Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Adris RC44 Cup

U Rovinj stiže svjetska jedriličarska elita

Jedrenje
18.07.2011.
u 13:21

U Rovinj stižu najbolji jedriličari svijeta među kojima su i osvajači zlatnih olimpijskih medalja, pobjednici America's Cupa i aktualni svjetski prvak.

U Rovinju će se od 28. rujna do 2. listopada 2011. održati jedno od najatraktivnijih svjetskih jedriličarskih natjecanja - Adris RC44 Cup koje u Hrvatsku dovodi svjetsku jedriličarku elitu. Adris RC44 Cup Rovinj najavljen je na svečanosti potpisivanja sporazuma o suradnji Adris grupe i Hrvatskog jedriličarskog saveza. Ugovor o suradnji potpisali su mr. Ante Vlahović, predsjednik uprave Adris grupe, i Marijan Hanžeković, predsjednik Hrvatskog jedriličarskog saveza.

Svečanosti su nazočili i najuspješniji hrvatski jedriličari: Ivan Kljaković Gašpić, Tina Mihelić, Tonći Stipanović, Šime Fantela i Igor Marenić. RC44 svjetska turneja sastoji se od šest regata na šest različitih lokacija diljem svijeta. Svi timovi jedre na identičnim jedrilicama RC44 koje je dizajnirao Russell Coutts, četverostruki pobjednik America's Cupa. Svaki tim koji sudjeluje na regatama sastoji se od vlasnika jedrilice, četiri amatera, tri profesionalna jedriličara i taktičara.

Predsjednik Hrvatskog jedriličarskog saveza, Marijan Hanžeković istaknuo je važnost održavanja Adris RC44 Cupa za Hrvatsku.

– Biti dio svjetske turneje RC 44 velika je čast za Hrvatsku. Zadovoljstvo nam je da ćemo još jednom moći ugostiti neke od najboljih svjetskih jedriličara, i to u prekrasnom akvatoriju Rovinja uz podršku Adris grupe kojoj se ovom prigodom zahvaljujem. Siguran sam da ćemo zajedno još jednom se pokazati kao izvrsni domaćini. Ova je regata velika promocija jedrenja u Hrvatskoj, ali i Hrvatske u svijetu jedrenja i turizma, naročito nautike – rekao je.

– Adris grupa podržava vrhunska sportska natjecanja jer su dio naše strategije poticanja izvrsnosti na svim područjima. Vjerujem da će Adris RC 44 Cup Rovinj pridonijeti afirmaciji destinacije Rovinj-Vrsar, pa i cijele Hrvatske. To više što smo, uz iznimne prirodne uvjete, gradnjom novih hotela Lone i Monte Mulini stvorili preduvjete za vrhunske događaje – istaknuo je Ante Vlahović, predsjednik uprave Adris grupe.

U Rovinj stižu najbolji jedriličari svijeta među kojima su i osvajači zlatnih olimpijskih medalja, pobjednici America's Cupa i aktualni svjetski prvak. Poznata imena koja stižu u Hrvatsku predvode Russell Coutts, Paul Cayard, Cameron Appleton, Ray Davis, Larry Ellison, James Spithill, Markus Wieser i Terry Hutchinson. Na regati se natječe 15 timova iz 11 zemalja. Uz Rovinj natjecanja se održavaju u Kaliforniji, Austriji, Italiji, Francuskoj, Španjolskoj i na Kanarskim otocima. Klasa RC44 slovi za jedriličarsku formulu 1, a atraktivni brodovi, koji su nešto manja inačica jedrilica s America's Cupa, izrađeni su istom tehnologijom koja se koristi i za proizvodnju bolida formule.

Brzina, dizajn i performanse jedrilica RC44 su spektakularne, pa su regate te klase brzo stekle brojne poklonike u svijetu jedrenja. Brodovi imaju velika ubrzanja, a mogu jedriti po svim uvjetima, što jamči uzbudljivo i izjednačeno natjecanje u kojemu je presudna vještina posade i kormilara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije