Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEME NOSI SVOJE

U nogometu promjene prilično kasne

Hrvatska nogometna reprezentacija, trening
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/7
27.11.2017.
u 10:01

Stvarnost nam se ubrzala, životi također i sve to usmjerava naše preferencije. Svijet sporta nema privilegiju to ignorirati, osim ako nije riječ o nogometu, čija popularnost nadilazi sve i zato sve toliko kasni.

Teniski turnir Next Gen u Milanu nije samo predstavio novi format natjecanja na kraju godine, namijenjen osmorici najboljih tenisača do 21 godine, već je ponudio i potpuno nova pravila. Revolucionarna, moglo bi se vrlo lako kazati!

“Bijeli sport” oduvijek je kao svijet za sebe i poprilično konzervativan kad se govori o promjenama. Ali, moderno doba i one najotpornije okreće u drugom smjeru jer drukčije se ne može funkcionirati. Novim pravilima želi se sve potaknuti na nešto novo, što će ih malo “izuti iz cipela”.

Više slobode navijačima

Dakle, u Milanu su čelni ljudi ATP-a testirali igru na četiri seta, u kojem se igra na četiri dobivena gema, ne postoji prednost nego nakon 40:40 prvi tko stigne do poena, dobiva i gem. Više ne bi bilo ni neca kod servisa, a 13. igra bila bi po novome sedma i igrala bi se na identičan način – do sedam uz minimalnu pobjedu od dva razlike. Kritičarima Rafaela Nadala i Novaka Đokovića svidjelo bi se i što bi u novom setu pravila bilo dozvoljeno tražiti samo jednom tijekom meča pomoć liječnika, igrači bi između servisa imali samo 25 sekundi vremena za koncentraciju, mečevi bi počinjali pet minuta nakon što drugi igrač izađe na teren i krene sa zagrijavanjem te, ono možda najbitnije za stavljanje tenisa u sferu modernog doba – navijači bi imali slobodu. To znači da se mogu slobodno kretati, pa i navijati, a igrači nemaju pravo tražiti ih da prekinu s tim.

U košarci pak FIBA i NBA, koje gaje svoja pravila te često idu u inat jedna drugoj. Dugi niz godina FIBA je odolijevala uvođenju bržeg napada pa je on trajao 30 umjesto 24 sekunde, ali zato je NBA odolijevao uvođenju zonske obrane. Također, od ove sezone FIBA omogućava igračima da naprave jedan korak prije nego što počnu voditi loptu, što dodatno ubrzava igru. Još uvijek se FIBA ne slaže ni s duljinom četvrtine, koja u NBA traje 12 minuta, dvije duže nego po FIBA-inim pravilima.

Rukomet još brži

Ali, veliki je iskorak što se FIBA 2000. napokon odlučila za uvođenje četvrtina umjesto dvaju poluvremena.

I rukomet se počeo mijenjati. Brzi centar, ograničen broj dodavanja u napadu, uvođenje sedmog igrača na teren, strože kažnjavanje grubih prekršaja... Sve to postavilo je iznimno pogreškama sklone suce ipak u drugi plan, donijelo više dinamike igri, a to se uvijek pozdravlja i teško je ne biti nestrpljiv uoči EP-a 2018. u Zagrebu.

Hrvatska nogometna reprezentacija, trening
1/6

Jednako nestrpljivo čekalo se u svijetu odbojke i stolnog tenisa ukidanje osvajanja poena isključivo nakon servisa. U odbojci su u zamjenu uvedeni setovi do 25 poena, uz napomenu da ih treba osvojiti tri, a peti se igra do 15. Na tako nešto reagiralo se s mnogo odobravanja, dosadne razmjene potpuno su iščeznule i igra je dobila potpuno novi smisao.

U vaterpolu. Najveća promjena koja se pamti jest uvođenje četvrtina koje traju osam minuta (ranije su sedam) jer upravo ta jedna minuta donosi više golova, utječe na razinu koncentracije i općenito umora igrača, što uistinu samo one najbolje ostavlja pri samom vrhu. Još ako se uistinu uvedu nešto manji golovi i manji teren za igru, stvari bi mogle biti dodatno dinamične.

Nogomet privilegiran

Primjerice, mlade Amerikance baš ne zanima bejzbol, ali zanima ih dinamičniji američki nogomet, koji se širi i van granica SAD-a. Iznimno su zainteresirani za borilačke sportove, kao i ostatak svijeta.

Stvarnost nam se ubrzala, životi također i sve to usmjerava naše preferencije. Svijet sporta nema privilegiju to ignorirati, osim ako nije riječ o nogometu, čija popularnost nadilazi sve i zato sve toliko kasni. No, kad stigne, dobro stigne.

Komentara 1

LK
lomas.kusic
11:04 27.11.2017.

Cijeli svijet se mijenja samo Hrvati i jos neki tapkaju u mjestu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije