Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Utakmica za prestiž

Švedska porazila Hrvatsku u revijalnoj utakmici, kauboji su šesti na svijetu

Švedska porazila Hrvatsku u revijalnoj utakmici, kauboji su šesti na svijetu
Foto: Reuters/PIXSELL
26.01.2019. u 22:47

Rukometaši Hrvatske osvojili su na kraju šesto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj. U posljednjoj utakmici turnira, onoj za peto mjesto, izabranici Line Červara izgubili su od Švedske sa 28:34. Onog trenutka kada se Červar odlučio da ne igra Domagoj Duvnjak bilo je jasno da u ovoj utakmici nećemo dobro proći.

- Duvnjak se žalio na sitnu ozljedu i nije ga imalo smisla uvoditi u igru u utakmici koja nam puno ne znači – rekao je Červar koji je uoči utakmice napravio i treću, posljednju izmjenu – umjesto Blaževića u momčad je uvrstio Jotića.

Već nakon nekoliko uvodnih minuta bilo je jasno kako nam obrana neće biti na onom nivou na kakvom je bila u prijašnjim utakmicama. Na kraju krajeva primili smo 34 pogodaka što je previše.

- Nismo imali koncentracije, posebice u prvih pola sata gdje smo u napadu izgubili sedam, osam lopti. Obrana nije bila čvrsta, obrana 5-1 nije funkcionirala pa smo veći dio utakmice igrali obranu 6-0. Uz sve nedaće promašili smo i nekoliko zicera. Nismo bili top, ali moram biti zadovoljan jer smo ostvarili glavni cilj, plasman na kvalifikacijski turnir za odlazak na Olimpijske igre u Tokio – istaknuo je Červar.

Kad je već sve bilo gotovo izbornik je dao priliku onim igračima koji uopće nisu igrali (Bećiri, Jotić) i nekima koji su manje igrali (Vida, Vranković).

-  Šveđani su imali kvalitetniju klupu, postigli su jako puno laganih pogodaka. No, bez obzira na ovaj poraz mi smo dobili nekoliko mladih igrača, dobili smo momčadski duh, a kad nam se priključe svi oni ozlijeđeni igrači kojih nije bilo ovdje poput Marića, Pavlovića, Mamića, Božić-Pavletića, Šušnje...bit ćemo još jači. Nemojte zaboraviti da smo na polovici turnira ostali bez Luke Cindrića koji se također ozlijedio. Na kraju smo završili ispred europskih prvaka Španjolaca. Pobijedili smo na turniru svjetske prvake, Francusku. Nije ni to loše, zar ne? – pita se Červar.

Već u travnju nas očekuju kvalifikacijske utakmice za odlazak na Europsko prvenstvo 2020. godine. Igramo protiv Srbije, prvo u Beogradu, potom u Zadru.

>> Pogledajte izjavu Line Červara nakon pobjede nad Francuzima

-  Morat ćemo do tada pronaći rješenje na lijevom vanjskom. Imamo tri univerzalna igrača koja pokrivaju tu poziciju, Duvnjaka, Karačića i Cindrića, ali nam treba jedan pravi šuter. Radit ćemo na tome da ga i pronađemo kako bi imali još jedno dodatno rješenje u napadu – istaknuo je Červar.

Zvuči pomalo nevjerojatno, ali protiv Švedske Lino nijednom nije igrao sedam na šest. Da li je moguće da je odustao od tog stila? Nekako ne vjerujemo, ali pokazat će vrijeme.

- Malo smo tužni što odlazimo kući porazom, ali previše je bilo umora i previše ozljeda. Karačić i Horvat igrali su s ozljedama i svaka im čast što su stisnuli zube – rekao je Luka Stepančić.

Možda bi izgubili s manjom razlikom da se Karačić nakon jednog nezgodnog pada, 15 minuta prije kraja, nije povukao na klupu.

- Obrana nije bila prava, ne znam zbog kojeg razloga. Nismo znali iskoristiti početne obrane Šege. No, ne idemo doma razočarani i vjerujem kako će ova reprezentacija u skoroj budućnosti igrati za medalju. Ma, mogli smo već i ovdje igrati polufinale, ali nedostajalo je samo malo više sreće – istaknuo je Karačić.

Za jednog našeg igrača ovo je bilo posljednje veliko natjecanje. Ivan Stevanović debitirao je na vratima reprezentacije u 33. godini, a odlazi tri godine kasnije. Zahvaljujući njegovim obranama osvojili smo broncu na EP-u u Poljskoj 2016., a njegove obrane protiv Norveške u kvalifikacijama, odvele su nas na olimpijske igre u Rio.

-  Nema smisla da se više guram. Ima puno mlađih vratara koji dolaze. Tu su i Fićo, i Mate Šunjić i Pešić koji će uz Šegija nositi reprezentaciju kasnije. Naravno, ako me budu trebali, bit ću tu, ali mislim da je moja priča ovdje završena. Mislim da sam svoj dio dao i da je što se mene tiče taj dio je gotov. Žao mi je radi toga, ali ima puno onih koji čekaju priliku i neću puno nedostajati – rekao je Stevanović.

Kapetan Domagoj Duvnjak za kraj je rekao:

- Odigrali smo jedan dobar turnir. Zahvalio bi se svim navijačima koji su nas pratili, posebno u Münchenu i Kölnu. Vratit ćemo se još jači. Svim mojim suigračima želim da se vidimo zdravi u travnju kako bi išli u nove pobjede – rekao je Duvnjak. 

U utakmici za sedmo mjesto Španjolska je uz dosta muke pobijedila Egipat sa 36:31 i tako izborila nastup u kvalifikacijama za olimpijske igre. 

>> Pogledajte kako nastup rukometaša na SP-u komentira naš novinar Mladen Miletić

Komentara 45

NO
Nordovest
22:01 26.01.2019.

Červar da živi još sto godina ( a sto skoro ima) ne može shvatiti rukomet kakav igraju Danska, Norveška i Švedska. On misli da je rukomet šah, gdje on sjedi na klupi i miče igrače na terenu, a oni ne moraju ni trčati, ni skakati, ni misliti.

MA
MataBobo
21:27 26.01.2019.

...a šta da se Švedanima da igrati...

DU
Deleted user
22:06 26.01.2019.

Sve u svemu, kad vidim kako smo se vratili našem specijalitetu: puštanju svakoj šuši da s pivota zabije koliko hoće, nismo bolje ni zaslužili. Bez pucača, izoliranih krila, bez ijedne akcije...loš rukomet igramo. Daleko smo mi ovakvi od modernog i brzog rukometa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije