Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.06.2021. u 19:55

Hrvatska i Češka odigrale su 1:1 u 2. kolu skupine D Europskog prvenstva. Gubili su naši 0:1 od 37. minute, no već početkom poluvremena, u 47. minuti, Perišić je postavio konačnih 1:1. Bod je to kojim vatreni ostaju u igri za drugi krug, no igra nam jedino pobjeda protiv Škotske u posljednjem kolu koje se igra 22. lipnja u 21 sat.

Hrvatska je bila bezidejna u prvom dijelu, no izmjene koje je Dalić napravio donijele su nam taj veliki bod.

Otužan ambijent gotovo praznoga stadiona Hampden Park ugostio je reprezentacije Hrvatske i Češke, po protokolu trebalo je biti samo 12 tisuća ljudi na tribinama, a nije ih bilo niti toliko. A baš ovaj stadion, hram škotskoga nogometa, drži europski rekord posjećenosti u međunarodnim utakmicama: 1937. godine sraz Škotska – Engleska na Hampdenu uživo je pratilo 149.415 gledatelja.

Dalić je Česima suprotstavio sastav u kojemu je nakon duljega vremena Andreja Kramarića postavio na njegovu poziciju polušpice, na krila je instalirao Perišića (desno) i Brekala (lijevo), a u obranu Lovrena umjesto Ćalete-Cara. I na žalost, niti jedna od izbornikovih ideja u prvome dijelu nije pala na plodno tlo.

Ilustracija toga su brojčani pokazatelji iz prvoga dijela igre: Česi su imali 52 posto posjeda lopte, imali su više šuteva prema vratima (6:4), u šutevima u okvir bilo je 1:1, imali su veću točnost u dodavanjima (82:80 posto), više paseva (178:166) i ono najvažnije – vodili su 1:0.

Igra hrvatske reprezentacije ničime nije odudarala od bljedunjavih izvedbi na koje smo već neko vrijeme naviknuti. Ovoga puta čak je i Luka Modrić iskazivao nesigurnost, djelujući prilično umorno, a izostanak vođe na travnjaku, igrača koji diktira ritam, okreće strane, kreira i stvara viškove, situacija je u kojoj se naši teško snalaze. Osobito protiv tako fizički snažne grupacije kao što je Češka.

Nismo bili konkretni

Česi su od početka gospodarili travnjakom radeći pritisak na naše bočne igrače. Međutim, izuzev dvije polušanse, u prvih 45 minuta nisu iskazali konkretnost, sve dok se nije dogodio jedan kobni prekid. U toj 34. minuti Lovren je nakon ubacivanja iz kuta u skoku sa Schickom neoprezno podignuo laktove i premda u tom duelu nije bilo ni najmanje namjere udaranja suparničkog igrača, Čeh je pao na tlo obliven krvlju. Sudac je konzultirao snimku i nije mu preostalo ništa drugoga nego dosuditi kazneni udarac, a Schick je, još uvijek krvavoga nosa, smireno zakucao loptu iza Livakovićevih leđa.

Foto: Reuters

Ivanu Perišiću očito ne odgovara pozicija na desnome krilu, pa s te strane praktički nije dolazila nikakva opasnost pred češki gol. Istina, Ivan je imao izvrsnu prigodu u 23. minuti nakon izrađene akcije iz prekida, ali udarac je bio mlak i češki ga je vratar lakoćom ukrotio.

Najbolja naša prigoda u prvom poluvremenu dogodila se minutu nakon češkoga vodstva; Brekalo je fino namjestio šansu Rebiću, a Imoćanin izrazito loše pucao u čistoj mat-situaciji.

Foto: Reuters

Izbornik Zlatko Dalić odmah je na početku drugoga poluvremena krenuo u radikalne rezove; Petković je ušao umjesto Rebića, debitant Ivanušec umjesto Brekala, pa je Perišić odmah bio prebačen na poziciju lijevoga krila. I bio je to jackpot i početak drugoga dijela igre iz najljepših snova: okomica Matea Kovačića iz sredine terena sjela je u noge Perišića, on se namjestio na desnu nogu, a onda razornim šutem desnicom rasparao češku mrežu. Ivanu je ovo 29. pogodak za reprezentaciju i sada se izjednačio s Eduardom da Silvom na golgeterskoj rang-listi vatrenih.

Poletni Nikola Vlašić

Ubrzo je, na krilima euforije nakon izjednačenja, Dalić povukao s travnjaka slavljenika Kramarića (danas navršava 30 godina) i uveo poletnoga Nikolu Vlašića. U pojedinim trenucima ovoga razdoblja igre činilo se kako vatreni opet djeluju sigurno, odlučno i energično, premda nakon Perišićevoga pogotka dugo nije bilo izrazite prigode pred češkim golom. Do kraja naši nisu uspjeli zabiti, ostalo je nažalost 1:1.

Komentara 171

BI
billynik
18:19 18.06.2021.

Katastrofa od igre, bravo Daliću.

FR
freeshooter
17:17 18.06.2021.

Kada nemaš znanja i sigurnosti, tada izmišljaš i lutaš, i radiš privid znanja, i pri tome rasturaš repku, očito samouke viceprvake svijeta...

PE
Penada
17:21 18.06.2021.

.Dalicu daj ostavku......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije