Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zoran Zekić:

U Osijeku se rađa novi Domagoj Vida

Osijek - Dinamo
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
23.08.2019.
u 12:06

Početak ove sezone potvrdio je opravdanost stvaranja Osijeka B kao razvojne momčadi koja će mlade igrače, ali i trenere (što se potvrdilo u slučaju Dine Skendera), pripremati za najjaču konkurenciju

Osijek je ovog ljeta u prijelaznom roku potrošio gotovo dva milijuna eura, no unatoč agresivnom nastupu na nogometnom tržištu, klupska doktrina nije se mijenjala. Bez obzira na cijenu koju su spremni platiti za uspjeh u Gradskom vrtu, ne žele ići na štetu vlastite nogometne škole te zanemariti promociju i profiliranje vlastite djece. Početak ove sezone potvrdio je opravdanost stvaranja Osijeka B kao razvojne momčadi koja će mlade igrače, ali i trenere (što se potvrdilo u slučaju Dine Skendera), pripremati za najjaču konkurenciju.

Starteri iz B momčadi

Boško Šutalo, Marin Pilj, Mihael Žaper i Talys – kvartet je novih “diplomaca” iz Osijekovih mlađih pogona koji više nisu samo perspektivna budućnost već i sadašnjost bijelo-plavih. Sva su četvorica nogometno dulje ili kraće sazrijevala u B momčadi Osijeka pod Skenderom, još prošle sezone igrali Drugu HNL, a danas su starteri u ambicioznoj momčadi koja se bori za jedno od prva dva mjesta u Prvoj HNL i povijesne kvalifikacije za Ligu prvaka idućeg ljeta. Do prije dva mjeseca trojica od njih (Šutalo, Žaper i Talys) nisu imali status profesionalca, već su s klubom bili vezani stipendijskim ugovorima.

Osijekova “radilica” Marin Pilj, s 22 godine najstariji u tom kvartetu, prvi je među njima “probio led” i dobio šansu u najboljoj momčadi. A do nje ga je vodio dug, zaobilazni, put. Od 2006. do 2010. bio je u mlađim kategorijama u Gradskom vrtu, nogometno školovanje nastavio je u “Krpan – Babić akademiji”, prva seniorska iskustva skupljao je u Belišću, potom Novigradu, a u siječnju 2018. vratio se na mjesto svojih početaka. Već nakon tri utakmice za Osijek B prebačen je u kadar najjače momčadi. Isprva je bio džoker Zorana Zekića, igrač koji ulaskom s klupe donosi novu energiju i mijenja ritam, no s proljećem 2019. promijenio se i njegov status koji je ostao nepromijenjen i nakon trenerske rotacije. Danas je Pilj jedan od nezamjenjivih u Osijekovoj momčadi, ove sezone i jedan od najboljih sve do ozljede zbog koje je propustio dvoboje protiv Dinama i Rijeke, a vjerojatno i protiv Hajduka u sljedećem kolu.

– On je motor koji pokreće momčad – nahvalio ga je trener Dino Skender.

Mihael Žaper dugo je čekao priliku. U Prvoj HNL debitirao je tri mjeseca prije nego što je postao punoljetan, još u travnju 2016., i već je na premijernoj seniorskoj utakmici protiv Intera u Zaprešiću zabio gol. Ali, suprotno očekivanjima, bio je to samo bljesak jer odmah je pao u zaborav i gotovo tri godine čekao na novu šansu. Prošlu sezonu počeo je kao kapetan B momčadi Osijeka, a unaprijeđen je u prvu momčad na premijeri Dine Skendera kao njezina trenera. Zanimljivo, povratak na prvoligaške terene opet mu je bio protiv Intera u Zaprešiću. I opet je zabio. Skenderova trenerska premijera u Prvoj HNL osim Žaperova povratka u najbolju momčad ostat će zabilježena i kao promocija Brazilca punog imena Talys Alves Pereira Oliveira u prvoligaškoj konkurenciji.

– Nije tim dečkima u Osijeku B bilo lako sa mnom. Moji zahtjevi su veliki, ali baš zato za igrače koji su prošli proces rada sa mnom i koji su odgovorili na zahtjeve, znam da su spremni i za ozbiljnije stvari. S obzirom na to da sam ja trener koji sam proveo 15 godina radeći u omladinskim školama bilo bi licemjerno od mene da nemam povjerenja u mlade dečke. To si ne bih mogao oprostiti. Ti dečki priliku nisu dobili slučajno i naravno da će je morati opravdati, nikome neću ništa pokloniti i nitko neće dobiti nešto što nije zaslužio – objasnio je Skender.

Talys je u Gradski vrt stigao u veljači 2017. iz Parane, kluba iz dvomilijunske Curitibe. Zanimljivo, u juniorsku momčad Osijeka došao je kao napadač, u B momčadi je neko vrijeme i igrao na toj poziciji, no u klubu su drukčije odlučili iskoristiti i usmjeriti njegove potencijale i “odškolovali” ga u lijevog beka. Talys je među startere uskočio silom prilika, nakon što je Petar Bočkaj suspendiran poslije incidenta na benzinskoj postaji u koju je uletio svojim BMW-om. Ustalio se Brazilac u udarnoj postavi prošlog proljeća, zabio i gol u pobjedi nad Dinamom (2:1), a ova sezona trebala je potvrditi status u najboljih 11. Ali, bizarna ozljeda u pripremama, odnosno lom ruke na treningu nakon što je napucan loptom, udaljila ga je od travnjaka na dulje vrijeme, a posljedično i utjecala na njegov status.

“O njemu će se čuti nadaleko”

Najmlađi u novom valu Osijekovih “mladih lavova” 19-godišnji je branič Boško Šutalo, igrač kojem proriču veliku budućnost, a koji je iz momčadi istisnuo iskusnog Brazilca Gutija, do prije nekoliko sezona najboljeg braniča poljske lige. Rođeni Metkovčanin u Osijek je stigao prije dvije sezone iz mlađih selekcija Splita, a nakon samo godinu i pol dana napredovao je od juniorske, u kojoj je bio kapetan, do prve momčadi. Potencijalom je impresionirao struku, a Zoran Zekić, inače škrt na komplimentima, poručio je kako je Šutalo “dečko o kojem će se čuti nadaleko”.

– Je li Domagoj Vida u njegovoj dobi bio toliko dobar? Šutalo je klupska dragocjenost za budućnost. Vidim ga kao novog Velimira Zajeca – oduševljeno je govorio Zekić.

Velika očekivanja Šutalu nisu “vezala noge”, a s iskusnim Škorićem i Majstorovićem uz rame u Osijekovoj stoperskoj liniji i njegovo će sazrijevanje biti brže.

Ključne riječi

Komentara 1

KA
kajinx
14:57 23.08.2019.

Bravo dečki, sretno! Dobar članak, hvala Gradimire!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije