Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sport bez granica

Unatoč sljepoći uspješno skija uz pomoć glasa profesionalnog vodiča. Evo kako to izgleda

Hervis
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/5
25.11.2022.
u 10:18

„U početku te bude malo strah, ali kasnije shvatiš da se doista može i da nije tako teško“ – ispričala nam je Danijela Vidas

Dok se skijanje nekim ljudima čini zahtjevnim i nisu ga savladali, Danijela Vidas savladala ga je i to na nešto otežani način. Naime, od svoje četvrte godine izgubila je vid, no to je kaže nije spriječilo da se iskuša u ovakvom sportu.

- Počelo je tako što mi se obratio profesor tjelesne i zdravstvene kulture u Vinko Beku, centru za odgoj i obrazovanje. Rekao mi je da sam spretna, snalažljiva i da bih mogla. Pokušala sam i vidjela da mi ide, zašto ne? – prepričala je Danijela. Kaže, trening se sastoji najprije od stjecanja ravnoteže.

- Skijaš na jednoj skiji, kako bi stekao ravnotežu, a poslije dobiješ i drugu i kreneš. Sve što imaš glas je vodiča koji te vodi preko zvučnika po stazi i to pratiš – rekla je Vidas.

Bolji zvučnici, više mogućnosti

S obzirom na to da se Danijela na skijaškoj stazi oslanja isključivo na glas vodiča, nužno je da zvučnici budu kvalitetni.

- To funkcionira na principu da vodič ima zakačen zvučnik za leđa i mikrofon. On mi govori kuda idem, ja ga slušam i pratim. Problematično je kada je na stazi previše vjetrovito, jer se tada riječi gube i prekidaju, pa često ostaneš prepušten sam sebi – istaknula je Danijela Vidas. Kaže, u nekim državama postoje mnogo kvalitetniji zvučnici za skijaše s invaliditetom.

- Znam da u nekim državama slabovidni skijaši koriste bluetooth slušalice i preko njih slušaju navigaciju svog vodiča, što je izrazito lakše – dodala je.

Skijaški klub za osobe s invaliditetom Sljeme osim slijepih i slabovidnih osoba, za skijanje osposobljava sve osobe s invaliditetom, a iz njihovih redova dolaze i nagrađivani skijaši, te vrhunski sportaši. Ipak, često vode borbu s financijama, pa bi im ruka sponzora i podrške dobro došla.

Padovi su normalna stvar

Danijela Vidas bavi se skijanjem rekreativno. Iza sebe ima poneke medalje, ali kaže da u tome uživa. Rado se prisjeća raznih anegdota koje je proživjela skijajući.

- Jednom sam na stazi zapela skijom za čovjeka koji je imao snowboard. Ja sam samo počela vikati upomoć, pomozite, a trenerica mi je vikala da se bacim u stranu. Nisam mogla. Kasnije je čovjek shvatio da sam mu na bordu, pa se ispričao i naravno, stao – kroz smijeh je ispričala Vidas. Nije rijetkost kaže ni da se zabije u nekoga.

Danijela Vidas osim sportom bavi se i glazbom, a odnedavno se okušala i u glumačkim vodama predstavom Drugačiji si, to je baš cool kojom želi podići svijest o osobama s invaliditetom
Foto: Luka Lajić

- Iako za vrijeme skijanja imamo prsluk na kojem piše Blind (eng. Slijepa osoba) ponekad ljudi ne vide pa se zabijemo. Bude smiješno, srećom, nikada nisam imala većih ozljeda – dodala je.

Sport mijenja život

Bez obzira na medalje i rezultate, važno je sudjelovati. Danijela Vidas tvrdi da joj je bavljenje sportom doista pozitivno utjecalo na život.

- Osim samog skijanja, tu su i doživljaji poput druženja u sportskim kampovima. Uvijek bih upoznala nekog novog, doživjela novo iskustvo i upoznala brojne ljude. To je ono što se pamti i zbog čega se, između ostalog, vrijedi baviti sportom – zaključila je Vidas. Svoje stanje ne vidi kao nešto zbog čega bi je se trebalo tretirati drukčije.

- Sport je sport. Malo mi jest teže u pripremi, ali kad krenem skijati, skijam kao i svatko drugi. Ne osjećam da mi je sljepoća nešto zbog čega bi me se trebalo promatrati drukčije – potvrdila je i za sve čitatelje istaknula važnu poruku.

- Mi osobe s invaliditetom ne grizemo. Ako ti nekad treba društvo, pomoć, podrška, priđi. Pitaj, druži se s nama. Ponašaj se normalno, kao i prema svakom drugom – kratko je poručila Vidas.

Podrška od ključne važnosti

Činjenica je da su para sportaši slabije popraćeni u javnom prostoru, ali i društvu općenito. Ulažu veliki trud i rad u svoje rezultate, te podjednako predstavljaju Hrvatsku kao i svi drugi sportaši. Mnogi od njih, pa i Danijela, voljeli bi kada bi se to više prepoznalo i cijenilo. Podrška je zato od ključne važnosti.

Hervis kao trgovina koja godinama mari za sportaše i isporučuje vrhunsku sportsku opremu zna koliko je sport važan. Zato podržava i para sportaše, te sve njihove uspjehe. S obzirom na to da dolazi zima i sezona skijanja, Hervis je u svojoj ponudi pripremio vrhunsku opremu, jer najvažnija od svega je sigurnost koju donosi kvaliteta.

Opremite se za skijanje vrhunskim proizvodima iz Hervisa

Muške ili ženske pancerice, snižene za 42 posto

Muška ili ženska Vector 12k pancerica sw PerfectFit unutarnjim antibakterijskim uloškom, te 4 SpineFlex kopče

Muška ili ženska kaciga + naočale komplet – sniženi za 46 posto

Bliz Infinity kaciga s jedinstvenim i podesivim ventilacijskim sustavom, težine 425 g s materijalom koji ima mikroskopske male zračne džepove koji apsorbiraju sile koje djeluju na kacigu u slučaju udarca.

Inspire Lite SLR PRO + RS9 GW sniženi za 41 posto

Ove skije su napravljene za nizku brzinu i lagan ulaz u krivinu.Središte je napravljeno od zračnih kanala, što znači da su skije iznimno lake i da ne gube torzijsku stabilnost.Napravljene su od isprepletenih staklenih vlakana koja jačaju stabilnost skija.Skije su oblikovane on piste rocker tehnologijom koja Omogućava da je ulazak u zavoj lakši s manjim ulaganjem energije.

Sadržaj nastao u suradnji s Hervisom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije