Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaboravljeni sudar u Manausu

Utakmica o kojoj se ne priča: 'Miki Rapaić šokirao je Brazil, a Runje je skidao bombe Robertu Carlosu! Nismo ni znali tko je taj'

Leiria: Euro 2004., skupina B, Hrvatska - Francuska, 17.6.2004.
Foto: Tony Marshall
07.12.2022.
u 22:09

– Čega se sjećam iz Manausa? Lude atmosfere (igralo se na stadionu Vivaldo Lima pred 40.257 gledatelja, nap.a.), a potom i početka utakmice. Faul za Brazil "ispod" centra igrališta, loptu namješta Roberto Carlos, nitko od nas nema pojma tko je on, a on šalje bombu u rašlje koju Runje fantastično skida! E da, Runje je u toj utakmici branio fantastično – prisjeća se danas 53-godišnji Zujo Mladinić

Rijetki će se sjetiti kako su se nogometne reprezentacije Brazila i Hrvatske prvi put sastale još 1996. godine, kada je naša tzv. olimpijska selekcija do 23 godine (iako nikada nije sudjelovala na Olimpijskim igrama) u prijateljskoj utakmici gostovala u Manausu. I šokirala favoriziranoga domaćina odigravši 1:1.

Luda atmosfera i početak

Zbilo se to 22. svibnja 1996. godine, u razdoblju kada je Brazil bio aktualni svjetski prvak i pripremao se za nastup na Olimpijskim igrama u Atlanti. Tada je poziv bio upućen Hrvatskom nogometnom savezu, koji ga je rado prihvatio i u Manaus poslao ovu hrabru ekspediciju: Vedran Runje, Danijel Štefulj, Mario Cvitanović, Srđan Mladinić, Ivan Jurić, Grgica Kovač, Mario Čižmek, Tomislav Rukavina, Silvio Marić, Miki Rapaić, Davor Vugrinec. S klupe su ušli Stjepan Tomas, Ivo Milić, Jurica Vučko i Mario Ivanković (za one koji ga se ne sjećaju – tadašnji igrač Varteksa) te Domagoj Kosić. U igru nije bio ušao samo pričuvni vratar Vladimir Vasilj. Selekciju sastavljenu isključivo od igrača iz hrvatske lige okupio je i vodio izbornik Martin Novoselac.

A pogledajte kako je izgledao sastav Brazila: Dida – klub: Cruzeiro, Flavio Conceicao – Palmeiras (Marcelinho Paulista – Corinthians), Aldair – Flamengo, Alexandre Lopes – Corinthians, Roberto Carlos – Inter, Ze Elias – Corinthians, Amaral – Palmeiras (Beto – Sporting), Rivaldo – Deportivo, Juninho – Middlesbrough, Luizao – Palmeiras, Savio – Flamengo. Čak trojica iz ovoga sastava postat će poslije zvijezde Real Madrida, Flavio Conceicao, Roberto Carlos i Savio, zatim Rivaldo se proslavio u Barceloni, vratar Dida u Milanu, Aldair u Romi, Ze Elias u Interu... Brazilce je vodio njihov legendarni izbornik, svjetski prvak iz 1970. godine, danas 91-godišnji Mario Zagallo.

Podsjetnik na ovu, pomalo zaboravljenu utakmicu, nastao je zahvaljujući Srđanu Zuji Mladiniću, nekadašnjem igraču Hajduka i Dinama, koji u knjizi pod nazivom "Spomenica" čuva zapis sa svake utakmice koju je odigrao u profesionalnoj karijeri. Za ovu, Brazil – Hrvatska 1:1, kaže da mu je jedna od najdražih.

22.12.2010., Dom sportova, mala dvorana, Zagreb - Srdjan Mladinic, bivsi nogometas Hajduka i Dinama.rPhoto: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

– Čega se sjećam iz Manausa? Lude atmosfere (igralo se na stadionu Vivaldo Lima pred 40.257 gledatelja, nap.a.), a potom i početka utakmice. Faul za Brazil "ispod" centra igrališta, loptu namješta Roberto Carlos, nitko od nas nema pojma tko je on, a on šalje bombu u rašlje koju Runje fantastično skida! E da, Runje je u toj utakmici branio fantastično – prisjeća se danas 53-godišnji Mladinić, pa nastavlja:

– Mi smo igrali tehnički dobro, onako u našem stilu, nismo se prepali, a imali smo brzinu prema naprijed. Pa pogledajte naš sastav: Vugrinec, Rapaić, Marić... Nakon utakmice uzeo sam Aldairov dres, koji sam poslije poklonio. Od svih dresova koje sam dobio od suparničkih igrača čuvam samo Asprillin iz Newcastlea.

Jedna sjajno izvedena kontra Hrvatskoj je u Manausu donijela vodstvo u 36. minuti, kada je Miki Rapaić iščupao loptu od ležećega vratara Dide i plasirao je u prazan gol. Savio je postigao pogodak za izjednačenje u 47. minuti.

11.10.2006., stadion Maksimir, Zagreb - Kvalifikacijska utakmica za Europsko prvenstvo, Hrvatska - Engleska. Milan Rapaic, Eduardo da Silva. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Cijela Hrvatska govori o nadolazećoj utakmici s Brazilom, svi se bave prognozama, taktikama, sastavom... Evo i Zujine ideje, uopće se ne čini lošom.

– Neka Dalić igra 3-5-2, da ga iznenadi: na golu Livaković, trojica u obrani Šutalo, Gvardiol, Lovren, na bokovima desno Juranović i lijevo Oršić, koji je to igrao kod Krznara u Dinamu, u sredini Brozović, Modrić i Kovačić, a naprijed Perišić i Petković, koji može zadržati loptu – predlaže Mladinić svoju koncepciju za Brazil.

Runje skidao sve živo

Današnji trener Šibenika Mario Cvitanović bio je jedan od junaka Manausa prije 26 godina. I danas se živo sjeća sudara s Brazilcima.

– Igralo se po nepodnošljivoj vlazi, a mi smo se skupili zbrda-zdola, gotovo da smo se jedva međusobno poznavali, a odigrali smo sjajno! Najbolji igrač utakmice bio je naš vratar Runje, koji je bio ocijenjen čistom desetkom. Skidao je sve živo! – kaže Cvitanović.

11.08.2010., Bratislava, Slovacka - Hrvatska nogometna reprezentcija u obilasku Bratislave.Danas ce Hrvatska na stadionu Pasienky odigrati prijateljsku utakmicu protiv Slovacke.Mario Mandzukic, Darijo Srna, Vedran Runje.r"nPhoto: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Niste bili impresionirani Brazilcima?

– Ma čega bismo se bojali! Evo, ja se sjećam da Rivaldo, tada zvijezda Deportiva, od sto dodavanja u svih sto je bio točan, a opet nam nisu mogli ništa. Ja sam kao lijevi branič čuvao Flavija Conceicaa. Desnog beka? Ne, igrao je krilo, ali to je bila takva utakmica u kojoj Brazil nije imao bekova – svi su na terenu bili napadači, jurilice! Da, ta utakmica baš je bila doživljaj za pamćenje.

Može li Hrvatska u jednoj utakmici u Dohi ponoviti čudo iz Manausa?

– U jednoj utakmici sve je moguće. Ključno je pitanje hoće li se Luka uspjeti regenerirati – naglasio je Cvitanović.

Usput, reprezentacija Brazila koja je tada ugostila Hrvatsku na nadolazećim je Olimpijskim igrama u Atlanti osvojila brončanu medalju. Brazil je inače aktualni olimpijski prvak s Igara u Tokiju, a iz te momčadi na Svjetskom prvenstvu u Kataru su Dani Alves, Bruno Guimaraes, Antony i Richarlison.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije