Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI USPJEH

'U Hrvatskoj dobiješ jednu plaću pa onda tri mjeseca čekaš, a tu sam dobio i putovnicu'

Dario Gjergja
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
19.06.2019.
u 07:07

Koliko ja znam, niti jednom klubu pa i niti jednom treneru to u košarci nije pošlo za rukom. Bilo je klubova s po šest naslova uzastopce, ali osam nikada

Veliki perzijski kralj zvao se Darije, a belgijski košarkaški kralj zove se Dario i Zadranin je slavnog košarkaškog prezimena Gjergja. Naime, po osmi put uzastopce, s istim klubom (Oostende), Dario Gjerga (43) trenerski je prvak Belgije, što je samo učvrstilo njegov status gotovo pa mitskog trenera u belgijskoj košarci.

A priznanje koje je prisnažilo taj status dobio je od Belgijskog košarkaškog saveza kada mu je uručen poziv, koji je i prihvatio, da bude belgijski izbornik. Građansko priznanje mu je pak uručilo Ministarstvo unutarnjih poslova Belgije uručivši mu pak belgijsku putovnicu, što Dario ovako objašnjava:

– Koliko ja znam, niti jednom klubu pa i niti jednom treneru to u košarci nije pošlo za rukom. Bilo je klubova s po šest naslova uzastopce, ali osam nikada.

Još jedna iseljenička priča

A bogme tako nečega, u posljednjih pola stoljeća, nije bilo ni u drugim muškim momčadskim sportovima pa to Gjergju čini uistinu posebnim u belgijskoj sportskoj javnosti. Uostalom, on je i najtrofejniji trener u belgijskoj klupskoj košarci i tu je stekao mitski status. No, drugi su razlozi zbog kojih je ovaj naslov za Darija bio jedan od emotivnijih.

– Puno se stvari dogodilo, počevši s tim da nam je prošlo ljeto otišlo nekoliko važnih igrača, a među njima i najbolji igrač belgijske lige Jean Salumu. Otišao nam je i nigerijski centar Jekiri, ali i bivši cibos Jagodić-Kuridža koji je sjajno igrao za slovenskog prvaka Primorsku. Morali smo uvesti nove igrače pri čemu nismo imali ni sreće s ozljedama, dobar dio sezone ostali smo bez Marića, no ipak smo uspjeli biti prvaci i to s trećom momčadi po proračunu. No, ono što smo mi imali izraženije od konkurencije jest ta želja za zajedničkim uspjehom.

Klub u kojem Gjergja radi već osam godina iznjedrio je dvojicu NBA finalista i ovogodišnjeg trenerskog NBA prvaka.

– U ovom klubu trener je bio pomoćni trener iz Warriorsa Ron Adams, a Oostende je 1998. vodio i najnoviji trenerski NBA prvak s Raptorsima Nick Nurse koji ovdje nije bio prvak.

Dario je upravo ovih dana u Oostendeu kupio kuću i to s pogledom na nogometni teren.

– Ma gdje god ja radio, moja će obitelj sljedećih pet godina živjeti ovdje, sve dok kći Donata ne završi srednju školu. No, tu ratu kredita od 1090 eura praktički će mi otplaćivati klub koji mi je ionako dužan plaćati stan do 800 eura, a moji mjesečni bonusi, za pobjede, znaju biti do 400-500 eura.

U Oostende je stigla i supruga koja je napustila dobar posao u Zagrebu.

– Supruga je magistrica ekonomije, no nije bila zadovoljna poslom pa se preselila k meni i ovdje zaposlila u jednoj računovodstvenoj firmi.

Dakle, i Gjergje možemo smatrati dijelom hrvatske iseljeničke priče?

– Nažalost, da jer i supruga je, zapravo, otišla trbuhom za kruhom.

Što to Belgiju čini privlačnijom za život od Hrvatske?

– Kod nas je život ljepši i sigurniji jer kod nas se i dalje naša djeca mogu slobodno igrati u kvartu po cijele dane, a ovdje to baš i nije tako. Mi smo puno topliji ljudi nego Flamanci, a ja sam u flamanskom dijelu, no u Belgiji ti omogućuju da jednostavnije živiš jer ovdje je vrlo snažna socijalna država. Recimo, kada bih ja sada ostao bez posla, sljedeću godinu imao bih 80 posto od svoje plaće, a onu drugu godinu 60 posto, pa bih zapravo zaradio 170 tisuća eura. I zato razmišljam pragmatično. Mogu ja dobiti u Turskoj 20-30 tisuća eura više, no često se tu pojavljuje pitanje naplate ugovora. Inače, ovdje je prosječna plaća oko 1700 eura, a dobar posao ovdje je plaćen i više od 3000 eura.

Odbio je poziv Zadra

U Belgiji košarkaši nemaju problema s naplatom ugovora kao u Hrvatskoj.

– Ovdje vam odmah nakon Nove godine dođu u klub i traži listu zaposlenika pri čemu odgovorna osoba mora potpisati da je izdala sve plaće za prošlu fiskalnu godinu. Ako nije, ima za to 10 dana i ako u tom roku to ne učini, taj klub ispada iz lige.

Za razliku od ženskog dijela obitelji, Dario još nije svladao flamanski jezik.

– Supruga se s flamanskim već naveliko služi, a kći je gotovo pa Flamanka. Naime, ona nam kaže da ona sanja na nizozemskom, što je i normalno kada hrvatski govori tek 15 posto dana, dakle u ono vrijeme kada je kod kuće, a ne u školi ili na svom košarkaškom treningu.

Nakon svega ovoga, moramo se zapitati zašto Dario Gjergja nikad nije bio trener nekog hrvatskog kluba?

– Prije 5-6 godina imao sam neke kontakte s Cedevitom, a sportski direktor Zadra Longin imao je želju da me dovede. No, Zadar mi ne može dati više od 50 posto mog sadašnjeg ugovora, a ipak moram biti odgovoran prema svojoj obitelji. Znate kako je u Hrvatskoj, dobiješ jedan mjesec, onda tri mjeseca čekaš na sljedeću plaću i tako to. A ovdje je plaća svakog petog u mjesecu na računu i između ljubavi prema Zadru, u kojem bih htio trenerski raditi jednog dana, i ljubavi prema obitelji, zna se što prevladava.

>>> Pogledajte nastup plesačica na košarkaškoj utakmici

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
07:45 19.06.2019.

Je li vidite vi ovaj video ispod članka "Pogledajte nastup plesačica na košarkaškoj utakmici". Odvratno i vulgarno, a ne znaju ni plesat. Zar bih ja trebala dijete voditi na to, pa onda nam ni ne trebaju striptiz klubovi. Već mi je odvratno i na plažama kad se prešetavaju sa golim guzicama, imam i frendice (udate žene majke) koje su pale na tu modu, a meni neugodno išta reći kad njoj nije neugodno gole guzice pričati samnom i mojim mužem ispred moje male djece.

DU
Deleted user
07:57 19.06.2019.

Neovisno o ovom konkretnom slučaju, u Hrvatskoj nikako da političar shvate da je isplata plaća, naplata općenito (i poslova i potraživanja) neki temelj ne samo gospodarskog sustava nego još više njegovog rasta. U svakom takvom sustavu koji krasi države visokog socioekonom. statusa, izuzetno su gadne kazne za one koji izbjegavaju platiti, ne plaćaju na vrijeme itd. itd. Primjerice, Australija je uzor u tom pogledu i tamo se smatra "pod normalno" da plaće moraju stizati na vrijeme, a onda i porezi mogu biti visoki - jer se radnik smatra zaštićenim kad prodaje rad na takvom tržištu. Ne, kod nas su porezi visoki - a za to da li poslodavac isplatio plaću radniku malo tko haje, glavno je da "sjednu" u državni proračun izdvajanja iz plaće jer to hrani političku kastu i tu je oštrica nadzora. Svejedno da li ti netko odžepari 7000 kn iz novčanika ili ti ne isplati plaću od 7000 kn koju si krvavo zaradio tog mjeseca. U prvom slučaju zovu policiju, a u drugom slučaju nitko nije kriv i upućen si na odvjetnika, kojeg u startu moraš platiti još toliko.

DU
Deleted user
07:38 19.06.2019.

U Hrvatskoj dobro živi onaj koji ima partijsku knjižicu SDP-a i HDZ-a.Taj ima dovoljno i ubrzo omogući isto široj i užoj ubitelji koji su voljni pristupiti knjižici ili svjetonazoru.Onda su tu branitelji koji su njih 70% zaslužili dobiveno i onih 30% koji su imali nekoga iz partije.Zatim dobro žive krimosi koje nitko ne dira jer poznaju nekoga iz partije koji im omogućava krim life.Naravno tu su razne hostese, manekenke, investitiorice i uspješne poduzetnice da ne kažem estrada koja je isto na različite načine povezana sa partijom krimosima.Ostali žive kako žive koliko se tko snađe i bar povremeno nekome se sagne ili na različite načine poveže sa partijama....Ostali su otišli,odlaze i pričaju nam bajke u koje na spartija uvjerava da nemaju veze sa istinom....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije