Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boca - River

Utakmica najvećeg rizika u povijesti Španjolske

09.12.2018.
u 16:19

Iako je Madrid 9500 km udaljen od Buenos Airesa, nema sumnje da će tisuće navijača pratiti svoje ljubimce

Boca Juniors i River Plate napokon će danas od 20.30 sati odlučivati prvaka Južne Amerike za 2018. godinu, a igrat će u – Madridu. Bit će to treći pokušaj uzvrata nakon što je prvi dvoboj na Bocinoj Bomboneri zaključen s 2:2. Patološka mržnja između pristaša suparnika iz Buenos Airesa onemogućila je uzvrat koji je predviđen za 28. studenoga pa odgođen za dan poslije. Riverovi su huligani zasuli autobus s Bocinim igračima kamenjem i suzavcem, ozlijedivši nekoliko članova gostujuće momčadi. Nakon incidenta, vodstva obaju klubova suglasila su se da je utakmica neodrživa, a budući da se bura strasti nije stišala ni sutradan, kontinentalni savez Conmebol i klubovi morali su iznaći novo rješenje.

Divlje bande ne smiju doći

Nekoliko se gradova javilo sa željom da organizira susret – kolumbijski Medellin, brazilski Belo Horizonte, talijanska Genova, odakle potječu Bocini osnivači, i katarska Doha. U jednom se trenutku činilo da će Doha biti odabrana zbog blizine Abu Dhabija, gdje će budući južnoamerički prvak sudjelovati na Svjetskom klupskom kupu od sredine prosinca. No vrh Conmebola sjetio se Madrida zbog poveće kolonije Argentinaca u Španjolskoj, zračne luke odlično povezane s Argentinom, iskustva s organiziranjem utakmica visokog rizika i vremenske zone koja pogoduje i europskim i američkim gledateljima.

Navodno je Conmebolov predsjednik Alejandro Domínguez u privatnom razgovoru iznio ideju o selidbi finala Realovu voždu Florentinu Pérezu, a ovaj je pristao za dvije minute. Dulje je trebalo nagovarati same River i Bocu. River se isprva odbijao odreći prednosti domaćeg terena, a Boca je zahtijevala od Conmebola da joj dodijeli trofej bez borbe jer su suparnički navijači krivi za otkazivanje uzvrata.

1/8

No, budući da dodjela naslova bez borbe ne donosi nikakvu zaradu Conmebolu, televizijama i sponzorima, klubovi su se osvijestili i pristali igrati, pa makar na drugoj strani oceana.

S obzirom na naziv i smisao Cope Libertadores, mnogim je Južnoamerikancima šaljivo to što će pobjednik za 2018. biti odlučen u glavnom gradu zemlje bivših osvajača, Španjolske. Najprestižnije klupsko nogometno natjecanje u Južnoj Americi nazvano je u čast junacima najzaslužnijima za pretvaranje španjolskih i portugalskih kolonija u nezavisne države. Libertador (Osloboditelj) naziv je za latinoameričke vođe oslobodilačkih pokreta protiv kolonizatora u 19. stoljeću.

Iako je Madrid 9500 km udaljen od Buenos Airesa, nema sumnje da će tisuće navijača pratiti svoje ljubimce. Unatoč Conmebolovoj objavi da argentinske barras bravas (divlje bande) “ne bi smjele ni maštati o putu u Madrid”, svima je jasno da će se domoći ulaznica i doputovati na zračnu luku Barajas, povezanu direktnim letovima s Buenos Airesom i Córdobom.

Španjolska policija pripremila je specijalne mjere sigurnosti, a šefovi priznaju da se nalaze pred najizazovnijim sportskim događajem u gradskoj povijesti. Navijači će stizati u zračnu luku Barajas, odakle će ih autobusi prebacivati do pripadajućih zona na suprotnim stranama širokog Pasea de Castellane, koji vodi do Realova stadiona. Između zona bit će “ničija zemlja” koju će čuvati jake snage sigurnosti radi sprečavanja kontakta zaraćenih skupina.

Prate se i navijača Raya

Broj agenata koji će osiguravati red znatno će nadmašiti broj angažiranih za derbije Reala i Barcelone. Dok španjolski clasico mobilizira najviše do 2500 agenata, danas će ih biti oko 4000. Madridska policija zadnjih dana nadzire zloglasne Bukaneros (Gusare), 300 najžešćih ultrasa Rayo Vallecana, koji su zbratimljeni s riverovcima – vjerojatno zbog sličnosti dresova. Postoji bojazan da bi Bukaneros mogli napasti sljedbenike Boce pa je policija proteklih dana u racijama zaplijenila obilje rekvizita namijenjenih tučnjavi, uključujući palice za bejzbol, drvene štapove zašiljenih vršaka, čekiće i francuske ključeve.

Komentara 1

IL
ilijan
20:38 09.12.2018.

Upravo je gledam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije