Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog dopinga

Uhićeni liječnik otkrio pomagače u aferi, među njima je i hrvatski trener

Doping
Foto: Getty Images
1/4
03.05.2020.
u 15:51

Liječnik iz Erfurta je u subotu na njemačkoj javnoj televiziji naveo, ali ne i imenovao, austrijskog trenera skijaškog trčanja i atletskoga trenera iz Hrvatske, kao one koji su sudjelovali u davanju krvnog dopinga svojim sportašima

Njemački liječnik Mark Schmidt, idejni vođa međunarodnog programa krvnog dopingiranja, u razgovoru za televiziju ARD otkrio je još dvojicu pomagača, a među njima je i hrvatski atletski trener, tvrdi njemačka agencija DPA.

Liječnik iz Erfurta je u subotu na njemačkoj javnoj televiziji naveo, ali ne i imenovao, austrijskog trenera skijaškog trčanja i atletskoga trenera iz Hrvatske, kao one koji su sudjelovali u davanju krvnog dopinga svojim sportašima. 

Schmidt je uhićen u ožujku 2019. godine, a nakon toga su uslijedile policijske racije diljem Njemačke i Austrije u okviru operacije Aderlass, među ostalim i na poprištu SP-a u nordijskim disciplinama, koje se održavali u austrijskom Seefeldu. Čak 23 sportaša su razotkrivena u toj aferi. 

Taj kontroverzni liječnik sada u zatvoru čeka sudsku presudu za organizaciju krvni doping od 2011., a bio je momčadski liječnik biciklističkih ekipa Gerolstainer i Miram. 

Krvni doping je dostavljao susretima s trenerima i sportašima na benzinskim crpkama u Njemačkoj, ali je putovao i na Havaje i na ZOI u Pyeongchangu. Kako nije mogao s vrećicama krvi u zrakoplov, ubrizgavao je krv sportašima u zračnoj luci u Frankfurtu, a ti sportaši su potom riskirali život s previše krvi u organizmu tijekom prekooceanskih letova. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar CarolVP82
CarolVP82
23:59 03.05.2020.

w︆︅︆w︆︅︆­w︆︅︆.︆︅︆­l­o︆︅︆v︆︅︆­e︆︅︆x︆︅︆x︅︆︆.︆︅︆­c︆︅︆­l︆︅︆u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije