Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teatar apsurda

U pet godina potrošili su 860 milijuna eura, a gdje su pravi trofeji?

Burnley United
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
12.09.2018.
u 15:54

Otkako se Ferguson umirovio, Manchester United luta i ne odaje da će se uskoro pronaći.

Kazalište snova pretvorilo se u kazalište noćnih mora, teatar apsurda, kako će neki opisati aktualni trenutak u slavnom klubu. U pet godina, od ljeta 2013. kada se sir Alex Ferguson povukao u mirovinu s 13. titulom u Premiershipu, ujedno i 38. osvojenim pokalom koji je donio na Old Trafford, do danas je Manchester United potrošio dvojicu trenera, na putu je da potroši i trećeg, a pritom je u pojačanja uloženo čak 860 milijuna eura, tek neznatno manje od Manchester Cityja i Chelseaja koji su velika ulaganja ipak opravdali s po dva osvojena naslova prvaka.

U isto vrijeme trofejna soba Old Trafforda obogaćena je tek s dva Community Shielda, trofejima Liga kupa i FA kupa te pokalom Europske lige. Ukupno pet trofeja u, za status kluba kakav ima United, nebitnim natjecanjima. Premalo s obzirom na uloženi novac.

Otkako se Ferguson umirovio, Manchester United luta i ne odaje da će se uskoro pronaći. Promijenilo se sve – i politika transfera (u samo pet godina nakon Fergiejeve ere potrošeno je na pojačanja više novca nego u 27 Fergusonovih godina na Old Traffordu koje su “koštale” 790 milijuna eura) i odnos prema menadžerima koji su postali potrošna roba.

Istina, za Fergusonove nasljednike u klubu nemaju strpljenja, ali istodobno i statistika potvrđuje da se nijedan nije približio idealu sir Alexa. Ferguson je, naime, Manchester United vodio u 1500 utakmica, od kojih je pobijedio u njih 895, odnosno 59,7 posto. Izbrojio je i 267 poraza ili jedan nakon svakih 5,6 utakmica. Pritom je United zabijao u prosjeku 1,8, a primao 0,91 pogodak po utakmici.

David Moyes podbacio je u toj mjeri da nije izdržao ni cijelu sezonu na klupi. Statistika Louis van Gaala poraznija je od Moyesove. Vodio je crvene vragove u 103 utakmice i ostvario 54 pobjede, odnosno 52,4 posto. Imao je 24 poraza i dolazili su nešto rjeđe od Moyesovih, nakon svakih 4,3 utakmice, ali United je zabijao manje (u prosjeku 1,5) i primao više golova (0,95), nego u Moyesovo doba. Osvojeni FA kup jedini je trofej koji je Nizozemac ostavio iza sebe.

José Mourinho dočekan je kao spasitelj, no glava mu je danas, dvije godine poslije, na giljotini i neće biti čudo bude li odrubljena do kraja sezone. Na početku ove sezone Mourinho je u velikom problemu.

>> Pogledajte i što je Modrić rekao nakon blamaže Hrvatske u Španjolskoj

Komentara 1

DU
Deleted user
17:04 12.09.2018.

5 trofeja u 5 godina, od toga 1 europski. koliko je klubova osvajalo europske trofeje u zadnjih 5 godina? njih jedva 5

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije