Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ždrijeb

Hrvatskoj opet teška skupina u Ligi nacija, stiže nam repriza finala SP-a!

Hrvatska nogometna reprezentacija
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/10
03.03.2020.
u 18:41

Vatreni su u prošlom natjecanju igrali protiv Engleske i Španjolske, bili posljednji u skupini te su trebali ispasti iz prvog jakosnog razreda. No prvi razred se proširio te je Hrvatska ponovno među najjačima

Hrvatska nogometna reprezentacija će u drugom izdanju Lige nacija igrati protiv Portugala, Francuske i Švedske.

Atraktivna skupina u kojoj ćemo imati igrati protiv aktualnih svjetskih prvaka (Francuske), te protiv aktualni prvaka Europe i Lige nacija (Portugala). Natjecanje kreće nakon Europskog prvenstva, u rujnu.

>> Evo kako će 'srebrni' hrvatski reprezentativci izgledati 2058. godine

Hrvatska nogometna reprezentacija
1/25

Ždrijeb najjače Lige nacija, LIGA A:

Skupina 1
Nizozemska, Italija, BiH, Poljska

Skupina 2
Engleska, Belgija, Danska, Island

Skupina 3
HRVATSKA, Švedska, Francuska, Portugal

Skupina 4
Švicarska, Španjolska, Ukrajina, Njemačka

Na ždrijebu u Amsterdamu su bili izbornik Zlatko Dalić i predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Drugo je to izdanje ovog novog natjecanje koje se odigrava pod okriljem Uefe, a čiji je cilj zamijeniti prijateljske utakmice reprezentacija. Natjecanje počinje u rujnu ove godine i te će se utakmice igrati u svim klasičnim Fifinim terminima, a zbog njega su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru pomaknute za ožujak 2021. godine.

Hrvatska je i lani igrala u elitnom A razredu Lige nacija i u skupini s Engleskom i Španjolskom bila na trećem mjestu, zbog čega je trebala ispasti u B razred, ali kako je ove sezone došlo do proširenja, ostali smo u eliti.

Ovoga puta u skupini su po četiri reprezentacije, a igrat će se po šest kola. Pobjednici će osigurati plasman na završnicu, a reprezentacije koje završe posljednje u skupini, sljedeće sezone, ovoga puta za stvarno, ispadaju u B razred, dok će njihova mjesta zauzeti ovosezonski pobjednici skupina u B razredu.

Zlatko Dalić prošle se sezone, nimalo ne podcjenjujući Ligu nacija, ipak odlučio iskoristiti to natjecanje za uigravanje momčadi uoči kvalifikacija za Euro.

Foto: Reuters/Pixsell

Kako su vatreni nakon SP-a ostali bez nekoliko ključnih igrača, naš je izbornik upravo u tom natjecanju tražio dobitnu formulu za budućnost, a u tome je i uspio.

Kao što smo već napisali, pobjednici skupina u A razredu igrat će polufinale završnog turnira 2. i 3. lipnja 2021., a utakmica za treće mjesto i finale je 6. lipnja. Domaćin završnog turnira bit će jedan od polufinalista.

Iako je bilo dosta skepse oko Lige nacija, prva sezona pokazala je da bi to moglo biti poprilično interesantno, iako se na samim pravilima treba dodatno poraditi. Bilo je u prvoj sezoni spektakularnih utakmica i svakom navijaču lijepo je vidjeti kada njihova reprezentacija odmjerava snage s jakim suparnicima.

Također, i financijski aspekt poprilično je zanimljiv pa je, primjerice, prošlogodišnji osvajač Portugal zaradio 10,5 milijuna eura, drugoplasirana Nizozemska devet, a trećeplasirana Engleska osam. Nagradni fond za drugu sezonu još uvijek nije objavljen, ali taj bi se iznos, nagađa se, trebao i povećati.

U natjecateljskom smislu ovo natjecanje olakšava i plasman na velika natjecanja. Kako? Kvalifikacije za SP igrat će se od ožujka 2021. i postojat će deset kvalifikacijskih skupina.

U Katar će izravno pobjednici tih grupa, dok će deset drugoplasiranih iz kvalifikacija, plus još dvije najbolje iz Lige nacija, a koje ne budu već osigurale SP u Kataru, ući u doigravanje.

Tamo će se, dakle, naći 12 reprezentacija, a u međusobnim srazovima još će tri reprezentacije otići u Katar. Prvo će se izvući šest parova i te će reprezentacije odmjeriti snage kod kuće i u gostima. Nakon toga šest će se reprezentacija naći u finalu doigravanja u kojem ćemo imati nova tri para. Pobjednici tih susreta izborit će SP 2022. godine.

No, prije svega toga, pred vatrenima je Europsko prvenstvo na kojemu se nadamo novom velikom rezultatu. Stoga je i nepoznato kako će, i s kim na klupi, vatreni ući u Ligu nacija.

Ždrijeb Lige nacija, ostale lige:

LIGA B

Skupina 1
Austrija, Norveška, Sjeverna Irska, Rumunjska

Skupina 2
Češka, Škotska, Slovačka, Izrael

Skupina 3
Rusija, Srbija, Turska, Mađarska

Skupina 4
Wales, Finska, Irska, Bugarska

LIGA C

Skupina 1
Azerbajdžan, Luksemburg, Cipar, Crna Gora

Skupina 2
Armenija, Estonija, Makedonija, Gruzija

Skupina 3
Moldavija, Slovenija, Kosovo, Grčka

Skupina 4
Kazahstan, Litva, Bjelorusija, Kazahstan

LIGA D

Skupina 1
Malta, Andora. Latvija

Skupina 2
San Marino, Lihtenštajn, Gibraltar

>>>> Pogledajte luksuzni kamp vatrenih na EURU 2020.

 

Komentara 14

DI
diazrm
18:49 03.03.2020.

U Zagreb Portugal, u Split Francuska, a u Osijek Švedska, još kad bi im stadion bio gotov. Odlično.

LO
lojtra2
19:14 03.03.2020.

Nama je teška skupina. Kako li je tek Švedima? :)

CA
cortesova arkebuza
18:58 03.03.2020.

Prave utakmice protiv odličnih reprezentacija,samo Francuze ili Portugal bi masno platili gledati Ih u HR, zato su ovo vrhunske prigode mjeriti se sa najboljima. Igramo protiv europskih i svjetskih prvaka i do sad baš protiv njih nikad nismo pobjedili. Evo nam prigode, napokon ih pobjediti, mi smo to definitivno u stanju... Naprijed Hrvatska....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije