Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradski derbi u finalu

Chelsea unutar 23 minute zabio četiri komada Arsenalu i osvojio Europsku ligu

Chelsea
Foto: Reuters/Pixsell
1/13
29.05.2019.
u 22:34

Eden Hazard se izdvojio kao prvo ime utakmice uz dva pogotka i asistenciju

Nogometaši Chelseaja pobjednici su Europske lige nakon što su u finalnom susretu na Olimpijskom stadionu u Bakuu pobijedili Arsenal s 4:1.

Golove za Bluese zabili su Olivier Giroud (49.), Pedro (60.) i Eden Hazard (65.-11m, 72.), dok je pogodak za Topnike postigao Alex Iwobi u 68.

Hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić pružio je sjajnu predstavu. Igrao je do 76. minute i sudjelovao je u akcijama za prva tri gola Modrih

Chelsea je osvojio šesti europski trofej u svojoj povijesti, pri čemu drugi naslov pobjednika Europske lige nakon što su u ovom natjecanju slavili i 2013. godine.

Bluesi imaju i Ligu prvaka osvojenu 2012. godine, te Kupa kupova (1971, 1998), te jedan europski Superkup (1998). Još tri puta su poraženi u finalima.

Klub sa Stamford Bridgea može se pohvaliti i kako je jedan od tek četiri kluba koji je osvojio "europski treble", sva tri europska kupa. To je uspjelo još jedino Ajaxu, Juventusu i Bayernu.

Arsenalu je to bilo sedmo euro-finale i čak šesti poraz. Topnici su do sada osvojili jedino Kup kupova 1994. godine pobjedom protiv Parme.

Premda su do sada u devet finala u Kupu UEFA i Europskoj ligi igrali klubovi iz iste zemlje, prvi put se dogodilo da u finalu igraju klubovi iz istog grada.

Bilo je to i tek treće englesko finale u povijesti europskih kupova. Prvi put Englezi su bili na suprotnim stranama 1972. godine kada su Tottenham i Wolverhampton igrali prvo finale Kupa UEFA, a potom i 2008. kada su u finalu Lige prvaka igrali Manchester United i Chelsea.

Za nekoliko dana slijedi i četvrti engleski okršaj kada će se Liverpool i Tottenham susresti u finalu Lige prvaka.

Važnost susreta je očito ukočila obje momčadi jer smo u prvih 45 minuta vidjeli lošu predstavu bez većih uzbuđena. Kako se igralo u Bakuu najbolje pokazuje podatak kako su tijekom prvog poluvremena upućena tek dva udarca u okvir gola i oba su puta pucali igrači Chelseaja. 

U 33. minuti je zaprijetio Palmieri, a sedam minuta kasnije i Giroud, no Čech je sjajno reagirao. Arsenal je u prvom dijelu samo jednom ozbiljnije ugrozio suparnička vrata, u 28. minuti je sa 20 metara opalio Xhaka, a njegov udarac je završio tik povrh gola.

Nastavak je srećom, ponudio sjajan nogomet i nakon četiri minute vidjeli smo prvi pogodak, a strijelac je bio Olivier Giroud kojem je to bio 11. gol ove sezone s kojim je postao najbolji strijelac Europske lige.

U akciji za pogodak Bluesa sudjelovao je i Kovačić koji je uposlio Emersona Palmierija, a ovaj ubacio u kazneni prostor gdje je francuski napadač sjajno reagirao glavom.

Pogodak Bluesa otvorio je utakmicu i u 60. minuti vidjeli smo i drugi gol, ponovo u mreži češkog vratara, a u akciji je ponovo sudjelovao i hrvatski veznjak.

Kovačić je lijepo na krilu uposlio Edena Hazarda koji je vratio povratnu loptu u kazneni prostor do Pedra, a ovaj zabio za 2:0. Pet minuta kasnije Chelsea je načinio korak bliže trofeju nakon što je Hazard realizirao kazneni udarac koji je skrivio Maitland-Niles srušivši Girouda. 

Samo tri minute kasnije Iwobi je vratio nadu Topnicima smanjivši na 3-1, no radost navijača Arsenala kratko je trajala jer su Hazard i Giroud u 72. minuti uništili suparničku obranu, a belgijski veznjak svojim drugim golom na utakmici vratio prednost Chelsea na tri razlike.

Za razliku od Chelseaja koji je večeras igra samo za trofej, Arsenal je imao još jedan veliki ulog - Ligu prvaka. Topnici kroz prvenstvo nisu uspjeli izboriti elitno nogometno natjecanje, a to im nije uspjelo niti večeras pa će već treću sezonu ostati izvan tog natjecanja.

Chelsea je do trofeja dogurao bez poraza, sa 12 pobjeda i tri remija, a zanimljivo 'Bluesi' su rekordnih 18 utakmica u nizu bez poraza u ovom natjecanju. 

Mateo Kovačić igrao je 75 minuta, nije zabijao niti asistirao, ali upisao se u povijest. Postao je deveti hrvatski nogometaš koji je slavio u Kupu Uefa ili Europskoj ligi, ali još značajniji je podatak da mu je ovo četvrta godina zaredom u kojoj je osvojio Europsku titulu.

Posljednje tri sezone osvajao je europski naslov u dresu Real Madrida, a sada i Europsku ligu s Chelseajem.

Mateo je postao tek drugi hrvatski nogometaš koji je osvojio i Ligu prvaka i Europsku ligu. Prije njega to je uspjelo tek Ivanu Rakitiću koji sa Sevillom slavio u Europskoj ligi (2014.), a potom s Barcelonom u Ligi prvaka 2015.

U povijest se upisao i Kovačićev suigrač Pedro, koji je postao tek peti igrač koji je zabijao u finalima Lige prvaka i Europske lige, nakon Allana Simonsena, Hernana Crespa, Dmitrija Alenjičeva i Stevena Gerrarda.

 

Ključne riječi

Komentara 12

ZI
ziko555
22:36 29.05.2019.

Hazard i Kovacic klase za sebe.

Avatar Klint
Klint
23:06 29.05.2019.

Bravo Mateo, sad pokaži u repki da si sazrio!

PI
pinkec
23:51 29.05.2019.

Bravo za Matea Kovačića i ekipu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije