Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šternov život u Rusiji

U Moskvi sam s našim biznismenima osnovao podružnicu zagrebačke 'špice'

Davor Štern
Foto: Privatni album
1/9
02.05.2018.
u 13:52

Naftni ekspert, bivši ministar i roker u duši Davor Štern u zemlji koja je domaćin Svjetskog prvenstva živio je 16 godina. Prisjetio se najljepših trenutaka i izdvojio mjesta u Moskvi koja treba vidjeti

Bivši ministar gospodarstva, rada i poduzetništva i naftni stručnjak Davor Štern (70) čak 16 godina proveo je radeći u Rusiji, a većinu vremena proveo je u Moskvi koja ga je očarala, kao i Rusi. Biznismen Štern veliki je zaljubljenik u glazbu, s 15 godina upisao je klavir u glazbenoj školi, a nešto poslije postao je veliki zaljubljenik u rock and roll. Svirao je klavijature najprije u VIS-u „Usamljeni“, nakon toga je postao član „Zlatnih akorda“, a nastupao je i s „Grupom 220“. Štern je živio u SSSR-u, a svjedočio je i tranziciji Rusije iz komunizma u kapitalizam.

I sin Danijel često je posjećivao oca dok je radio u Rusiji
Foto: Privatni album/MailOnline

– Rusi su nevjerojatan narod s mnogo duha koji stoički podnose i najteže životne uvjete. Oni su divni i otvoreni ljudi, puni ljubavi prema Hrvatima. Zbog svojeg posla obišao sam mnoge države bivšeg Sovjetskog Saveza, poput Gruzije, Azerbajdžana, Kazahstana i drugih, a imao sam prilike vidjeti i kako se pretvaraju u kapitalističku federaciju. Rusi imaju nevjerojatno bogat kulturni život, kao i briljantne intelektualce – smatra Štern. On je većinu svoje karijere proveo u Moskvi, no putovao je i u Sankt Peterburg kao i u Nižnji Novgorod, gdje će na Svjetskom prvenstvu 21. lipnja igrati i hrvatska nogometna reprezentacija i to protiv Argentine.

Okupljao je Hrvate u Moskvi

– Nižnji Novgorod definitivno je doživio procvat u vrijeme tranzicije. Tad je grad počeo bujati, gradili su se brojni hoteli i restorani. Moj život u Rusiji podijelio bih na tri komponente: poslovnu, kulturnu i privatnu. U trgovačkom smislu tamo sam potpisivao velike ugovore s kompanijama, susretao se s problemima u transportu i logistici koje smo bez problema rješavali zahvaljujući njihovoj odličnoj snalažljivosti i poslovnoj logici. Što se tiče kulture, u Rusiji sam imao prilike vidjeti najbolje baletne i kazališne predstave, a slušao sam i izvrsne koncerte. Svoje privatno vrijeme provodio sam u prekrasnim kafićima i restoranima, gdje se kulinarstvo počelo nakon pada komunizma rađati ni iz čega. Posebno bih izdvojio hrvatski restoran u Moskvi Dorian Gray koji se može pohvaliti izvrsnom kulinarskom ponudom – preporučio je Štern.

Davor Štern u središtu Moskve s kćeri Dinom
Foto: Privatni album/MailOnline

Moj vodič kroz Moskvu

Prisjetio se i kako je svake subote u pubu okupljao pedesetak hrvatskih biznismena koji su također živjeli u Moskvi. Štern je u Rusiji živio od 1982. do 1993. godine, a ponovno se vratio 2000. i u Moskvi je ostao do 2004.godine.

– U Moskvi sam sa svojim kolegama uveo običaj okupljanja subotom, baš kao što je slučaj i na zagrebačkoj špici. Kako je ondje dva sata kasnije, mi bismo se našli u 15 sati, a tada je u Zagrebu bilo 13. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dao mi je zastavu grada Zagreba, imao sam hrvatski grb i ploču na kojoj je pisalo Ilica. Sve smo to držali u pubu, a nakon što bismo tamo popili piće, odlazili bismo zajedno i na subotnji ručak – prisjetio se naftni stručnjak i bivši ministar. Na Svjetsko prvenstvo, koje će u Rusiji biti od 14. lipnja do 15. srpnja, Štern ipak neće ići jer nije veliki ljubitelj nogometa. No za sve one koji odluče posjetiti Rusiju i Moskvu, Štern je preporučio nekoliko specijaliteta i mjesta koja ne biste trebali propustiti.

Naftni stručnjak Štern volio se opuštati uz rusku glazbu
Foto: Privatni album/MailOnline

– Svi koji dođu u Rusiju moraju kušati njihova predjela kao što su sušena riba i meso, a imaju i odlične šunke te golem izbor povrća koje je karakteristično za rusku kuhinju. Nekad se u Rusiji povrće teško nabavljalo, pa su nam krastavci izlazili iz ušiju. Rusi imaju jaku gastronomiju i posljednjih godina jako su se internacionalizirali. Svi koji dođu u Moskvu, naravno, moraju vidjeti Crveni trg koji odiše impozantnom poviješću. Tamo se nalazi i robna kuća sa zadivljujućom arhitekturom i najboljim svjetskim brendovima – rekao je hrvatski biznismen. Preporučio je i vožnju brodom na kojem ćete doživjeti jedinstvene vizure Moskve. Također, prekrasan se pogled na Moskvu pruža s Vrapčevih brda odnosno Varabjove gore. Štern je pohvalio i ruske poslovne običaje te njihovu fokusiranost i spremnost na učenje.

– Dok sam radio za rusku kompaniju, klinci bi hodali za mnom i ne bi se ustručavali pitati sve što ih zanima. Zanimalo ih je i kako bih se ja postavio u nekim izazovnim poslovnim situacijama. Žao mi je što moram reći da kod nas u Hrvatskoj to nije slučaj s mladim ljudima. Tu bi svi odmah imali sve bez ulaganja u sebe i stjecanja novih znanja i vještina – zaključio je Štern.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije