Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZLOG PROBLEMA?

Urlao na Messija, a ovaj mu uzvratio: Što hoćeš da radim, budalo?

La Liga Santander - FC Barcelona v Espanyol
Foto: ALBERT GEA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
19.08.2020.
u 08:00

Tijekom jednog prekida za osvježenje, kamere su pokazale pomoćnika Sarabiju kako drži prodiku Leu Messiju. Najveći napadač u povijesti nije bio zadivljen “lekcijom” pomoćnog trenera, nego se okrenuo i otišao dok je ovaj još govorio.

Od siječnja su stvari krenule naopako, priznao je nedavno Leo Messi, izrijekom spominjući mjesec u kojemu je Camp Nou dočekao novog trenera. Pronicljiviji promatrači znali su od prvog trena da će “veza” Barcelone i  već sad bivšega Quiquea Setiéna biti traumatična, no ni oni nisu bili svjesni punih razmjera katastrofe koja se približavala.

“Najbolji šahist među trenerima” nije došao sam; doveo je svog prirepka, 39-godišnjeg pomoćnika Édera Sarabiju, koji je pokvario i ono čega se njegov šef nije dohvatio.

 

“U ku**c, Antoine!”

Glasine o zategnutim odnosima između momčadi i novog stručnog stožera, dovedenog umjesto uspješnog i prilagodljivog Ernesta Valverdea, procurile su još u veljači poslije posrtaja kod Athletica u kupu i Valencije u prvenstvu. Monotona igra s tisuću dodavanja, ali bez oštrice, unazadila je blaugrane i otvorila put Realu do naslova. Početkom ožujka netrpeljivost između igrača i trenerskog tandema postala je očita zahvaljujući incidentima na derbiju u Madridu.

Javnost se uvjerila da tromjesečna stanka zbog epidemije bolesti COVID-19 nije donijela poboljšanje krajem lipnja tijekom kobne utakmice kod Celte, gdje je Barcelona prosula dva presudna boda. Tijekom jednog prekida za osvježenje, kamere su pokazale Sarabiju kako drži prodiku Leu Messiju. Najveći napadač u povijesti nije bio zadivljen “lekcijom” pomoćnog trenera, nego se okrenuo i otišao dok je ovaj još govorio.

Prije udaljavanja, Argentinac je dobacio Sarabiji nešto što se nije čulo, ali što su mediji dešifrirali višekratnim promatranjem pomicanja Messijevih usta: “¿Qué querés que haga, boludo? ¿Qué querés?” U slobodnom prijevodu s argentinskog španjolskog, “Što hoćeš da radim, budalo? Što hoćeš?” Poslije utakmice, zaključene s 2:2, mediji su dolili ulje na vatru iskopavši pet godina star Éderov tvit, u kojemu je hvalio Realova Cristiana Ronalda: “Ovakvog strijelca svijet još nije vidio”, napisao je zadivljeni Sarabia mlađi.

Navijači su svjedočili prvom javnom srazu između Sarabije i plavo-crvenih igrača prilikom clasica krajem zime u Madridu, u kojemu je sastav Zidanea i Modrića nadjačao Setiénov s 2:0. Kamere su u više navrata prikazale mladog pomoćnika kako se s ruba travnjaka usplahireno dere na Barçine igrače. “U ku**c, Antoine, zabij ga!”, viknuo je Griezmannu u prvom poluvremenu kad je ovaj promašio dobru priliku. U drugom dijelu, gorčina zbog neefikasnosti napadača navela ga je da zagrmi, “pucaj, nab**em te!”

Malo je vjerojatno da se svjetskom prvaku Griezmannu i šesterostrukoj Zlatnoj lopti Messiju dopalo što ih anonimni pomoćnik psuje. Zapravo, prezime Sarabia u Španjolskoj dobro je poznato, ali ne po Éderu, nego po njegovu ocu Manolu. Sarabia stariji bio je izvrstan napadač Athletica i Logroñesa osamdesetih, dvostruki prvak Španjolske i finalist Eura 1984. s reprezentacijom.

Njegov je sin također bio nogometaš, ali je s 19 godina odustao i skrenuo u trenerske vode. Manu Sarabia i Quique Setién igrali su zajedno tri sezone za ambiciozni Logroñes, koji je s njima dvojicom zauzeo šesto mjesto u Primeri. U tom je razdoblju današnji Barçin trener upoznao malog Édera, koji je tek krenuo u osnovnu školu.

Setién je i u igračkoj mirovini ostao u kontaktu sa Sarabijom i pratio napredovanje njegova sina u trenerskoj školi.

 

Imaju različite temperamente

Uključio je Édera u svoj stožer 2015. u Las Palmasu, da bi ga 2017. poveo u Betis, s kojim je zauzeo šesto mjesto i na gostovanjima skinuo skalpove Barceloni i Milanu. Tim je pobjedama Setién ušao u bilježnicu predsjednika katalonskog kluba Josepa Marije Bartomeua, koji ga je nazvao kad su Xavi, Ronald Koeman i Max Allegri odbili ponude da zamijene otpuštenog Valverdea. Eto, već nekoliko mjeseci kasnije Koeman je zauzeo ugroženu poziciju.

Iako su i bivši glavni i bivši pomoćni trener Barcelone obožavatelji nogometa posjeda i kratkih dodavanja, temperamenti su im različiti. Dok je Setién odmjeren, Sarabia je energičan i gnjevan, čest sudionik sukoba sa sucima i igračima. •

Komentara 1

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
10:06 19.08.2020.

Nogomet je strastvena igra i normalno je da se izvikuju prostote. Ne odobravam ih, ali razumijem jer se i meni ponekad omakne neka psovka u poslu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije