nantes. Francuski prvoligaš bio je u nevolji i okrenuli su Vahin broj. Nije ga dočekala u Nantesu idila, nije mu bilo lako na početku, ali sad je krenulo, s tri pobjede zaredom.

S PAOK-om nije trebalo igrati

– Uh, sad je malo lakše, sve izgleda bolje. Nakon te tri pobjede zavladala je i nekakva euforija oko kluba, u gradu. Ali pokušavam sve to smiriti jer daleko je to od dobroga, sve se opet lako okrene – javio nam se Vahid Halilhodžić iz Nantesa i nastavio:

– Klub je bio u teškoj situaciji, kad se to prati onako izvana, vidi se da nije dobro, ali koliko je zapravo loša situacija u klubu, u momčadi, oko kluba, shvatio sam tek kad sam došao i počeo raditi, onda tek ‘snimiš’ kakvih sve problema ima.

No sad je Nantes ipak u sredini tablice, Vaha je opet uspio pokrenuti klub, već se javljaju nekakve ambicije. Ali od te priče je Vaha odmah pobjegao.

– Ma kakve ambicije, nema ih. Bili smo 19. na tablici prije tri kola, sad smo deseti, sve je to još nestabilno, ne treba se odjednom sve pretvoriti u veliki optimizam. Pred nama je važna utakmica, igramo u Rennesu, to je veliki derbi zapadne Francuske, nama posebno važan, kad bismo tu dobro prošli, uhvatili bismo veći mir, to prije jer nam onda slijedi dosta težak raspored.

1/11

Protiv tog Rennesa Dinamo je tražio prolazak u europsko proljeće, tadašnji trener Branko Ivanković ipak nije uspio naći put preko sjeverozapadne Francuske do europskog proljeća.

I Vahid Halilhodžić bio je blizu tog proljeća dok je vodio plave. Bivši trener Dinama prati što radi maksimirski klub u Europi.

– Naravno da pratim, sad svi čekamo da se konačno prezimi u Europi, nakon dugih desetljeća u kojima se to nije uspjelo. Plavi su napravili odličan posao koji sad samo treba dovršiti.

Vi s Dinamom protiv PAOK-a 2010. niste uspjeli, malo je nedostajalo.

– Jooj, svaki put kad mi se spomene Dinamo ili kad nešto pročitam o Dinamu, kroz glavu mi prođe taj PAOK, ja to osjećam kao nekakvu crnu mrlju. Najveći problem u toj zadnjoj utakmici u Maksimiru, kad nam je trebala pobjeda, bila je strašna hladnoća. Ta se utakmica nije smjela tada ni odigrati, bilo je minus 16 ili 17 stupnjeva, teren je bio zaleđen i nije bilo humano igrati. Takav teren više je odgovarao momčadi koja se branila. I onda nam taj PAOK iz jednog udarca zabije gol. Isto nam se dogodilo i u Grčkoj, u dvije utakmice dva udarca i zabiju dva gola. Strašno mi je bilo krivo, i još je, što tada nismo prošli u europsko proljeće, svi smo to očekivali, i po toj zimi bio je pun stadion, došlo je na desetke autobusa navijača iz BIH, krivo mi je zbog svih tih ljudi, ali i Dinama.

Današnji Dinamo upisao je čudesan start, u tri utakmice upisao je tri pobjede i sad kod kuće protiv slovačkog Spartaka ima priliku kakvu ne smije ispustiti.

>> Pogledajte tko su najskuplje plaćeni hrvatski sportaši

– Dinamo je 90 posto ‘unutra’. No često se znalo, kad se dođe blizu nekakvog cilja, ući u probleme, stvori se pritisak pred te odlučujuće utakmice. Držim da će trener Bjelica morati više poraditi na psihološkoj pripremi svojih igrača nego na nekakvoj taktici, ma dečki se samo ne smiju preplašiti mogućnosti pobjede i plasmana u proljeće, sad kad su tako dobre stvari već napravili, samo treba nastaviti jednako dalje i u četvrtak. Znam da je nekoliko puta, ne samo sa mnom, Dinamo bio blizu prolaska, ali sad je doista vrijeme da se sve to prekine – veli Vaha.

Hoćete li možda doći na utakmicu?

– Bilo bi lijepo, ali to mi je nemoguće u ovom trenutku, imam taj derbi s Rennesom, radim od jutra do mraka u klubu i jedva čekam reprezentativnu stanku da još posložim neke stvari.

Od visibaba do suncokreta

Dojam je da ste u Nantesu zatekli situaciju sličnu onoj u kojoj je bio Dinamo kad ste došli.

– Jako je to slično, ma i nije me tako loša slika zatekla samo u Dinamu, slično mi je bilo i kad sam dolazio u Rennes, Lille, pa i PSG. U takvim situacijama posao je strašno težak, kad vidite da su u klubu svi potonuli, ne samo igrači nego i treneri, liječnici, ljudi koji rade u klubu, koje srećete po hodnicima. Nije to lako razbuditi, sve u klubu uvjeriti da se može nešto dobro napraviti pa da se krene s rezultatima. Tako je bilo i u Dinamu kad sam došao, ali dosta su brzo prihvatili to što sam im govorio – prisjetio se Vaha.

Sjećamo se dobro kako je rekao kad je došao u Maksimir da su mu igrači i svi u klubu bili kao visibabe, pognutih glava, no vrlo su brzo počeli biti suncokreti.

1/16

– Uspjeli smo tada sve dosta brzo i dobro napraviti, ušli smo u Europsku ligu, na kraju je Dinamo bio prvak, ali opet me peče taj PAOK, jako me žalosti što tada nismo uspjeli, no sad Dinamo ima veliku priliku, igra dobro i to je pretvorio u zasluženi rezultat, zaslužio je i da konačno dočeka to proljeće u Europi nakon toliko čekanja, nakon što mu je toliko puta falio taj jedan korak do tog željenog rezultata. No sada je na najboljem putu, ovu priliku jednostavno ne smije ispustiti – kazao je Vaha kojem smo poželjeli da bude uspješan u Nantesu pa da se možda s Dinamom sretne sljedeće godine u Europi, što bi značilo da je i s tim klubom napravio pravi posao.

– Ha-ha, ne bih ja sad o tome ni razmišljao kad je o Nantesu riječ, daleko smo mi još od toga da razmišljamo o vrhu u Francuskoj i o Europi – zaključio je Vahid Halilhodžić.

Komentara 8

DU
Deleted user
13:12 07.11.2018.

Vlaha je simpatičan čovjek a trener to je već drugi par opanaka da je tako dobar kako ga ova prodana piskarala hvale vjerojatno bi sjedio na klupi Reala ili barem Bayerna.

SX
sudbina x
12:39 07.11.2018.

Tko je ovaj sveznadar...?

LE
LeandroZG
12:17 07.11.2018.

Jel on zbilja toliko kompetentan koliko ga vi gurate? Gdje god je dosao, otjerali su ga i non stop se frajer prikazuje kao neko zrtveno janje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije